Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki projektor + ekran? A moze TV 52?

Gość ata77

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ata77

(Konto usunięte)

Witam;

Prosze o propozycje zestawów projektor + ekran (najlepiej elektrycznie wysuwany) Projektor okolo 3k + ekran. Najlepiej Full Hd ale poki co to za te pieniadze malo prawdopodobne. Jeszcze pytanko lepiej kupic DLP czy LCD? Rozważam zakup telewizora 52" ale bardziej sklaniam sie ku projektorowi.

https://www.audiostereo.pl/topic/46472-jaki-projektor-ekran-a-moze-tv-52/

Przy takim budżecie to ani TV, ani porządnego projektora z ekranem nie kupisz.

Napisz do czego chcesz tego używać. Projektor nie nadaje się za bardzo do codziennego oglądania TV, pokój musi być zaciemniony. Najlepiej mieć jakiś mały TV, a projektor używać tylko wtedy kiedy zależy nam na dużym obrazie.

Oczywiście opcja z projektorem da Ci najlepsze wrażenia. Niestey przy tym budżecie nie ma mowy o full hd, nie ma też nowy o dobrym hd ready z porządnym ekranem. Więc albo kupisz niezły projektor, powiedzmy Epson 700 albo Sanyo z 5 i do tego na początek, jakiś bardzo tani ekran, do czasu jak nie uzbierasz na coś porządnego. Lub tylko nieznacznie gorzej oceniany Benq W500 za około 2tys i do tego jakiś już w miarę porządny ekran.

Co do wyboru technologii to długo by odpowiadać. Ja wybrałem LCD i jestem zadowolony, powyższe propozycje dotyczą tej technologii.

Do 3kPLN mamy:

LCD:

Benq W500

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Epson TW680

Ukryta Zawartość

DLP:

dwie Optomy i Planar'a

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I może jakieś resztki Mitsubishi HC1500, model już chyba wycofany z produkcji

Ukryta Zawartość

Mitsu HC1100 już nie do kupienia.

Trudno powiedzieć kiedy i za ile pojawi się w Polsce Sanyo Z-60, następca Z-5. W USA startował po 1300$, teraz już za 999$.

Co do wyboru LCD-DLP. Ogólnie, w tym zakresie cenowym, trudno wybrać najlepszy projektor. Jeden ma lepsze to, a drugi tamto. DLP w bardzo ciemnych scenach (szczególnie HC1500) ma jaśniejszą czerń, ale za to w scenach dynamicznych, kontrastowych, czerń z DLP jest już ciemniejsza. DLP ma także większe szumy obrazu (raczej trudno zauważyć z normalnej odległości na materiale filmowym) i czasem słabszą ostrość. Ale za to uważane jest za "more filmlike", daje obraz bardziej kinowy, jak to ładnie ujmują Anglosasi. Chociaż niektórzy na przykład, bardziej sobie chwalą kolory z LCD...

Ale jakość obrazu to niestety nie wszystko. Pozostaje jeszcze montaż, a tu LCD zdecydowanie góruje za sprawą Lens-Shift'u i zazwyczaj większego zakresu zoomu. LCD zamontujesz niemal "jakkolwiek", postawisz na regale czy półce za plecami albo na stoliku przed widzem, a zoomem oraz lens-shiftem wyregulujesz maszynę tak, aby obraz trafiał w ekran. DLP ma tylko dwa konkretne miejsca, pod sufitem dla dużego ekranu (projektor może być wtedy zainstalowany za widzem) i na niskim stoliku, przed widzem (ekran jest wtedy mniejszy).

No i sławny efekt tęczy (ja póki co nie widziałem), jakiś procent populacji jest na to wrażliwy.

O ekranie się nie wypowiadam, nie interesują mnie "rolowanki"... ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Gość ata77

(Konto usunięte)

dzieki za info. Sklaniam sie ku Epsonowi TW680. Czy Sanyo Z-5 jest od niego lepszy. Kwota około 3k oznacza tez 3,5k mysle, że lepiej dolozyc te 1/6 z kwoty jezeli roznica bedzie znaczaca. Teraz mam 32" LDC stad zastanowienie nad 52". Jezeli zdecyduje sie na projektor ten LCD zostaje i projektor wylaznie do ogladania fimów. Zdjęcie poniżej: stolik moge odsunac jeszcze trohe do tylu dlatego ekran rozwijany wtedy jest przed TV. Ekran na stale zmusza mnie do ogladania za telewizorem tuz pod sufitem, o ile sie orientuje to nie jest dobre rozwizanie

post-17238-100002745 1225038641_thumb.jpg

Sercem zawsze byłem za Z-5, podoba mi się konstrukcja. Niski poziom hałasu, dwa wejścia HDMI (co do komponentu już nie pamiętam, nowe Z-60 ma takie dwa), wspomniana klapka na obiektywie i otwory plus pompka do czyszczenia paneli... Dutki może bym nawet wyskrobał... Ale stwierdziłem że w tej chwili nie ma sensu za dużo wydawać na 720p. A trzeba jeszcze się przemeblować i kupić ekran.

No ale to już indywidualna sprawa. ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Stałem przed podobnym dylematem: projektor czy duże TV.

Wybrałem plazmę 50 cali. Jest to wielkość, która pozwala naprawdę komfortowo oglądać filmy. Subiektywnie postrzegana różnica w stosunku do mojego drugiego tv sony 32 cale jest większa niż by to wynikało ze stosunku przekątnych.

Za tv 52 cale przemawiają wg mnie dodatkowo:

- wygoda (nie trzeba zawsze zaciemniać pokoju)

- brak odgłosu wiatraka nad uchem (jaki by nie był cichy to przy oglądaniu filmów w cichych scenach zawsze go słychać)

- łatwość instalacji - po prostu stawiamy na stoliku, nie trzeba stosować długich kabli HDMI

Po prostu zanim podejmiesz decyzję, pomyśl co tak naprawdę chcesz osiągnąć, weź wszystkie za i przeciw.

Gość ata77

(Konto usunięte)

Zdecydowalem sie epsona 680. Opinie sa porazające a i tak nie mam gdzie sprawdzic na zywo wiec musze na tym bazowac. Jaki ekran polecacie. Pokój jest jasny (nie ma mowy o zmianie koloru scian)

Projektor bedzie uzywany i tak raczej wieczorem. Jaki ekran polecacie - dedykowany?

Fajnie, że się zdecydowałeś na projektor.

Nawet 50 calowy TV LCD przy filmach daje połowę tego wrażenia co projektor.

Mam dokładnie ten model Epsona od około roku.

Zaliczył około 360h i na razie odpukać jest ok.

Jeśli chodzi o ekran to najpierw potestuj na ścianie jaka wielkość obrazu Ci pasuje.

Na allegro od jakiegoś czasu są ekrany Optomy w bardzo dobrych cenach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.