Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam właśnie pre do B-2 ale nie polecam C-2ki nie ma dobrej opinii i ludzie mówią żeby bardziej celować w C-2A albo C2X.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

C2 jest PRO :) , nie mówię że lepsza od C2A albo C2X ale jest genialna :)

ps. widzę, że chyba przed czasem zakonczył aukcje gość bo było ponad 1 dzien.

pzdr. Łukasz

Witam serdecznie, tych zakochanych w Jamaszce i nie tylko... Można napisać - wszystkich pozytywnie zakręconych.

Jest to mój pierwszy wpis na forum (planowalem to już pare lat no i nadszedł ten dzień)

Zacznę może od początku.. Pierw była młodzieńcza fascynacja basem, a więc był subbufer Alpharda podpięty do komputera i 'grzmociło' (: Następnie mając jakieś 18 lat zakupiłem od kolegi z pracy Yamahe rx396rds(używany klocek aczkolwiek pachniał nowościa). No i zacząłem szukać głośników, naszczęście trafiłem pewnego dnia do salonu hi fi w Katowicach i odsłuchałem dwóch mini wież.. i osłupiałem, zrozumiałem o co chodzi w tej zabawie.. szukałem kabli które łączyły by głośniki za mną i również ten centralny i boczne z przodu.. ale ich nie znalazłem (: grały tylko dwa i kropka(: Po odsłuchu zrozumiłem czego mam szukać i przypadkiem znalazłem magnaty vintage 110 'w dobrej cenie' plus diskmen i tak się zaczęło.. (proszę zrozumieć że jak na początek byłem strasznie zadowolony) następnie zakupiłem kolumny DIY, które pięknie wyglądaly, ale już grały bardziej 'na poziomie' bas nie walił, więcej spójności (tonsil sr. nis. i vifa wys. tonowy) i yamahe cdx 393 którą szybko wymieniłem na cdx 580 z na lampach(szacunek dla konstruktora i pozdrowienia), poprawa sceny, namacalna średnica, duza zmaiana na plus za małe pieniadze.. Jeden dzień gościłem też marantza pm5003 i tak przez pare lat wiedza sie pogłębiała czytając i mając w posiadaniu ok.50 egzemplarzy prasy o tematyce hi fi, zabawy z kablami itp, poznania paru osób które wiedziały w którym miejscu na sofie usiąść zamknąć oczy i się zrelaksować (: Teraz od jakiś dwóch miesięcy nabyłem marzenia zapewne nie jednego 'pozytywnie zakręconego' Pana lub 'pozytywnie zakręconą' Panią, Yamahe a-s2000, cd-s1000, MA rx6 i pare gruboskórnych kabli (: ..gra jak i wygłada.. aczkolwiek będe chyba coś zmieniał(praca i styl życia nie pozwalają na długie odsłuchy i myśli co zmienić) i prawdopodobnie będą to głośniki jak i kabelki(audionowa monłalk) po to aby było bardziej ciepło, a mniej laboratoryjnie (: Już nie będe wspominał o gein clonach, dywanach i kwiatach na ścianach, audio showach w Warszawie, gramofonie który dostałem od chrzestnego wraz z 160 szt. płyt analogowych z lat 60, 70, 80.. postram się teraz wkleić pare fotek.. Pozdrawiam serdecznie wszystkich czytajacych którzy uśmiechną sie po przeczytaniu tych paru linijek i tych którzy będą chcieli coś skrytykować (: ahha przepraszam za błędy..

Przepraszam za jakość zdjęć..

post-34281-0-28058200-1315851779_thumb.jpg

post-34281-0-46107700-1315851839_thumb.jpg

Witam wszystkich. Chciałbym także zapisać się do klubu. Posiadam końcówkę Yamaha M-65 i pre C-60. Szukałem budżetowy napęd do Infinity Kappa 8.2i i przez przypadek na nie trafiłem i zakupiłem. Sprzęt Yamahy bardzo pozytywnie mnie zaskoczył - pomimo 25 lat na karku gra to krystalicznie czystym, pięknym i neutralnym dźwiękiem, nawet żadne potencjometry nie trzeszczą :) Wizualnie końcówka jest dla mnie przepiękna (te wskaźniki wysterowania). Wiadomo, że klasyczne infinity wprost połykają prąd tak więc czatuję na okazję i wskakuję w M-80, M-85 lub MX-1000. W związku z tym pytanie do was, która z tych końcówek ma najlepsze brzmienie i czy dużo się różni na plus w porównaniu do M-65 którą posiadam., czy warto zmieniać. Druga sprawa: zauważyłem, że w końcówce lewy radiator się bardziej grzeje od prawego. Przy klasie A lewa strona końcówki robi się szybko bardzo gorąca, po chwili prawa do niej dorównuje, ale jest trochę chłodniejsza od lewej. Przy klasie AB lewa jest chłodna, a prawa zimna całkowicie. Kanały grają równo, wszystko oryginał - nawet nazwy wszystkich ważniejszych elementów sprawdzałem :) Napiszcie, czy tak ma być. Może przy większych mocach zaczyna korzystać z kondów z prawej strony??? Gram przy małych mocach 0,2-0,4w. Przy 1w jest już głośno, a przy 3 jest dla mnie bardzo głośno i trzeszczą okna, drzwi i przedmioty w pokoju przy dosadniejszych partiach basowych. Znakomite możliwości konfigurancyjne ma także preamp c-60. Bardzo podoba mi się regulowany loudless (działa inaczej niż we wszystkich sprzętach które słyszałem)- niekiedy używam przy słabszych nagraniach rockowych i metalowych. Znakomity patent Yamahy. A może akurat ktoś chce sprzedać C-80 i M-80/M-85 ????? Jak tak dalej pójdzie to zostanę wiernym użytkownikiem klasycznych klocków Yamahy......

Pozdrawiam.

Witam,

niedawno zostałem szczęśliwym posiadaczem NS-1000M :)

Korzystając z okazji, gdyż widzę, że jest tu kilka posiadaczy tych kolumn, chciałbym zapytać o następujące rzeczy:

1. Jakich standów używacie? (metal, drewno? Jaka wysokość? Lepsza metalowa rama, czy drewniane "pełne" standy, będące przedłużeniem linii przedniej ścianki? Standy pochylone, czy nie?)

2. (tak, widziałem wątek o wzmacniaczu do NS-1000M ale chyba lepiej zapytam tutaj) Kwestia napędzenia tych kolumn. Na razie gram na vintage Marantzu PM-1050 ale to rozwiązanie tymczasowe. I teraz pytanie: lampa? Mam budżet, niestety max. 2 tyś zł na tą chwilę. Można za to kupić na używanym rynku coś na KT-88 ale - myślę też nad B2. Więc zapytam - czy B2 plus NS1000M to dobre połączenie? Jaki będzie całościowy charakter brzmienia zestawu wzmacniacz plus kolumny?

Dziękuję i pozdrawiam

Z tym nierównym grzaniem to sprawa wyjaśniona. Rozkręciłem końcówkę i radiatory są tak samo ciepłe. Różnica temperatur pomiędzy obiema stronami wynika z transformatora który jest po lewej stronie końcówki i to on tak się grzeje :)

Pozdrawiam.

Edytowane przez cyber-spider

Witam,

niedawno zostałem szczęśliwym posiadaczem NS-1000M :)

Korzystając z okazji, gdyż widzę, że jest tu kilka posiadaczy tych kolumn, chciałbym zapytać o następujące rzeczy:

1. Jakich standów używacie? (metal, drewno? Jaka wysokość? Lepsza metalowa rama, czy drewniane "pełne" standy, będące przedłużeniem linii przedniej ścianki? Standy pochylone, czy nie?)

2. (tak, widziałem wątek o wzmacniaczu do NS-1000M ale chyba lepiej zapytam tutaj) Kwestia napędzenia tych kolumn. Na razie gram na vintage Marantzu PM-1050 ale to rozwiązanie tymczasowe. I teraz pytanie: lampa? Mam budżet, niestety max. 2 tyś zł na tą chwilę. Można za to kupić na używanym rynku coś na KT-88 ale - myślę też nad B2. Więc zapytam - czy B2 plus NS1000M to dobre połączenie? Jaki będzie całościowy charakter brzmienia zestawu wzmacniacz plus kolumny?

Dziękuję i pozdrawiam

Grrratulacje i witam w klubie! :-)

Z tego co wyczytałem, to najlepsze są pełne drewniane standy o wysokości 30cm, ktoś nawet stwierdził że druga para 1000Mek nadaje się do tego idealnie.

Mam właśnie kombinację B-2 z 1000M i to jest chyba najlepsze co można do tych kolumn dobrać. Ew. jeśli nie stać cię na B-2 spróbuj Sony TA5650 na V-Fetach, zgrywają się idealnie.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

NS-1000 były projektowane trochę inaczej niż obecne kolumny. Oś odsłuchu inżynierowie Yamahy projektowali mniej więcej w środku geometrycznym kolumny, a nie tak jak obecnie, na wysokości głośników wysokotonowych. Zalecana przez firmę wysokość podstawek to ok 45-50cm (20 cali). Standy absolutnie proste, nie pochylone. Miałem raz okazję słuchac na takich pochylonych i grało to źle (scena). Osobiście słucham na ciężkich, metalowych, o wysokości 44cm.

Co do wzmacniacza to zapomnij o lampie za 2kzł. Ale w tej cenie znajdziesz kilka dobrych tranzystorowych, Osobiście polecam coś typu B2, M2, M4, jeśli chcesz pozostać w klimacie tamtych lat i firmie. Ale każdy z nich gra troszkę inaczej. I nie każdemu odpowiada wiek tych urządzeń. Musisz określić bardziej swoje preferencje.

Tak, czy inaczej gratuluję doskonałego zakupu!

Z tym nierównym grzaniem to sprawa wyjaśniona. Rozkręciłem końcówkę i radiatory są tak samo ciepłe. Różnica temperatur pomiędzy obiema stronami wynika z transformatora który jest po lewej stronie końcówki i to on tak się grzeje :)

Pozdrawiam.

Mimo wszystko polecam sprawdzenie prądów spoczynkowych wg instrukcji, po tylu latach, jest bardziej niż pewne, że należałoby je skorygować.

Ps C60 i C80 to takie same preampy, z wyjątkiem tego, że C80 ma dodatkowe wyjście odwracające fazę (potrzebne tylko do zmostkowania końcówki, która nie ma trybu "bridge"), poza tym są układowo identyczne, nawet pcb jest takie samo. I IMHO jeśli słuchasz do max 3W, to spokojnie możesz zostać przy M65 ;-)

A, no i nie daj się zwieść pozorom przy wyborze wzmacniacza, B2X to zupełnie co innego niż B2 w środku, B2X nie ma V-Fetów.

Olog, 20 cali??? Ja przy 40cm mam tweeter na wysokości 103cm, czyli ponad uszami. Można je leciutko odchylić ale nie tyle co można zobaczyć na zdjęciach na tym forum w temacie o NS1000M

Edytowane przez czolgista778

Witam ponownie i dziękuję za ciepłe przyjęcie :)

Zakup NS-1000M był w zasadzie "w ciemno" ale już po recenzjach wiedziałem, że to właśnie o ten dźwięk mi chodzi.

Grrratulacje i witam w klubie! :-)

Z tego co wyczytałem, to najlepsze są pełne drewniane standy o wysokości 30cm, ktoś nawet stwierdził że druga para 1000Mek nadaje się do tego idealnie.

Mam właśnie kombinację B-2 z 1000M i to jest chyba najlepsze co można do tych kolumn dobrać. Ew. jeśli nie stać cię na B-2 spróbuj Sony TA5650 na V-Fetach, zgrywają się idealnie.

Kombinowałem dzisiaj nieco z ustawianiem i pochylaniem kolumn i faktycznie - pochylenie im jednak nie służy.

Co do tych Sony, to chyba łatwiej dostać jednak B-2, więcej poniżej...

NS-1000 były projektowane trochę inaczej niż obecne kolumny. Oś odsłuchu inżynierowie Yamahy projektowali mniej więcej w środku geometrycznym kolumny, a nie tak jak obecnie, na wysokości głośników wysokotonowych. Zalecana przez firmę wysokość podstawek to ok 45-50cm (20 cali). Standy absolutnie proste, nie pochylone. Miałem raz okazję słuchac na takich pochylonych i grało to źle (scena). Osobiście słucham na ciężkich, metalowych, o wysokości 44cm.

Co do wzmacniacza to zapomnij o lampie za 2kzł. Ale w tej cenie znajdziesz kilka dobrych tranzystorowych, Osobiście polecam coś typu B2, M2, M4, jeśli chcesz pozostać w klimacie tamtych lat i firmie. Ale każdy z nich gra troszkę inaczej. I nie każdemu odpowiada wiek tych urządzeń. Musisz określić bardziej swoje preferencje.

Tak, czy inaczej gratuluję doskonałego zakupu!

Teraz mam drewniane pseudo-standy (stare obudowy z projektu na Scanach i Seasie) i NS-1000M znajdują się na wysokości 41 cm nad podłogą (parkiet). Oczywiście jest tu kwestia zgrania tych kolumn z pokojem. Pokój ma 4.5x5.5x3.7m wysokości.

Na chwilę obecną będę experymentował przede wszystkim z samym ustawieniem, bo jeszcze nie wiem, czy będą stać na ścianie krótszej (wtedy mogę je odsunąć dalej od tylnej ściany, zresztą w tym układzie są okna plus zasłony, kwiaty i dużo rzeczy "rozbijających" odbicia z tyłu), czy na dłuższej (wtedy są ok 1m od bocznych ścian ale ok. 40-50 cm od tylnej. Problem w tym, że w tym układzie ściana za nimi jest słabo wytłumiona). Tak czy siak, wiedziałem, że jak kupię NS-1000M to się zacznie. Nie ukrywam, że mam możliwość nabycia B-2. Jest jeszcze A-1 na Alledrogo, ponad 2x taniej od ceny, jaką musiałbym zapłacić za B-2. Zastanawiam się, jaki charakter dźwięku ma B-2? (konkretnie: jaka jest gładkość dźwięku, budowanie sceny, nasycenie barwą, operowanie mikro/makrodynamiką. Nie ukrywam, że chodzi mi lampa po głowie ale nie w znaczeniu stereotypowego ocieplenia dźwięku a la EL34 Push-Pull, tylko bardziej SE z drive'em ale sam koszt elementów do SE na np. 845 jest za duży - jak na tą chwilę - dla mnie).

Na co zwracać uwagę przy kupnie wzmacniaczy z "tamtych lat"? (B2, A-1 itd)

Dzięki i pozdrawiam :)

Ps. postaram się zamieścić zdjęcia, jak ogarnę ten bałagan :)

Edytowane przez Swordfish

Zapytam z ciekawości, jak macie ustawione potencjometry w kolumnach, Normal czy -3dB?

Swordfish,

yamaha B-2 na pewno będzie wymagała przeglądu. Koniecznie trzeba przejrzeć płytkę zasilacza, wymienić parę małych kondensatorków i ustawić bias.

Sprawdź tez czy w środku są VFety bo byli pajace którym padły V-Fety i przerabiali wzmacniacz na MOSFETa, wiadomo z dźwiękiem B-2 nie ma to nic wspólnego.

Bierz B-2, zawsze potem można kupic drugą i mostkować :)

Zapytam z ciekawości, jak macie ustawione potencjometry w kolumnach, Normal czy -3dB?

Swordfish,

yamaha B-2 na pewno będzie wymagała przeglądu. Koniecznie trzeba przejrzeć płytkę zasilacza, wymienić parę małych kondensatorków i ustawić bias.

Sprawdź tez czy w środku są VFety bo byli pajace którym padły V-Fety i przerabiali wzmacniacz na MOSFETa, wiadomo z dźwiękiem B-2 nie ma to nic wspólnego.

Bierz B-2, zawsze potem można kupic drugą i mostkować :)

Teraz mam na Normal, kolumny stoją na szerszej ścianie. Jak stały na węższej to miałem ustawione tak na -1.5dB.

Właśnie się trochę obiawiam tego, że trzeba będzie robić przegląd, zastanawiam się, kto to u mnie może zrobić (Kraków), teretycznie mógłbym sam ale.. wolałbym jednak dać komuś.

Co sądzicie o A-1?

Wysokości podałem za broszurą, którą powiniem mieć gdzieś w pracy. W każdym razie zależy jaki, kto ma fotel, głośniki wysokotonowe powinny być trochę powyżej uszu ;-)) Finalnie i tak wszystko zależy od akustyki pokoju.

U mnie też ustawione jest na Normal.

IHMO B2 jest trochę ocieplająca, taka jakby bardziej analogowa, miękka, osobiście preferuję trochę inny przekaz, dlatego wolę M4, wydaje mi się lepsza od M2 i B2. Ale to tylko kwestia upodobań.

Przy zakupie wzmacniacza zwróć szczególną uwagę na oryginalne tranzystory, wielu z nich (bipolarnych i vfetów) kupić sie już nie da. Nie każdy ma tyle szczęścia co czolgista778 ;-)))))

Wysokości podałem za broszurą, którą powiniem mieć gdzieś w pracy. W każdym razie zależy jaki, kto ma fotel, głośniki wysokotonowe powinny być trochę powyżej uszu ;-)) Finalnie i tak wszystko zależy od akustyki pokoju.

U mnie też ustawione jest na Normal.

IHMO B2 jest trochę ocieplająca, taka jakby bardziej analogowa, miękka, osobiście preferuję trochę inny przekaz, dlatego wolę M4, wydaje mi się lepsza od M2 i B2. Ale to tylko kwestia upodobań.

Przy zakupie wzmacniacza zwróć szczególną uwagę na oryginalne tranzystory, wielu z nich (bipolarnych i vfetów) kupić sie już nie da. Nie każdy ma tyle szczęścia co czolgista778 ;-)))))

To, że najlepiej jak wysokotonowe są nieco powyżej uszu - zauwałyłem już w trakcie eksperymentowania, chciałem tylko potwierdzić.

Zapytam jeszcze - jakie macie kable i jakie źródła? :)

Pozdrawiam :)

Narazie kable koaksjalne, Aircom Plus 50Ohm. Jak dla mnie lepsze od miedziakow OFC. Jako zrodlo pobrzdekuje Duet.

Polecam zmienic tez te beznadziejne terminale na cos lepszego:

http://www.ebay.com/itm/NEW-GOLD-Posts-YAMAHA-NS-1000-NS-1000M-NS-100M-NS-10M-/110741162622?pt=Speakers_Subwoofers&hash=item19c8b00a7e

W razie odsprzedazy mozna zostawic sobie oryginalne terminale.

Zmiania w dzwieku zdecydowanie na plus, wiecej detali i swiezosci w przekazie.

Moja B2 nie jest do konca oryginalna, kable od/do tranzystorow sa wymienione na 4mm2 Monstery. Tyle dobrego ze V-Fety sa ok. W sumie z przegladem kosztowala mnie 190 euro.

Zapytam jeszcze - jakie macie kable i jakie źródła? :)

Pozdrawiam :)

Jedyne słuszne, jak vintage to vintage ;-))

U mnie aktualnie gra CDX-1100, na zmianę z gramofonem i odtwarzaczem DIY na kartę SD. Po zakupie kilka lat temu po zakupie Yamahy, sprzedałem sony 50es i marantza cd16.

czolgista ma chyba cos z SB?

Co do kabli nie wypowiadam się, aby w zacnym towarzystwie nie zaczynać wojny ;-))))

także pozdrawiam!!

Edytowane przez olog

Narazie kable koaksjalne, Aircom Plus 50Ohm. Jak dla mnie lepsze od miedziakow OFC. Jako zrodlo pobrzdekuje Duet.

Polecam zmienic tez te beznadziejne terminale na cos lepszego:

http://www.ebay.com/...=item19c8b00a7e

W razie odsprzedazy mozna zostawic sobie oryginalne terminale.

Zmiania w dzwieku zdecydowanie na plus, wiecej detali i swiezosci w przekazie.

Moja B2 nie jest do konca oryginalna, kable od/do tranzystorow sa wymienione na 4mm2 Monstery. Tyle dobrego ze V-Fety sa ok. W sumie z przegladem kosztowala mnie 190 euro.

Apogee Duet? :)

Dzięki za linka do tych terminali - wymieniałeś u siebie? Ile to jest zabawy?

Co do oryginalności/bądź nie - NS-1000M kupiłem nieco w ciemno ale mimo wszysko wiedziałem, że technicznie jest ok. W zasadzie to stan techniczny jest lepszy, niż się spodziewałem. Co do modyfikacji samych wzmacniaczy, może bym wymienił też gniazda i część okablowania w środku, lecz to już z dużą ostrożnością. Zakrywacie swoje głośniki czymś na noc? :)

Jedyne słuszne, jak vintage to vintage ;-))

U mnie aktualnie gra CDX-1100, na zmianę z gramofonem i odtwarzaczem DIY na kartę SD. Po zakupie kilka lat temu po zakupie Yamahy, sprzedałem sony 50es i marantza cd16.

czolgista ma chyba cos z SB?

Co do kabli nie wypowiadam się, aby w zacnym towarzystwie nie zaczynać wojny ;-))))

także pozdrawiam!!

Użytkownik olog edytował ten post wczoraj

Ja chce na pewno jakiś ciekawy wzmacniacz (dlatego rozważam B2, A-1 itd.) ale jako źródło będzie na pewno jakiś DAC, pytanie jaki, może rDAC Arcam'a, może NuForce Icon HDP, może coś jeszcze innego.

Jeszcze tak na zakończenie: NS1000M mnie zaskoczyły, spodziewałem się tego rodzaju brzmienia ale... nie aż tak wyśrubowanego. Wcześniej miałem niezliczoną ilość głośników DIY (Visaton, Scan-Speak, Seas), czy wreszcie elektrostaty Martin Logan. W porównaniu do ML to jest inny typ brzmienia ale jednak Yamahy łączą pewne cechy w jedną spójną całość w taki sposób, że słuchamy muzyki a nie kolumn. Środek jest, rzekłbym, wybitny. Planuje zupełnie przerobić układ w pokoju, żeby uzyskać niższe Early Reflections itd., zorganizować jakiś sensowny wzmacniacz, DAC, kable. Ciekawe, jak to wtedy zagra ;)

Szkoda, że kiedyś sprzedałem moje monobloki Musical Fidelity, teraz by były, jak znalazł...

Ps. na razie plan jest taki: rDac -> IC z miedzia w izol. teflonowej -> Yamaha A1/passive pre+B2 -> NS1000M, co sądzicie? (chodzi mi szczególnie o to, czy A-1 da sobie radę z NS1000M).

Pozdrawiam

My nyma is Duet, Squeezebox Duet :)

Zoltki zrobily jedna trudnosc, mianowicie oryginalne terminale w NS1000M sa zalane od wewnatrz klejem wiec trzeba nim troche popracowac na wszystkie strony i nie ciagnac ani szarpac bo mozna latwo wyrwac kable ze zwrotnicy. Oryginalny kabel ma okolo 1mm2 srednicy, dziwne ze dali cos takiego.

Ps. na razie plan jest taki: rDac -> IC z miedzia w izol. teflonowej -> Yamaha A1/passive pre+B2 -> NS1000M, co sądzicie? (chodzi mi szczególnie o to, czy A-1 da sobie radę z NS1000M).

Po mojemu od A1 zaczyna się własnie najlepsza seria Yamahy, rozwiązania układowe z tego wzmacniacza zastosowano później w M2 czy M4 czy nawet w obecnym as-1000 (oczywiście ze zmianami, ale idea podobna). Spokojnie możesz zestawić ten wzmacniacz z ns1000. Osobiście jednak poszedłbym w kierunku wzmacniacza dzielonego. Zestawienie dobrego preampu typu C2a, C4, i końcówki B2 lub M4 trudno bedzie pobić. Ale przecież można mieć jeden zestaw i drugi ;-)

Co do przeróbek, pamietajcie tylko o tym, aby zrobić to tak, żeby można było wrócić do stanu pierwotnego, szkoda niszczyć takie sprzęty ;-)

My nyma is Duet, Squeezebox Duet :)

Zoltki zrobily jedna trudnosc, mianowicie oryginalne terminale w NS1000M sa zalane od wewnatrz klejem wiec trzeba nim troche popracowac na wszystkie strony i nie ciagnac ani szarpac bo mozna latwo wyrwac kable ze zwrotnicy. Oryginalny kabel ma okolo 1mm2 srednicy, dziwne ze dali cos takiego.

Ach, nie wiem, czemu się się skojarzyło Apogee od razu, może dlatego, że sam rozważałem także ten interfejs.

Dobrze wiedzieć, kupię te gniazda a stare sobie oczywiście zachowam, jakby ktoś jeszcze chciał - będę robił zamówienie tak za 2 tyg.

Po mojemu od A1 zaczyna się własnie najlepsza seria Yamahy, rozwiązania układowe z tego wzmacniacza zastosowano później w M2 czy M4 czy nawet w obecnym as-1000 (oczywiście ze zmianami, ale idea podobna). Spokojnie możesz zestawić ten wzmacniacz z ns1000. Osobiście jednak poszedłbym w kierunku wzmacniacza dzielonego. Zestawienie dobrego preampu typu C2a, C4, i końcówki B2 lub M4 trudno bedzie pobić. Ale przecież można mieć jeden zestaw i drugi ;-)

Co do przeróbek, pamietajcie tylko o tym, aby zrobić to tak, żeby można było wrócić do stanu pierwotnego, szkoda niszczyć takie sprzęty ;-)

Ja powiem tak, różnica w cenie między B2 a A-1 jest, nie oszukujmy się, znaczna. Za tą różnicę mam dobry DAC plus okablowanie a i tak dojdą mi koszty na przemeblowanie pokoju, bo przecież, oprócz całego zgrania sprzętu ze sobą ważne jest to, żeby grały kolumny a nie pokój. Dlatego chcę zostawić sobie ostatnie

resztki racjonalizmu ;)

Jak myślicie, lepiej więcej przestrzeni po bokach kolumn, czy więcej z tyłu i za miejscem do słuchania?

EDIT: Jaki charakter brzmienia ma A-1? Wie ktoś? (niestety mój stary poczciwy Marantz PM-1050 się słyszalnie nie wyrabia przy sensownych poziomach głośności, wszakże to tylko 2*36W na kanał)

Pozdrawiam sobotnio :)

Ja powiem tak, różnica w cenie między B2 a A-1 jest, nie oszukujmy się, znaczna. Za tą różnicę mam dobry DAC plus okablowanie a i tak dojdą mi koszty na przemeblowanie pokoju, bo przecież, oprócz całego zgrania sprzętu ze sobą ważne jest to, żeby grały kolumny a nie pokój. Dlatego chcę zostawić sobie ostatnie

resztki racjonalizmu ;)

Jak myślicie, lepiej więcej przestrzeni po bokach kolumn, czy więcej z tyłu i za miejscem do słuchania?

Doskonale to rozumiem, dlatego napisałem, że spokojnie możesz podłączyć A-1 ;-)

Co do ustawienia, u mnie najlepiej sprawdziło się ustawienie: niezbyt daleko od tylnej ściany, za to z dużą ilością wolnego miejsca po bokach oraz za fotelem.

Co do tej A1 z allegro, to cena jest mocno zawyżona, realna cena to około połowy tego. Najlepiej popatrz na ebay, ja najczęściej tam kupuję.

pozdrawiam!

Doskonale to rozumiem, dlatego napisałem, że spokojnie możesz podłączyć A-1 ;-)

Co do ustawienia, u mnie najlepiej sprawdziło się ustawienie: niezbyt daleko od tylnej ściany, za to z dużą ilością wolnego miejsca po bokach oraz za fotelem.

Co do tej A1 z allegro, to cena jest mocno zawyżona, realna cena to około połowy tego. Najlepiej popatrz na ebay, ja najczęściej tam kupuję.

pozdrawiam!

Zacznę od ustawienia:

Są w zasadzie dwa warianty:

1. Kolumny stoją bliżej tylnej ściany (wtedy ma ona 5.5 metra szerokości i z jednej strony jest 1m, z drugiej 1.5 od ściany. Ale sofa, która jest miejscem odsłuchu jest wtedy prawie przy ścianie, mogę ją odsunąć max 0.5 metra w tym układzie).

2. Kolumny odsunięte od tylnej ściany (część z nich stanowią dwa duże okna z babusowymi zasłonami). W tym układzie ściana za Yamahami ma 4.5 m szerokości, kolumny są ok. 50 cm od bocznych ścian ale za to ok. 1m od tylnej i za miejscem odsłuchu byłoby prawie 2m przestrzeni).

Co tej tej z Allegro - mam do niej 60 km w jedną stronę. Pytanie, ile można za nią dać tak realnie...

Swoją drogą to Yamahy kupiłem trochę tak na zasadzie "kupię i zobaczę, co dalej" no i się zaczęło... ;)

Muszę mocno pokombinować z tym ustawieniem, bo na chwilę obecną żadne nie wydaje się optymalne - w wariance 1. gra tylna ściana za kolumnami i za m-cem odsłuchu, w wariance 2. grają ściany boczne. Mam parkiet w pokoju, więc plan mam taki:

a./ Położyć dywan przed kolumnami, taki 300x200 cm, żeby zniwelować odbicia od podłogi - pytanie, czy wystarczy dywan pleciony, czy lepszy strzyżony, z długim włosciem np.? (tu jest problem, bo jestem alergikiem i z tym z długim włosiem nie nie po drodze, ale na odbicia od podłogi też mam alergię)

b./ "Piramidki" wytłumiające, na pewno kupię jeden arkusz 2m2 i zobaczę jaki będzie miało to wpływ po zamocowaniu ZA miejscem odsłuchu (sofa tuż przy ścianie, wariant 1.), lub na bocznych ścianach (wariant 2.)

Co do tej A-1, ile można za nią realnie dać? Bo rzecz w tym, że mój stary poczciwy Marantz się wyraźnie nie wyrabia a do tej A-1 mam 60 km w jedną stronę, więc rzut beretem.

Pozdrawiam!

No tez nie widzę żadnej, może już poszła?

p.s

Będzie mały shootout w przyszłą środę:

Moje NS1000M

JK Acoustics Ref Monitor 1

ADAM Audio Column MK3 Passive

Możliwie też KEF iQ9 i Klipsch RF7

Szczerze mam nadzieję że Yamahy skopią dupę ADAMom za 13k zł w kwestii góry i średnicy, oczywiście będą zdjęcia. :)

http://www.thevintageknob.org/yamaha-A-1.html

Jak widać była bardzo droga, 115.000 Jenów, kiedy B-2 kosztowała 200.000JPY. W środku też wygląda porządnie. Niestety chyba nie ma nikogo na forum kto by ją znał.

Są w zasadzie dwa warianty:

1. Kolumny stoją bliżej tylnej ściany (wtedy ma ona 5.5 metra szerokości i z jednej strony jest 1m, z drugiej 1.5 od ściany. Ale sofa, która jest miejscem odsłuchu jest wtedy prawie przy ścianie, mogę ją odsunąć max 0.5 metra w tym układzie).

2. Kolumny odsunięte od tylnej ściany (część z nich stanowią dwa duże okna z babusowymi zasłonami). W tym układzie ściana za Yamahami ma 4.5 m szerokości, kolumny są ok. 50 cm od bocznych ścian ale za to ok. 1m od tylnej i za miejscem odsłuchu byłoby prawie 2m przestrzeni).

Co tej tej z Allegro - mam do niej 60 km w jedną stronę. Pytanie, ile można za nią dać tak realnie...

Z tych dwóch to chyba opcja nr 2, z racji przestrzeni za kanapą, no i dywan na podłodze obowiązkowo, już jakikolwiek poprawi ten parkiet ;-).

Co do A-1, kilka miesięcy temu była do kupienia za, o ile pamietam 550zł i chetnych nie było. Niestety osobiście nie słuchałem, ale sądząc po schemacie to taka "lightowa" wersja M-4, więc zagrac powinna, a czy warto, to już musisz odpowiedziec sam.

Mimo wszystko polecam sprawdzenie prądów spoczynkowych wg instrukcji, po tylu latach, jest bardziej niż pewne, że należałoby je skorygować.

Ps C60 i C80 to takie same preampy, z wyjątkiem tego, że C80 ma dodatkowe wyjście odwracające fazę (potrzebne tylko do zmostkowania końcówki, która nie ma trybu "bridge"), poza tym są układowo identyczne, nawet pcb jest takie samo. I IMHO jeśli słuchasz do max 3W, to spokojnie możesz zostać przy M65 ;-)

Dziękuję za kostruktywną wypowiedź. Z tym prądem spoczynkowym to zapewnie masz rację. Tylko skąd wziąść wartości jakie należałoby ustawić ??? Instrukcji niestety nie posiadam. C-80 ma większe możliwości konfiguracyjne niż C-60, np.: płynna regulacja basu i sopranu już od 30hz i do 20000hz (C-60 od 100hz do 10000hz). Miałbym wtedy jeszcze większe możliwości konfiguracyjne - mimo, że nie jestem zwolennikiem kręcenia, ale niekiedy przy słabych nagraniach rockowych przydaje się. Jeszcze zauważyłem, że pod pokrętłem basu i sopranu są inne opisane jako wide i cośtam. Może wiesz co one robią ???. Zazwyczaj słucham na 0,3-0,5w i to wystarcza aby pokój 22m2 wypełnić w 100% pełnym dźwiękiem. Raz zrobiłem na 30w. Było bardzo głośno, dźwięk czułem w całym ciele, nawet we włosach, całe pomieszczenie odsłuchowe wymiękało (zmiana ciśnienia) i ja razem z nim :) Co nie znaczy, że więcej mocy się nie przyda. Klasyczne Infinity wprost pożerają prąd. Producent podaje zalecane wsmocnienie 60-300w. W sieci jest mnóstwo opini typu: podłaczyłęm końcówkę 2x320w i w końcu zagrały tak jak powinny i tak jak wszyscy opisywali. One czym więcej prądu dostają tym lepiej grają, niezależnie od poziomu głośności. Dźwięk się otwiera, góra zaczyna lepiej wybrzmiewać, bas nabiera jeszcze większej potęgi. Kolumny schodzą do 2ohm, ale dowiedziałem się, że te Yamahy dają radę. Napisz jak możesz czy zmiany w jakości dźwięku będą w porównaniu do mojej M-65. W końcu M-80, M-85 i MX-1000 to dual mono, większa wydajność prądowa (1700w poboru), większe pojemności filtrowania i lepsze komponenty. Po prostu mam wrażenie, że musi to zagrać lepiej pod każdym aspektem. Może orientujesz się tóra z nich będzie prezentowała najlepszy jakościowo dźwięk. Nieukrywam, że M-65 bardzo mnie pozytywnie zaskoczyła i mam chęć spróbować jeszcze wyższych modeli.

Pozdrawiam.

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.