Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, czy do pokoju 13m lepszy będzie Pianocraft MCR-640 czy amplituner RX-V371B + Prism Audio Onyx 100. Słucham raczej głośno (rock, metal, punk) i zależy mi na dobrej jakości dźwięku.

Witam po małej przerwie! No to mam mały problem! Może Ktoś doradzi co z tym fantem zrobić. A mianowicie dotychczas grałem na AX-900, (i robię przymiarkę do dzielonego zestawu: myślałem o M/C-85, lub MX/CX-1000 ale chwilowo muszę z tym poczekać...), wpadła mi w ręce CX-70 i spiąłem to z AX-900 jako końcówką mocy i ... no właśnie oniemiałem, odbiór się pogorszył tzn zniknęło to głębokie zejście na basie, dzwięk stał się bardziej płaski i przyklejony do kolumn. Zastanawiam się co z tym teraz? Czy MX-1000 czy M-85 coś zmieni? Czy pozostać przy AX-900? Co o tym myślicie? Dzięki z góry za podpowiedzi! Pomijając w/w wątek polecam tuner TX-1000, gra niesamowicie a o wykonaniu to już nie wspomnę. Pozdrawiam.

Miałem podobne odczucia po wpięciu preampu C4 to końcówki B-2, sama B-2 brzmiała lepiej.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Miałem podobne odczucia po wpięciu preampu C4 to końcówki B-2, sama B-2 brzmiała lepiej.

Czy możliwe jest że np. preamp w jakiś sposób w pewnych przypadkach może być niekompatybilny z końcówką?(w mojm przypadku CX-70+AX-900?) Myślę że CX-70 to całkiem niezły preamp.

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie,

Jaka jest różnica dzwięku po między rx497 a rx397? czy ktoś porównywał te dwa amlitunery?

Pytam ponieważ rx397 jest jeszcze dostępna w sklepach internetowych, rozważam zakup, tylko nie ma już gdzie 'posłuchać',oficjalnie ta linia Yamahy jest już nie dostępna. Proszę o podpowiedz z góry dziękuję -pozdrawiam.

Witam wszystkich miłośników Yamahy!!!

Mam do Was pytanko: który wzmacniacz będzie lepszy?

nowy a-s 500

używany dsp a1

Potrzebuje sprzętu do 5% filmy h264 z kompa , 10% filmy satelita hd , 85% muzyka z kompa FLAC. Z komputera podłączyć mogę się przez kabel optyczny lub analog 2.0 5.1 karta creative X-Fi Xtreme Music. Głośniki kupie tylko polskie STX fx-300 lub tonsil maestro lub fiesta/siesta (w przypadku wyboru dsp-a1, czy wystarczą mi dwa tylne efekty, czy też muszę mieć jeszcze centralny by mieć DTS, może da sie ten centralny zagrać na dwóch głównych przednich kolumnach?) Do dzisiaj słuchałem muzyki z głośników creative g500 podłączonych do kompa i kończę z tą profanacją muzyki, postanowiłem nareszcie przejść na wyższy poziom. Pokój mam 24m (prawie idealny kwadrat) , muzyka jaką słucham to rock, metal i wszystko co grane na instrumentach , głównie gitara elektryczna, basowa i perkusja(nigdy techno dysko itp). Nie zależy mi na mocy tylko na jakości, jeśli jest jakiś inny tańszy wzmacniacz Yamahy(może być używany) który znacie to proszę piszcie. Z kasą krucho, więc tańsza alternatywa mile widziana. Odtwarzacz CD kupię za pół roku(jeśli będzie taka potrzeba), tunera nie kupie bo mieszkam w czechach a ich radia i muzyka są do bani.

Dziękuję Wszystkim za dobre rady.

Dobra!!!

Jak nikt nie chce odpowiedzieć na moje "skomplikowane" pytanie, to zadam prostsze:

który wzmacniacz zagra lepiej w stereo?

a-s 500 nowy

ax 1050 / 1070 1090 używany

dsp a1 używany

Słucham muzyki rock, metal, idealnym przykładem brzmieniowo, jest nowa płyta "czerwony album" zespołu COMA.

Pokój mam 24m2 i nie zależy mi na mocy, tylko na jakości. Lubię twarde "konturowe" brzmienie i dźwięk werbla w perkusji :-)

Dzięki wszystkim za odp!!!

ps... może macie jakiś inny pomysł na kolumny (do 2000zł) do takiego wzmacniacza, ja ciągle myślę o polskich tonsilach maestro, fiesta/siesta, lub stx fx-300. Kolumny koniecznie nowe.

AX 1050 / 1070 1090 :-)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

AX 1050 / 1070 1090 :-)

O to już wiem w jakim kierunku mam się kierować. Jeśli chodzi o tego typu wzmacniacze (nie nowe budżetówki i starsze wysokiej klasy 5.1), to powiedzcie mi czy kolumny za którymi się rozglądam będą dobre. Może warto kupić do AX1050/1070/1090 niekoniecznie nowe i polskie?

Jeszcze jedno... jak już mam wybierać kilku/kilkunastoletni wzmacniacz stereo to może jeszcze Ax-900. Czytałem o nim same super recenzje i nigdy nic złego, tylko ponoć kolumny potrzebuje "pod siebie"

Może jeszcze są jakieś wzmacniacze z serii AX które Byście proponowali w 70 procentach do rock/metal, nie koniecznie mocny, ale pięknie grający, taki HI_END z tamtych lat:-)

Dzięki za pomoc!!!

Z AX-900 na pewno będziesz zadowolony, A-700,720, i oile się nie mylę to A-760 to też bardzo fajne wzmaki. Ja dziś odebrałem z niemiec z ebaya AX-2000 i po wstępnych testach wymiutł AX-900 ale dotychczas 900 była nie do zagięcia tak że gorąco Ci go polecam, radzi sobie wszędzie i w każdych warunkach, bardzo wszechstronna maszyna z dużym zapasem mocy a jeśli Ci nie podpasuje to bez większego problemu będziesz mógł go odsprzedać, gra z niesamowitym wykopem i przestrzenią do tego bardzo detaliczny.

Witam kolegów! Przy okazji ja też chcę powiadomić miłośników yamahy o wyprzedaży swojej dotychczasowej kolekcji ale nastąpi to za jakieś parę dni, będzie to tytanowy CDX-1060, srebrny AX-900, czarny CX-70 i TX-1000 który jest już wystawiony.

Swoją drogą chciałbym zapytać czy miał Ktoś do czynienia z MX-2000? Obecnie nabyłem zestaw AX,TX,CDX-2000 z 87r i odkrywam muzykę na nowo. Pozdrawiam!

http://www.lasertrader.de/ Hej! To jest adres do firmy gdzie można do starszych cedeków dostać lasery i mechanizmy jak by Ktoś był w potrzebie. Gośc odpisał mi po angielsku na moje pytanie na maila że mają oryginalne części i daje 6m-cy gwarancji na laser. Pytałem z ciekawości o zapasowy laser do CDX-2000 Yamahy z 1987r, prawdopodobnie go kupię bo ten cedek zagości u mnie na dłużej i choć technicznie jest sprawny i mam od sprzedającego rok gwarancji to nic nie jest wieczne. Pozdrawiam!

Predzej padna kondy albo jakis chip w serwie ;)

Duzo ludzi wymienia od razu laser a przyczyna lezy gdzie indziej, kurcze ja dalej musze zawiezc denka dcd3300 do naprawy, chyba serwo padlo.

Witam!Znalazlem na ebayu yamaszke ax900 wiele o niej pisza pozytywnych opini ale mnie interesuje czy zagrala by ona z moimi monitorami audio rs8? jak narazie napedzam je yamaha a-s500 ale moze juz czas na jakies zmiany?

witam!

Co Wy się tak pozbywacie tych nowych yamaszek i kupujecie stare? Naprawdę aż tak źle z tymi nowymi? Pytam, bo mam o wielu lat piano i chciałem sobie zafundować właśnie a-x700 lub a-x1000. Ale po tym co tu ostatnio czytam, to zaczynam mieć wątpliwości...

Pozdr, Krzysiek

witam!

Co Wy się tak pozbywacie tych nowych yamaszek i kupujecie stare? Naprawdę aż tak źle z tymi nowymi? Pytam, bo mam o wielu lat piano i chciałem sobie zafundować właśnie a-x700 lub a-x1000. Ale po tym co tu ostatnio czytam, to zaczynam mieć wątpliwości...

No cóż stary sprzęt gra, a nowy to już nie koniecznie choć to nie reguła, ja z nowych klocków z ostatnich lat nie byłem zadowolony i mój znajomy który prowadzi komis mn audio też podziela ten fakt. Ze swojego doświadczenia wiem że w określonym budżecie lepiej kupić starszy sprzęt z wyższej półki niż nowy.

Swoją drogą to czy ktoś z Fanów Yamahy miał do czynienia z MX-2000?

Sprzedaje mój zestaw ; szczytowy model koncówki Yamaha MX-1 i drugi od góry pre CX-2.

http://allegro.pl/yamaha-mx-1-yamaha-cx-2-i2174637495.html

Prosze zwrócic uwage na parametry tej maszyny

Dla klubowiczów oczywiscie rabat

Ja może dorzucę trochę informacji. Mam PianoCrafta E-600 MK2. Jakieś pół roku temu kupiłem sobie słuchawki Beyerdynamic DT-770 PRO 80ohm. Rzecz w tym, że na słuchawkach gra lepiej niż na głośnikach z zestawu. Kiedy słucham płyt winylowych (AT120e, PRE DJ ART II) pokrętła barwy dźwięku są na 12tej. Czasem sopranu troszkę dodam, zdarza mi się zdjąć basu na niektórych płytach. Kiedy słucham tego samego na głośnikach, pokrętła lądują na 14, 15tej. Więc zanim zmienię wzmak, to może lepiej będzie wymienić głośniki na docelowe, a później żonglować sprzętem. Wiem, że z winyla wyduszę jeszcze więcej jak wymienię PRE (a na oku mam ahajowe) i może wkładkę na AT440mla. Na teraz ten zestaw gra słyszalnie lepiej od płyt CD. Może tutaj, w kwestii głośników coś doradzicie - przynajmniej na co zwrócić uwagę, a czego unikać. Pod uwagę brane pełne kolumny lub podstawkowe (ale muszę grać jak pełne). Wizualnie podobają mi się NS-F500 ale mają wylot suba z tyłu. Nie mogę ich na tyle odsunąć od ściany, aby ten bassreflex złapał oddech. Opcja - zamknąć otwór pianką. Niektórzy producenci dodają takie "korki" do zamykania otwartych kolumn. W oko wpadają jeszcze KEFy, a monitory tej firmy są całkiem miłe cenowo. B&W pomijam, bo na przyzwoity zestaw trzeba wydać majątek ;-) A! no i muzyka - różna, od jazzu, poprzez rok po odmiany metalu. No i też film - ale tu dużych wymagań nie ma. Aktualny zestaw tak sobie dobrze radzi, że często zdarza nam się z żoną rozglądać po mieszkaniu za dzwoniącym telefonem, czy zastanawiać się kto chodzi po mieszkaniu. A to tylko dwa głośniki... ;-)

Pozdr, Krzysiek

swoją przygodę z kinem domowym rozpocząłem w 2000 roku od Yamahy, do dnia dzisiejszego pozostało mi DVD S 796, które kosztowało/ w promocji 1999 zł/, teraz mam inny sprzęt a dvd leży i czeka na jakąś awarię, tak na marginesie czyta płytu DVD+R, których wtedy jeszcze nie było

Witam kolegów . Czy możecie powiedzieć coś o Yamaha BRX 610 ? Wart jest zastanowienia się ? Szukam czegoś zgrabnego All in One do moich Boston Acoustics XS 5.1

Widziałem terminale glosnikowe , nie powalaja:( 1500zl , to chyba dobra oferta . Nie potrzebuje wodotryskow , bedzie to używane bardzo sporadycznie . Głownie N-ka i czasami jakiś film . Do steroe mam lampe i takie tam popierdulki :)

Pozdrawiam.

Maciej

• 3 tygodnie później...

Witam, to ja tak w kwestii pożalenia się. Od 2,5 roku poluję na polskim rynku na kolumny NS-30X i guzik z pentelką. Piszą jedynie oszuści w ramach odzewu na moje ogłoszenia pod hasłem "kupię" robiąc mi niejednokrotnie przez chwilę nadzieję

na posiadanie tych kolumienek. A może niepotrzebnie napaliłem się na te kolumny, może ktoś z Was miał okazję posłuchać je lub może przekazać zasłyszane opinie. Kilka lat temu a konkretnie na listopadowym AS w 2008 roku w pokoju Audiostereo Pan Maciek ten od słynnych monobloków prezentował swoje NS-1000M. Wrażenie jakie wywarły na mnie te kolumny spowodowały chęć zakupu chociaż namiastki wspomnianych kolumn a takową są wg mnie NS-30X.

Witam, to ja tak w kwestii pożalenia się. Od 2,5 roku poluję na polskim rynku na kolumny NS-30X i guzik z pentelką. Piszą jedynie oszuści w ramach odzewu na moje ogłoszenia pod hasłem "kupię" robiąc mi niejednokrotnie przez chwilę nadzieję

na posiadanie tych kolumienek. A może niepotrzebnie napaliłem się na te kolumny, może ktoś z Was miał okazję posłuchać je lub może przekazać zasłyszane opinie. Kilka lat temu a konkretnie na listopadowym AS w 2008 roku w pokoju Audiostereo Pan Maciek ten od słynnych monobloków prezentował swoje NS-1000M. Wrażenie jakie wywarły na mnie te kolumny spowodowały chęć zakupu chociaż namiastki wspomnianych kolumn a takową są wg mnie NS-30X.

http://www.iavscanada.com/1109%20InventoryPics/1109-5574/Innovative%20Audio%20Yamaha%20NS-30X_f_l.jpg

Mariusz, nie szukaj tych kolumn bo to z NS1000M ma niewiele wspólnego, a już na pewno nie oczekuj "namiastki dźwięku NS1000M". Yamaha po prostu narobiła masę kolumn wyglądających podobnie które dźwiękowo różnią się całkowicie.

NS30X po wejściu na rynek kosztowały około 300 euro więc tu wiele bym nie oczekiwał. Jeśli chcesz namiastki NS1000M to szukaj NS590 i NS690 albo po prostu NS1000M, w Niemczech czy Holandii można kupić za 600-700 euro w bdb stanie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.