Skocz do zawartości
IGNORED

co dobrać do wzmacniacza Pionner A-402R?

elmo141

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dostałem w spadku wzmacniać Pioneer A-402R, bez pilota i instrukcji. Będzie służył jako centralny punkt domowego audio (wzmacniacz + cd, ewentualnie może tv będzie podłączony, ale bardziej nacisk na audio). To mój pierwszy wzmacniacz i w ogóle 1. kompletowanie sprzętu audio.

Pokój ok 20 m2, 5 na 4 m. kolumny będą stały przy dłuższej ścianie, ok 1,5-2 m od wzmacniacza.

Mam kilka pytań do osób, które miały z A-402r (lub z generalnie z tą generacją Pionnerów) doczynienia:

- jakie kolumny-głośnik do tego wzmacniacza najlepiej dobrać - myślałem o podstawkowych b&W 302, a może coś lepiej brzmi i lepiej się zgrywa z tym wzmakiem; biorę pod uwagę nowe (pewnie tańsze i nie takie dobre) i używane (coś może lepszego), do wydania max 1500 zł na 2 kolumny

- jakie kabelki byście polecili?

- czy wiecie jaki pilot współpracowałby z A-402r? tylko oryginał czy może jakiś zastępczy się nada?

- czy jest sens w ogóle kupowac coś większego niż podstawkowe?

Jeśli ktoś posiada wersję elektroniczną instrukcji lub ma na zbyciu pilota to byłoby bardzo fajnie.

Pozdrawiam

Łukasz

Oryginalny pilot do a-402R ma numer CU-A006, ale każdy inny pilot od nieważne jakiego wzmacniacza pioneer będzie nim sterował tyle że te od wzmacniaczy są bardzo drogie i trudne do dostania.

Co do kolumn nie jestem znawcą ale za 1500zł już kupisz dobrze grające, i do tego metrażu mogą być już podłogowe

tak za 1500 zł kupisz dobre kolumny uzywane ... tylko ten wzmacniacz :( troche słabawy

a kolumny np AE Evo III, AE Neo III, trudno o lepsze w tym zakresie cenowym, poza tym łatwe do napędzenia

Instrukcja w PDF-ie do tego wzmacniacza jest tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przede wszystkim dobrałbym w stopniu pre najbardziej pasujacy brzmieniowo OPamp. Pewnie siedzi tam M4558 lub podobny, a nie jest to szczyt mozliwosci brzmieniowych tego wzmacniacza.W wątkach było na ten temat.Prosty tani upgrade wnoszący czasem b.wiele.

A jakby coś takiego?

głośniki

Ukryta Zawartość

generalnie, czy możecie coś konkretnie polecić?

Ukryta Zawartość

Jest. Wejdź po prawej stronie w pomoc/instrukcje obsługi i wpisz w nowym oknie 402. Druga od ogóry będzie instrukcja - fakt że po niemiecku. Ale da się zrozumieć o co chodzi.

conrddd

Ja przez 2 lata szukałem jednej instrukcji od decka pioneer z 92r.. napiałem maile do wielu serwisów w europie i nigdzie nie mieli tej instrukcji, a tu jest..

No i wiele innych od "wiekowych" urządzeń. Dzięki za ten link

A nie wiesz może o żadnej stronie, gdzie można ściągnąć instrukcję do Sony 333ESL - japońskiej wersji magnetofonu k970es? Obecnie właśnie tej instrukcji poszukuję

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.