Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory do 10m^ Budzet ok 1tys+/-

simon84

Rekomendowane odpowiedzi

moim zdaniem kup piano czarne e410 jest wystarczające mocowo, sprzedaj fabryczne monitory albo najpierw ich posłuchaj :) bo może wystarczą na jakiś czas i potem wymieniaj kable , monitory :) mnie nowe piano e410 czarne wyniosło po sprzedaniu monitorów 1tys z cd :) więc cena do brzmienia mnie bardzo przekonała

pozdr

Focal + Naim

nie zgadzam się , z piano grają bardzo dobrze, mają niską skuteczność ale łatwą impedancję,

każdy monitor z lepszą elektroniką zagra lepiej :) ciężkie do napędzenia to są dynki :)

Focal + Naim

niestety to dla niektorych moze to byc najwieksza wada Usherów, bo to naprawde gra ale tylko z przyzwoitym wzmakiem, do lampy bajka. Ja mialem dopiero dylemat chcac zmienic Ushery, pojsc krok dalej i dopiero zmiana na Dynaudio Focus 140 dało mi pełna satysfakcje ale kosztowały mnie "majatek"...To chyba mowi samo za siebie ile sa warte te uszatki...

Czemu mi chcecie odradzić kupno amplituner ty bardziej tej yamahy?jest opcja jeszcze taka ze radio ciągnął bym z rekordera TV"n" sa tam wszystkie stajcie które bym chciał w jakości cyfrowej.wiec powiedzmy max 1200zl dla samego wzmaka?

mikson >>> Zgadzac sie nie musisz ale napewno musisz jeszcze troche sie osluchac bo jak narazie to jestes na poczatku swojej drogi audio jak mniemam.

Dynki 42 porownywalem bezposrednio i nie doplacilbym do nich nawet zlotowki po 520 to tak dla zobrazowania calosci.

kolumn a w szczegolnosci monitorow mialem naprawde mase i to z innej polki cenowej co pozwala mi ferowac takie wyroki w tym temacie.

robix

robix osłuchanie rzecz ważna ale najważniejsza to umieć dobrać tak klocki żeby potem za dużo nie tasować, też kilka monitorów słuchałem , jestem na początku drogi ale zaczynam uświadamiać sobie że nie wszystko co drogie lub piękne gra ,, uszatki są bardzo ciekawymi monitorami za niewielkie pieniądze i moim zdaniem każdy początkujący powinien ich obowiązkowo posłuchać,

Focal + Naim

No i po co człowiekowi wode z mózgu robicie. Do muzyki 'Trance/vocal/house' i amplitunera yamahy MA BR2 w zupełności wystarczą - mają to podkreślone 'bum' i mają to 'cyk' a niczego więcej tu nie trzeba. Ta muzyka nie ma w sobie tyle finezji, detalu czy barwy żeby słuchać tego na usherach (o dynaudio nie wspomne). A nawet gdyby to ampli tego nie zagra... także BR 2 to IMHO dobry wybór w tym wypadku.

Wzmak, ampli, musi być raczej ciepło grający i tu się piano sprawdza, jak chcesz mieć tanio a dobrze. Poza tym jest wystarczająco mocny by je napędzić skoro radzi sobie z wybrednymi moimi Trianglami które mimo iż pisze że są 8 omowe to tak naprawdę są 4 omowe. Jak i innymi kolumnami np. Heybrookami Vinia. Oczywiście że im lepszy wzmak/ampli tym lepiej, trzeba tylko dobrze dobrać. Drożej nie znaczy lepiej. Lepiej znaczy mądrze.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

już nie męcz nas , poczytaj recki i idź posłuchaj obu , :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

widze ze zostaly polecone QBA , tez polecam , ostatnio byly na allegro za niecale 800 zl

Ukryta Zawartość

potem byly wystawione ponownie ale nie mam pojecia czy poszly

Ukryta Zawartość

Witam, korzystajac z okazji chciałbym zadac pytanie.

Czy takie kolumny jak te wspomniane w wątku Ushery 520 muszą stac na specjalnych podstawkach, czy można je postawić np na komodzie (wysokość regału 155cm)... Pewnie dla większości z Was pytanie wyda sie głupie, ale jestem strasznie początkujący w temacie audio. Pomyślałem ze kupiłbym takie monitorki, ale kurcze z podstawkami (popatrzyłem na Allegro) to jakaś strasznie ciężka sprawa...

Jeśli nie, chyba zainwestuję w jakies podłogowce (tannoy f3, dali concept 6)

Drugie pytanko: czy te kolumienki zagrają z budżetowym wzmacniaczem Denon pma 425r ? Czy moze to tak słaby wzmacniacz, ze wystarczą do niego Tannoy f1/m2 a i tak nie odczuję różnicy.. ?

Muzyka jakies słucham to wszelkiego rodzaju rock.. Pokój 18m2.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za wyrozumiałośc :)

Kuba.

s-520 nie są jasne. one po prostu są bardzo przejrzyste (w swojej klasie cenowej wręcz niesamowicie przejrzyste). może z niewielką tendencją do eksponowania charakteru brzmienia reszty toru. z pewnością nie są to kolumny, które "same grają" i będą maskować niedostatki elektroniki. jeśli wzmacniacz/odtwarzacz gra jasno (zbyt jasno) ushery tego nie wyrównają - zagrają za jasno. z elektroniką o innym charakterze zagrają inaczej. dlatego m.in. nie jest żadnym mezaliansem zestawianie ich z klockami ze znacznie wyższych półek cenowych. powiem więcej - ci, którzy nie słuchali s-520 z naprawdę porządnymi wzmacniaczami/odtwarzaczami (i obowiązkowo(!) po co najmniej 50 h grzania) nie powinni wydawać na ich temat werdyktów - zwyczajnie nie wiedzą co te głośniki potrafią.

nie twierdzę, że jest to sprzęt idealny. ma swoje mankamenty: s-520 nie są jakimiś wulkanami energii (w skali absolutnej oczywiście), gubią się nieco w materiale o bardziej skomplikowanej fakturze dźwiękowej (np. duże składy orkiestrowe) ale barwowo, przestrzenią jaką potrafią wykreować, otwartością i szczegółowością przekazu naprawdę niejednokrotnie zadziwiają. co do br2, to naprawdę przyzwoite głośniki. jednak s-520 biją je na głowę. ze stajni ma konkurencją dla małych usherów są rs1 - rewelacyjne monitory, ale sporo droższe.

i jeszcze jedna uwaga na koniec: w moim dziesięciometrowym pokoju nie sprawdziły się żadne z testowanych głośników z basrefleksem z tyłu. oczywiście każde pomieszczenie ma swoją specyfikę i wcale nie oznacza to, że tak musi być we wszystkich pokojach o tym metrażu. na pewno jednak łatwiejsze w ustawianiu będą głośniki "dmuchające" do przodu.

uszatki mają bass reflexy z przodu co pozwala na swobodniejsze dostawienie do ściany w granicach przyzwoitości, u mnie są niecałe 30cm od ściany i na razie stoją na wysokiej komodzie 2m szerokości bo muszę je schować przez dwójką małych dzieci :) zgadzam się z kolegą z poprzedniego postu że nie są to jasne monitory ale przejrzyste u mnie z piano nie grają jasno tylko soczyście a taki charakter jest uzyskiwany w droższych konstrukcjach dlatego trzeba uważać z podłączaniem do budżetowej elektroniki bo mogą obnażyć niedoskonałości toru na szczęście z piano grają akceptowalnie jak dla mnie, generalnie są bardzo uniwersalnymi monitorami ale przesunięciem na muzykę ambitniejszą instrumentalno wokalną chodź w ambitniejszej elektronice też doskonale się wywiązują z zadania.

Focal + Naim

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.