Skocz do zawartości
IGNORED

Kolejny koniec CD

asfanter

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

audioholik, 7 Lut 2009, 15:09

>dlatego, że jednym z wymogów narzuconych przez RIAA na nowy gęsty format było "backwards

>compatibility"

To skąd się biorą same SACD ?!? Jakoś są sprzedawane.

Poza tym RIAA NIC nie może narzucać.

Aduioholik, a wiesz, że Twoje kolumny nie są w stanie poprawnie odtworzyć CD, a co dopiero SACD, więc jakim cudem słyszysz różnice ?!?

Nawet na świecie nie ma takich kolumn i słuchawek...

XYZPawel, 7 Lut 2009, 15:56

>audioholik, 7 Lut 2009, 15:09

>

>>dlatego, że jednym z wymogów narzuconych przez RIAA na nowy gęsty format było "backwards

>>compatibility"

>

>To skąd się biorą same SACD ?!? Jakoś są sprzedawane.

>Poza tym RIAA NIC nie może narzucać.

były dostępne tylko na początku, RIAA określiło wymogi do przetargu na nowy format, ostatecznie są tylko hybrid sacd, a dvd-audio zdechło

>Aduioholik, a wiesz, że Twoje kolumny nie są w stanie poprawnie odtworzyć CD, a co dopiero SACD,

>więc jakim cudem słyszysz różnice ?!?

widać moje kolumny nie są takie złe, chociaż za jakiś czas je zmienie, muszę jednak przeczekać ten kryzys ekonomiczny - jen w stosunku so złotówki wzrósł o 100% a jako że sprzet zamawiam z Japonii, ów fakt praktycznie wyłącza mnie z upgrade'ów

Gość

(Konto usunięte)

audioholik, 7 Lut 2009, 16:04

>były dostępne tylko na początku,

he, he, nawet prostej tabelki nie umiesz odczytać, 2007 r to jest początek ?!?

>widać moje kolumny nie są takie złe, chociaż za jakiś czas je zmienie, muszę jednak przeczekać ten

>kryzys ekonomiczny

widać ? Widzę, że masz kłopoty z logiką: nie możesz badać zjawiska za pomocą przyrządu, który wprowadza ZNACZNIE większe zniekształcenia od różnic między tymi zjawiskami.

Mniej "holiku", a wiącej audio :) to może kiedyś zrozumiesz.

XYZPawel, 7 Lut 2009, 16:25

>audioholik, 7 Lut 2009, 16:04

>

>>były dostępne tylko na początku,

>

>he, he, nawet prostej tabelki nie umiesz odczytać, 2007 r to jest początek ?!?

tylko potrafisz obrażać i drwić a sam nie potrafisz nawet zrozumieć że płyty single layer są jeszcze w sprzedaży ale są to końcówki nakładów, stąd spadająca sprzedaż, ja np. kupiłem ostatnio Dave Brubeck Quartet - Time Out(hybrid sacd), który wcześniej był wydany na single layer, teraz wydany jest już na hybrid sacd

Gość

(Konto usunięte)

audioholik, 7 Lut 2009, 16:35

>a i nie słyszę żadnych zniekształceń z moich głośników, ich problem to moim zdaniem średnica, a nie

>zniekształcenia

Jeśli nie słyszysz z kolumn, to tym bardziej z CD :)

Te zniekształcenia są na tyle małe, że "tylko" zmieniają brzmienie, jakieś przybrudzenia itd.

THD 10%- 0,1 % kolumn vs 0,002 % CD.

Co ciekawe DACi potafią mieć DWA razy więcej zniekształceń przy "gęstym" formacie niż przy CD.

audioholik.Widze,że jednak zuwżyłeś kryzys a dopiero co twierdziłeś,że nie ma w moim wpisie analogii.Wybiórczą Ty masz pamięć,jak chcesz pamiętać to pamiętasz jak nie to nie.Otóż chodziło widzisz o kryzys-sprzedaż spada wszędzie,w każdej dziedzinie.Jak już to zauważyleś to dalej myśle pójdzie prościej.Dowiedz sie,ze system Twój odtwarza jedynie ok. 60% wartości nagranej na płycie muzyki a więc zmień sobie na coś bardziej audiofilskiego a potem sie wymądrzaj,bzdur wypisujesz coraz więcej.Jak zapytasz chorego-co ty chory jesteś?-odpowie Ci zawsze,chory to jesteś ty.Polemika z Tobą na tym właśnie polega.Pozdrawiam Cie bo nic innego mi nie zostało.Może się uda..........

prym, 7 Lut 2009, 16:59

>audioholik.Widze,że jednak zuwżyłeś kryzys a dopiero co twierdziłeś,że nie ma w moim wpisie

>analogii.Wybiórczą Ty masz pamięć,jak chcesz pamiętać to pamiętasz jak nie to nie.

nie, po prostu to nie ma z tym nic wspólnego - sprzedaż płyt spada od 7 lat i nie jest związana z żadnym kryzysem, związek z kryzysem może mieć spadek sprzedaży płyt CD zanotowany w bieżącym 2009 roku.

>Dowiedz sie,ze system Twój odtwarza jedynie ok. 60% wartości nagranej na płycie

>muzyki a więc zmień sobie na coś bardziej audiofilskiego a potem sie wymądrzaj,bzdur wypisujesz

>coraz więcej.

60% to może przesada, ale jak mówiłem napewno z tych płyt SACD da się wyciągnąć jeszcze więcej, nie przeczę

co do wymądrzania, to oczywiście nic takiego nie miało i nie ma miejsca jeśli o mnie chodzi, po prostu stwierdziłem fakt nagranie w wysokiej rozdzielczości jest lepsze niż w niskiej.

tyle, żadna sensacja, żadne wymądrzanie.

XYZPawel, 7 Lut 2009, 16:49

w myśl Twoich teorii mierzonych wyłącznie poprzez THD, to różnicy nie ma nie tylko pomiedzy DSD a 16/44 PCM, ale i wzmacniaczami, odtwarzaczami itd , masz proszę link posłuchaj co mówią ludzie pracujący w studio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

prym, 7 Lut 2009, 18:20

>Jednak miałem racje w 100%,chociaż znam jedno zwierze jeszcze bardziej uparte od ciebie.Polemika z

>Tobą=ze ścianą.

ja tylko stwierdziłem fakt - nagranie HD brzmi lepiej niż w niskiej rozdzielczości, trudno polemizować z faktami

>ja tylko stwierdziłem fakt - nagranie HD brzmi lepiej niż w niskiej rozdzielczości, trudno

>polemizować z faktami

A skąd wiesz? Możesz ten fakt udowodnić? Tylko nie jakimiś linkami, tylko zaproszeniem paru kolegów na odsłuch porównawczy.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość

(Konto usunięte)

audioholik, 7 Lut 2009, 18:23

>w myśl Twoich teorii mierzonych wyłącznie poprzez THD, to różnicy nie ma nie tylko pomiedzy DSD a

>16/44 PCM, ale i wzmacniaczami, odtwarzaczami itd ,

dopiero teraz na to wpadłeś ?!? Chyba czytasz tylko ten wątek...

I nie tylko THD, oczywiście. I to nie jest teoria, tylko praktyka.

>masz proszę link posłuchaj co mówią ludzie

>pracujący w studio

Boże, rozmowa moderowana przez gościa ze Stereophile... czy to w ogóle może mieć sens ? Niestety nie.

Już sam tytuł rozmowy sugeruje bzdurę.

Poczytaj lepiej linki z mojego "o mnie", tam masz PRAWDZIWĄ wiedzę, a nie pseudo, którą wyznajesz.

ktoś w tym wątku napisał :

" nagranie HD brzmi lepiej niż w niskiej rozdzielczości, trudno polemizować z faktami "

Inżynierowie piszący dla AES mają na ten temat zupełnie inne zdanie , poniżej skrót artykułu.

Jeżeli ktoś już wczesniej cen artykuł cytował to przepraszam za gapiostwo, ale nie mam czasu ani siły dokładnie przeczytać tego wątku od początku.

pozdr.Arkadix

AES E-Library: Audibility of a CD-Standard A/DA/A Loop Inserted into High-Resolution Audio Playback by Meyer, E. Brad; Moran, David R.

Audibility of a CD-Standard A/DA/A Loop Inserted into High-Resolution Audio Playback

JAES Volume 55 Issue 9 pp. 775-779; September 2007

[Engineering Report] Claims both published and anecdotal are regularly made for audibly superior sound quality for two-channel audio encoded with longer word lengths and/or at higher sampling rates than the 16-bit/44.1-kHz CD standard. The authors report on a series of double-blind tests comparing the analog output of high-resolution players playing high-resolution recordings with the same signal passed through a 16-bit/44.1-kHz “bottleneck.” The tests were conducted for over a year using different systems and a variety of subjects. The systems included expensive professional monitors and one high-end system with electrostatic loudspeakers and expensive components and cables. The subjects included professional recording engineers, students in a university recording program, and dedicated audiophiles. The test results show that the CD-quality A/D/A loop was undetectable at normal-to-loud listening levels, by any of the subjects, on any of the playback systems. The noise of the CD-quality loop was audible only at very elevated levels.

Authors: Meyer, E. Brad; Moran, David R.

Affiliation: Boston Audio Society, Lincoln, MA, USA

>Boże, rozmowa moderowana przez gościa ze Stereophile...

Greg Calbi nie jest ze stereophile, jest inżynierem dźwięku z wieloletnim doświadczeniem, masterował kilkaset płyt, m.in. SACD Bob Dylana

Arkadix, 7 Lut 2009, 19:48

>ktoś w tym wątku napisał :

>" nagranie HD brzmi lepiej niż w niskiej rozdzielczości, trudno polemizować z faktami "

>

>Inżynierowie piszący dla AES mają na ten temat zupełnie inne zdanie ,

to nie są inżynierowie AES, tylko dwóch oszołomów którzy przeprowadzili testy na DVD za 99$ i 129$ i nadesłali swoje wypociny do AES, które popełniło gafę i opublikowało te bezużyteczny gniot, bo jak można inaczej nazwać materiał którego wnioski na temat dźwięku HD oparte zostały na podstawie najtańszych odtwarzaczy za 200zł?

Gość

(Konto usunięte)

audioholik, 7 Lut 2009, 20:03

>>Inżynierowie piszący dla AES mają na ten temat zupełnie inne zdanie ,

>to nie są inżynierowie AES, tylko dwóch oszołomów którzy przeprowadzili testy na DVD za 99$ i 129$ i

>nadesłali swoje wypociny do AES, które popełniło gafę i opublikowało te bezużyteczny gniot, bo jak

>można inaczej nazwać materiał którego wnioski na temat dźwięku HD oparte zostały na podstawie

>najtańszych odtwarzaczy za 200zł?

Taki sam odtwarzacza (podobny) jak Twój, na którym słyszysz różnice.

Pytam po raz 5: dasz w końcu źródło swych rewelacji, jakoby ten odtwarzacz nie spełniał jakichś norm ?

Czy przyznasz w końcu, że nas okłamałeś.

XYZpawel.Twoja naiwność,ze on odpowie sensownie graniczy niebezpiecznie z głupotą.Sorry.Dla niego KAŻDY kto ma inne zdanie jest idotą,oszołomem itd.a on sam?Tylko czemu nie potrafi wytłumaczyć producentom żeby produkowali normalną ilość płyt SACD-tego w żaden sposób pojąć sie nie da.

prym, 7 Lut 2009, 20:16

>XYZpawel.Twoja naiwność,ze on odpowie sensownie graniczy niebezpiecznie z głupotą.Sorry.Dla niego

>KAŻDY kto ma inne zdanie jest idotą,oszołomem itd.a on sam?Tylko czemu nie potrafi wytłumaczyć

>producentom żeby produkowali normalną ilość płyt SACD-tego w żaden sposób pojąć sie nie da.