Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody głośnikowe CALIBER

Mirekjon.

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ma ktoś z forumowiczów jakieś doświadczenia z przewodami głośnikowymi tej firmy? W MEDIA natknąłem się na te przewody.Są dość grube chyba miedż cena około 13 zł za metr.Sprzedawca powidział że brzmią dobrze ale dobrze to za mało informacji jak dla mnie.Wpisałęm w wyszukiwarce hasło ale nic mądrego nie znalazłem.Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/46972-przewody-g%C5%82o%C5%9Bnikowe-caliber/

a ja mam takie małe pytanko:) szukam kabelków do głosników Magnat Quantum 507 :D jakie wybrac?? bo myslałem zeby kupic takie:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale moze mozna ciut lepiej a taniej hmmm??

Ukryta Zawartość

gruby kabel.. chyba znaczy sie dobry.... a nie lepiej rozebrac trakcje elektryczna,, no wiesz to co pociagi jezdza.. tam jest dopiero kawal kabliska.. i za darmo,, a chust tam z katastrofa kolejowa. grunt niezły bas,, byle nie dla mas

Dosyć wesoło zrobiło się "w tym temacie". Spróbuję napisać poważniej.

Kupiłem w MM 25 m przewodu CS210RB 2x0,75mm^2 High Quality Speaker Cable by Caliber, złożyłem na pół i jeszcze raz na pół (wyszło 6,25m długości). Zaplotłem z tego piękny poczwórny płaski warkocz (całość skróciła się do 5,4m długości). Wygląda bardzo profesjonalnie :) Sumaryczny przekrój żyły wyszedł 3mm^2 (4x0,75). Po przecięciu na pół i zrobieniu końcówek (koszulki termokurczliwe) otrzymałem dwa kable po mniej więcej 2,5m długości.

Zdjęcie zamieszczę jutro bo ładnie wygląda.

Przyszedł czas na testy i okazało się, że tylko wygląda :(

Bas rozmył się całkowicie i zamulił, przestrzeń uciekła gdzieś do tyłu, wszystkie szczegóły diabli wzięli, wysokie niby są, ale jakby ich nie było (nie są stłumione ale straciły swoją krystaliczność).

Punktem odniesienia był mój stary, chyba dziesięcioletni, kabel zaliczany swego czasu do kategorii "budżetowych": Qued Qudos Balanced Design Concept Speaker Cable made in UK (przekrój 2x2,5mm^2).

Sprzęt, na którym słuchałem: Gainclone (LM3875), głośniki KEF Coda7. Jeśli na tak skromnych monitorkach wylazły takie różnice, to co by było na lepszych kolumnach?

Oczywiście Qued Qudos wrócił natychmiast do łask :)

Zgodnie z obietnicą zamieszczam fotki :)

Ukryta Zawartość

post-3029-100000672 1227519010_thumb.jpg

post-3029-100000673 1227519010_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obejrzyj kimbera. np 4tc 8tc. zrozumiesz gdzie bład w pleceniu.. nie mowie o bzdurach a o kablu. spruboj asymetrycznie bedzie wygladał jak siano po burzy ale zagra inaczej,, no to milej zabawy

mgmkom,

w taki warkocz zaplata się kable sieciowe :-). Robiliśmy takie z Andy_777, warkocz do końcówek mocy, kostka do CD/DAC.

Zamiast do MM, wybierz się do Obi i kup sobie kabel elektryczny 5x,1.5mm2. Na bas znakomity. Sam używam z powodzeniem. Na górę i średnicę kup coś przyzwoitego np. Audioquest CV-4 (stara wersja bez bateryjki).

pozwodzenia,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.