Skocz do zawartości
IGNORED

Rozbudowa zestawu kina domwego

Gummo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zaraz po nowym roku zaczynam upgrade mojego kina domowego. Forum czytam od dluszego czasu i mam coraz wiekszy metlik w glowie:) Z uwagi na bogata kolekcje plyt DVD, divx oraz niesmiale kroki w kierunku HD (narazie mkv) stawiam na sprawdzone rozwiazania, niekoniecznie nowoczesne. Mieszkam w UK wiec w uzywanym sprzecie moge wybierac praktycznie bez ograniczen.

1. TELEWIZOR

Prawdopodobnie zostanie ten sam Sagem HD-D45 (tylna projekcja) i dodatkowo zakupie projektor. W zaleznosci co sie trafi sklaniam sie ku Sanyo PLV-Z4 albo Z5 z uwagi na pompke do czyszczenia paneli oraz automatyczna zaslone obiektywu.

2. Zrodla obrazu.

Planuje rozbudowac HTPC (o tym nie bede zanudzal), zostawic XBOX1 jako Divx/Xvid player oraz dokupic dobre DVD (Manta pojdzie do kosza). Chcialbym wysoki model czytajacy Divx (z polskimi napisami) oraz skalujacy obraz do 1080i/p i usuwjacy szumy i inne skazy obrazu. Wszystkie te udogodnienia przez komponent (nie mam HDMI w TV, a przez DVI podlacze HTPC).

3. WZMACNIACZE itp.

Obecnie mam stereo-reciever Onkyo TX-8222. Jestem zadowolony i nie chce rezygnowac z stereo. Wiec nasuwaja mi sie dwie (a w zasadzie trzy opcje). Nie wiem ktora wybrac b. kiepsko orientuje sie w temacie.

- dokupic amplituner Denon AVR-3802 (albo wysoki model Yamahy) i polaczyc z wzmacniaczem Onkyo.

- procesor Yamaha DSP-E800 polaczona ze wzmacniaczem Onkyo.

Ktora opcja jest lepsza? Zalezy mi na prostocie obslugi oraz jak najmniejszym pogorszeniu stereo.

Czy moj wzmacniacz bedzie dobrze wspolpracowal z amplitunerem lub procesorem. Jesli nie prosze o propozycje. Przeczytalem ze dobrze by bylo gdyby wzmacniacz posiadal zlacze MAIN IN. Ktore wzmacniacze sa w nie wyposazone?

Ewentualnie zakup lepszego amplitunera z wejsciami HDMI np. Onkyo 605 i rezygnacja z DVD (podlacze HTPC przez wzmacniacz i nie bede potrzebowal funkcji obrobki obraz w DVD)

- trzecie rozwiazanie stereo i kino oddzielnie. trudne do zrealizowanie w moich warunkach z uwagi na wielkosci pokoju.

4. GLOSNIKI

Obecnie uzywam B&W 500 series (na stojakach)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz subwoofer GALE. Znowu pojawiaja sie dwie opcje

- Dokupic B&W podlogowe + centralny, obecne glosniki przestawic na tyl. Jesli tak to jakie modele B&W (dobre i uzywane) zeby wszystko ladnie zagralo.

- Sprzedac obecne glosniki, kupic inny zestaw. Uzywane Kefy, Misson, Monitor Audio badz Mourdant Short mozna zakupic za 150-250GBP (mowa o normalnych kolumnach a nie plastikowych zestawach KD).

W sumie to chyba wszystko. Jak widzicie zestaw b. budzetowy ale powinien na jakis czas spelnic moje wymagania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/47088-rozbudowa-zestawu-kina-domwego/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.