Skocz do zawartości
IGNORED

senki hd580 vs grado sr60

vego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Parę dni temu moje użytkowane od 3 lat senki hd580 uległy częstej przypadłości jaką jest uszkodzenie kabla przy słuchawce. Pady też są już w opłakanym stanie. Za wymianę części konsbud policzył mi ponad 300 zł. i w tym momencie zaświtała mi pewna myśl. Jako, że od baardzo dawna ciekawi mnie jak u licha brzmią te legendarne grado sr60 postanowiłem naprawę senków przełożyć na później i kupić właśnie ten model. Obecnie (i jeszcze przez jakiś czas) będe słuchał muzyki przez dziurke w moim oldschoolowym marantzu cd75 MK2 SE i mam pytanie czy z 32 omową konstrukcją grado sobie on poradzi. Dotychczas na 300 omowych senkach nie było problemu (potencjometr na godzinie 12 dawał odpowiednią moc). Drugie pytanie dotyczy samego dźwięku. Ja wiem, że grado na pewno będą miej szczegółowe, zdecydowanie mniej audiofilskie, ale ja pytam o samą frajde z muzyki. Czy na grado rzeczywiście jest magicznie, bo ja z chęcią uległbym takiemu zaklęciu :).

ps. a może sr80, chociaż one już nie mają wokół siebie takiej legendy?

https://www.audiostereo.pl/topic/47449-senki-hd580-vs-grado-sr60/

hmmm... i tutaj moglbym zakonczyc :). ostatnio zauwazylem ze jak ide do kina z nastawieniem "o ten film jest genialny na bank mi sie spodoba" to mi sie kompletnie nie podoba a jak ide na "szmire" to okazuje sie ze to fenomenalny film (ot ostatni przyklad kolejno: "bond" i "to nie tak jak myslisz kotku"). wychodzi z tego ze duzo zalezy od poczatkowego nastawienia :). ja na grado sie nie zawiodlem - sa re-we-la-cyj-ne, sa niepokorne, daja fun, daja radosc i wale to ze to nie jest analityczny, rozkladajacy utwory na czesci pierwsze dzwiek. Grado to pierwsze moje powazne sluchawki, wyzszych modeli nie mialem okazji posluchac ale sluchalem np. prawie wszystkich wysokich modeli beyerdynamica - dla mnie to juz nie to samo... pewnie w koncu kupie beyery albo ultrasony tylko po to zeby miec je w domowym zaciszu ale wiem jedno - nigdy nie pozbede sie eserek :).

i jeszcze jedno 60tki graja blizej , ostrzej bardziej rockowo ale i wezej z mniejszym przytupem.

sr80 sa dla mnie gorsze od 60tek...

HDki sa bardziej szczegolowe. U mnie z dziurki Rotela mimo 300ohm glosniejsze sa Senki...

Dzieki za wpisy. Co do muzyki to słucham głównie rocka (nie metalu) we wszystkich odmianach, czyli począwszy od beatlesów i czerwonych gitar, a na offspringu kończąc :). Zależy mi na żywym i emocjonalnym przekazie, z zachowaniem tych szczegółów, które są potrzebne żeby nie czuć zamulenia i przyzwoitą sceną. Po prostu na muzyce jako całości, a nie jej składowych częściach. Czyli myślicie że warto dać szansę grado?

Jak najbardziej kup sobie te SR60, ale nie są one całą prawdą o brzmieniu Grado, choć filozofia ogólna jest w nich zawarta. Od modelu SR325i zaczyna się nieco inny świat, a RS1 i GS1000 to hi-end w dwóch nieco odmiennych obliczach. Grado jest łatwo napędzić, tyle że wyższe modele wymagają dobrze grającego towarzystwa, żeby nie zamęczyć słuchacza.

Jako że jestem posiadaczem SReków od dłuższego czasu, postanowiłem wtracic swoje 3 grosze. Słuchawki owszem są bardzo dobre, w pewnych aspektach powiedziałbym wybitne. Ale nie o to chodzi, owszem piorunującej dynamiki nie należy się spodziewać, ale ta która jest wystarcza. Do czego zmierzam po wielu testach i tuningowaniu sprzętu towarzyszacego doszedłem do jednego wniosku: przedewszystkim źródło. To ma kluczowe znaczenie, jak już wiele osób napisało to na forum sprzęt jest tak dobry jak jego "najwęższe gardło" podpisuje się pod tym rękami, nogami i czymkolwiek;). Z cienkim źródłem zagra płasko i bez wyrazu i nie ma przebacz. Długo walczyłem z kondami i innymi duperelami, ale to wszystko ma znaczenie i samemu trzeba szukać złotego środka. Muzykalność---------------------Analityczność, sam zdecydujesz w którą strone Ci bliżej. Jedno jest pewne że potrafią brzmieć naprawde cudownie, tylko czasem trzeba przy tym sie narobic, a czasem efekt wychodzi od razu.

Nec

Na chwilę obecną zdecydowanie muzykalność jest u mnie priorytetem.

Dzięki za odpowiedzi i nie ma to tamto musze kupić te grado bo inaczej spokoju mi to nie da. Najwyżej jak nie podpasują to sprzedam jako prawie nówki i dużo nie strace.

A co myślicie na temat takiego taniutkiego wzmaka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

warte toto jest cokolwiek i czy lepsze od dziurki w cd (dodam, że w marantzu wyjście słuchawkowe jest całkiem przyzwoite)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.