Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie subwoofera pasywnego.

zbigniew5309

Rekomendowane odpowiedzi

Wymaga to podłączenia suba aktywnego. Który jest w każdym elemencie lepszy niż pasywny.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

adamgdansk, 5 Gru 2008, 11:09

>mam sub pasywny Lipinskiego z dedykowanym power-ampem... nie rozumiem dlaczego miałby być gorszy od

>aktywnych...

jak masz do niego wzmacniacz to juz nie jest pasywny

adamgdansk, 5 Gru 2008, 11:09

>mam sub pasywny Lipinskiego z dedykowanym power-ampem... nie rozumiem dlaczego miałby być gorszy od

>aktywnych...

Pytanie dotyczyło zasilania suba i monitorów jednocześnie z tego samego wzmacniacza, dodanie osobnej końcówki do zasilania suba zmienia sytuację diametralnie.

Zaraz, zaraz. Zbigniew pyta czy może podłączyć.

Rozumiem, że nie ma wyjścia we wzmacniaczu na subwoofer.

A jakie wejścia ma ten SUB? Jeżeli jedno to nie podłączy. Do suba powinno podłączyć się sumę sygnałów niskotonowych (poniżej 80-200 Hz) z obu kanałów stereo (wszystkich w KD 5 lub 7).

Następne pytanie: Czy ten pasywny sub ma w ogóle filtr dolnoprzepustowy? Jak ma, to tymczasowo i ostrożnie dałoby się go podłączyć pod jeden kanał (uwaga na przeciążenie wzmacniacza).

Łączenia równoległego chyba nie powinno się robić, przecież oba kanały mają rozdzielone wejścia a więc nie można ich traktować jako wzm. mostkowy dla basów.

Koledzy dobrze doradzają. Subwoofery aktywne (lub dedykowane wzmacniacze z filtrami) mają wejścia nisko i wysokoprądowe dla obu kanałów. Zero problemów z podłączeniem. Jedynie dla kina domowego (KD) jest problem, ale amplitunery KD mają zawsze wyjście COAX dla SUB aktywnego.

Fajnie Panowie doradzacie, ale zapominacie o odfiltrowaniu kolumn głównych od dołu. W zależności od wielkości tych kolumn sub aktywny może wymagać filtrowania przy np. 40Hz, co rzadko który umozliwia, a z drugiej strony praca kolumn głównych do niskich częstotliwości nie ma sensu, jeśli ma je obsługiwać sub.

Należałoby więc jednocześnie z zastosowaniem suba wstawić przynajmniej kondensatory w szereg z kolumnami głównymi, co jednocześnie umożliwia połączenie równoległe suba pasywnego (lub ich pary, gdy są to suby monofoniczne) i kolumn głównych.

Oczywiście sub powinien być wyposażony w filtr dolnoprzepustowy, który w dobie kina domowego nie jest wyposażeniem obligatoryjnym.

Teoretycznie dźwięki niskich częstotliwości powinny być jednakowe w obu kanałach, więc można suba aktywnego podłączyć pod jedno wyjscie kolumnowe.

Niestety należałoby taki system zestroić, co wymagałoby użycia częgoś więcej niż tylko słuchu.

niezła jazda

>> zbigniew5309 - zależy jak skonstruowany jest ten subwoofer

1/ jeżeli ma wejścia i wyjścia sygnału głośnikowego, co najczęściej jest jasno opisane i wtedy będziesz miał conajmniej cztery pary zacisków łącznie, to ze wzmacniacza do suba a z suba do monitorów

nie łącz równolegle do drugiej pary zacisków we wzmacniaczu (jeżeli ma takowe), gdyż po pierwsze może dojść (raczej na pewno, ale to zależy od momentu cięcia filtra suba) do nakładania się zakresu pracy suba i satelit co da dominację basu, a pod drugie może to zbytnio obciążyć wzmacniacz (suby raczej są 4 Ohm, więc jeżeli jeszcze monitory są 4 Ohm, to będziesz miał 2-omowe obciążenie, no chyba, że i sub i głośniki sa 8 Ohm a wzmacniacz "daje się" obciążyć 4 Ohm.

2/ jeżeli sub ma tylko wejścia, czyli tyklo przyjmuje sygnał, to powinien być jakiś filtr, który rozdzieli sygnał w zależności od częstotliwości, wtedy filtr podłączasz do wzmacniacza, a z tego filtra idziesz do suba i głośników,

no chyba, że sub ten ma bardzo nisko cięty filtr dolnoprzepustowy i jeżeli podłączysz go równolegle z głośnikami nie dojdzie do nakłądania się pasm pracy, ale i tak pozostaje problem niskiej impedancji (obciążenia) w przypadku łączenia równoległego

Dzięki za informacje. Myślałem, że będzie bardziej prościej. Rozważałem również subwoofer aktywny, który podłączyłbym na wyjście przedwzmacniacza. Ale co wtedy z poziomem głośności w subie. Byłoby trochę kłopotliwe. Proszę powiedzieć czy mój tok myślenia jest prawidłowy.

Jeżeli podłączysz "aktywnego" do przedwzmacniacza (o ile dobrze rozumiem tego samego, z którego zasilany jest wzmacniacz głośników) to przecież będzie oki - poziom głośności ustawi Ci i w subie i w głośnikach przedwzmacniacz (w subie ustawiasz wtedy tylko wstępne wzmocnienie aby dopasować do efektywnosci głośników i po sprawie).

Jeżeli nie do tego samego przedwzmacniacza, to będziesz musiał przy każdej regulacji głośności bawić sie dwoma potencjometrami dopsowywując głośnośc suba i głośników

A gdzie podłączy kolumny? Co zapewni odcięcie basów od kolumn?

Prawdopodobnie trzeba by podłączyć sub aktywny do zacisków głośnikowych wzmacniacza. Z suba sygnał mocy po wycięciu basów trafi na kolumny. Inaczej chyba nie wyjdzie.

Wzmacniacz ten sam. Mówiąc o kłopotliwości, miałem na myśli to, że za każdym razem gdy regulować będę wzmocnienie w kolumnach to również będę musiał regulować wzmocnienie w subie.

Jeżeli we wzmacniaczu (jak rozumiem zintegrowanym, do którego podłączasz głośniki) masz wyjście z przedwzmacniacza, to nie widzę problemu, siła sygnału, który będzie się pojawiał na wyjściu przedwzmacniacza będzie zależny od ustawienia potencjometru głośności (ten sam przedwzmacniacz reguluje przecież wartość sygnału dla sekcji wzmacniajacej/końcówki mocy z której zasilane są głośniki). Wtedy i subwoofer aktywny, który ma swój własny wzmacniacz/końcówkę mocy i głośniki, które zasilane są z sekcji wzamcniającej we wzmacniaczu otrzymują ten sam sygnał wstępnego wzmocnienia od przedwzmacniacza, czyli jak pisałem wyżej wystarczy ustawić dopasowanie wzmocnienia w subwooferze (aktywne suby z reguły wszystkie dają tę możliwość). To w subie robisz tylko raz (no umómy się, bo dochodzą zabawy z dostrojeniem wielkości), ale potem głośność całości regulujesz z przedwzmacniacza, czyli jednym pokrętłem.

Jeżeli mówisz o odzielnym przedwzmacniaczu i oddzielnym wzmaniczau (końcówce mocy) dla głośników i do tego subwoofer aktywny, to o ile przedwzamcniacz oferuje dwa wyjścia (aby i suba i końcówkę podłączyć) to ta sama sytuacja.

Aaa i po wpisie Grzegorza7 przypomniało mi się, że przecież część subów aktywnych okferuje możliwośc doporowadznia im sygnału z wyjść głośnikowych wzmacniacza, wtedy możesz taki sub podłączyć do drugiej pary wyjść głonikowych, bo nie obciąży Ci niepotrzebnie(nadmiernie) wzmacniacza równolegle, ale i tak pozostaje kwestia tego, jak nisko można w tym subie ustawić moment odcięcia częstotliwości, aby głośniki i sub nie pracowały zbyt silnie w tym samym zakresie dołu. Zresztą w takim subie często są też wyprowadzenia do zasilenia głośników, ale wtedy nie mam pewności jak to działa, czy to oferuje puszczenie przez filtr tylko, czy też głośniki są wtedy wzmacniane przez wzmacniacz suba? - nie zastanwiałem się nad tym :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.