Skocz do zawartości
IGNORED

kino domowe do małego salonu

buks0

Rekomendowane odpowiedzi

Siostra ze szwagrem zamierzają sobie zakupić kino domowe do salonu. Salon ten jest dość mały, ponieważ ma jedynie 18 m^2, dalej jest jeszcze parę metrów ^2 aneksu kuchennego. Mieszkanie to jest w bloku. Zaznaczę, że nie są oni zdecydowanie audiofilami, ot po prostu chcą mieć w domu sprzęt, który zastąpi ich wysłużona wieżę i dodatkowo umożliwi oglądanie filmów w 5.1 . Szwagrowi najpierw wpadł w oko ten zestaw:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i powiedział, ze podobało mu się to jak grał. Moim zdaniem jednak w zestawie an przedzie są za duże kolumny do ich niewielkiego salonu. Zasugerowałem zakup

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) + wymiana amplitunera na wyższy model. Chociaż w sumie nie wiem czy najlepszym rozwiązaniem nie byłoby zastosowanie na przedzie dużych podstawkowców jak np. paradigm studio 20 v3/v4. Niestety zestaw z nimi kosztowałby zbyt dużo. Na sprzęt ogółem chcą oni przeznaczyć jak najmniej czyli 3-5 k razem z subem. Czy znacie może jakieś godne uwagi zestawy z dużymi monitorami na przodzie, ewentualnie małymi podłogowcami?

PS: dvd w sumie niepotrzebne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/47520-kino-domowe-do-ma%C5%82ego-salonu/

Co byście powiedzieli na:

front: jbl l830

central: jbl es/ec 25

back: jbl e/es 30

sub: jbl es150?

ewentualnie coś podobnego tylko opartego np. na kolumnach tannoya (w sumie myślałem też nad paradigmami, tylko że seria paradigm monitor w moje gusta np. nie trafiła)?

Mialem ten sam problem. Ciezko bylo znalezc sprzet, ktory nie straci na jakosci a jednoczesnie bedzie gral tak jak trzeba. Rozparywalem rozne mozliwosci - od szukania waskich i plytkich podlogowych do podstawkowych. Stwierdzilem, ze czy to podstawkowe czy podlogowe zajma w sumie tyle samo miejsca - i wracalem do punktu wyjscia i szukanie od nowa sie zaczynalo. W pewnym momencie wpadlem na mysl, ze moze kupie tzw. kompaktowe glosniki typu kef 3005.se badz bose (chyba aqusticmass 15 czy 10). Ale cena tych glosnikow jest dosc wysoka a kolejna sprawa - trudnosc w znalezieniu ich do odsluchu (chociaz w warszawie raczej bose by sie znalazly) szczegolnie kefy. Pomijam fakt, ze tzw salonyyyy warszawskie oglaszajace sie na allegro, badz poprzez przedstawianie swojej oferty na stronach www, okazaly sie wielka lipa. Umawiajac sie na odsluch zdecydowana wiekszosc proponowala mi pojedyncze wrecz modele np tylko jakis JBL - żenada!! A na stwierdzenie, ze widze na stronie www i na allegro - to odpowiedz byla - ze moga je miec. I co z tego jesli chce uslyszec jak graja - nie kupie w ciemno. I calkiem przypadkiem trafilem na wyjatkowo zaopatrzony sklep, blisko mojego miejsca zamieszkania... ale to moze innym razem. Kupilem w koncu zestaw kolumn Quadral signo. To jest to, co powinno znalezc sie w malym pomieszczeniu. Glosniki maja zaledwie 6cm glebokosci!! Az nie wierzylem. A jak podlaczylem i jeszcze zagraly dobrze - to ... :) stwierdzilem ze warto bylo wydac takie pieniadze (kupielm caly zestaw z amplitunerem i dvd). Graja swietnie, zajmuja malo miejsca, sa bardzo zgrabne, mozna je powiesic na scianie i nepewno beda super wygladaly ( chociaz u mnie jeszcze nie wisza tylne). Na dodatek jeszcze graja lepiej, niz niejedna tzw. normalna podlogowa tzn. Dali a o JBL nie wspomne. To sa chyba najlepsze glosniki do takich pomieszczen. Innego rozwiazania nie znam i nie widze. Kazdy moze pisac, podpowiadac czy krytykowac ... ale ja przejzalem wszystko chyba i z czystym sumieniem moge je polecic. Napisze dla zasady to co wszyscy: Najlepiej je samemu odsluchac (zeby sie upewnic).

ja bym się zastanawiał czy jest sens do takiego pokoju małego na siłę 5.1 zestaw, ja przerabiałem już 2 ampli i 3 komplety kolumn w nico mniejszym pokoju 14m2 i sorki ale to się dusiło więc albo coś w stylu bose 3-2-1 albo jednak polecam np coś takiego jak yamaha pianocraft e810 plus wooferek i zagra to świetnie w muzyce za taką cenę i filmy też się poogląda , a swoją droga jak divixy to tym bardziej 2.1 bo tam jest w 90% dźwięk mp3 stereo

pozdr

Focal + Naim

No i wlasnie dlatego zaleta tych quadrali jest ich wielkosc. Te 6cm to faktycznie tak jak powiedzialem robi wrazenie - trzeba zobaczyc i uslyszec. A 5.1 jest jak w sam raz, niczego nie trace na jakosci, nie odczuwam efektu "duszenia sie glośnikow" wrecz przeciwnie. Gdyby mowic o 7.1 to juz za duzo ale 5.1 jak w sam raz (takie moje zdanie). Wiem ze opinie moga byc rozne, ale ja to mowie z wlasnego doswiadczenia. Osobiscie mam pokoj okolo 4,2x4m2. Cale szczescie ja juz to przerobilem, wybralem super sprzet i teraz pozostaje mi sie nim cieszyc. Co najwazniejsze jestem zadowolony, ze pogodzilem wszystko to na czym mi zalezalo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.