Skocz do zawartości
IGNORED

jak zbudowac Lowther Fideli

Gość vasa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość vasa

(Konto usunięte)

Po ostatnim A.S. dotarło do mnie, że najbardziej podoba mi się dźwięk z kolumn tubowych napędzanych głośnikami szerokopasmowymi. Miałem takie myśli już wcześniej, ale:

-słaba góra

-mało basu

-jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego

-dźwięk nienaturalny

-bla, bla, bla.............

Przejrzałem wypowiedzi Forumowiczów na interesujący mnie temat, poszukałem w sieci i mam mnóstwo pytań bez odpowiedzi.

-Chciałbym zbudować tubę Lowther Fidelio, napędzaną na początku głośnikiem FOSTEXA, a w razie powodzenia oryginalnym Lowtherem ale nie mogę znaleźć dokumentacji, rysunki ze strony Lowthera nie zawierają wszystkich danych (brak np. informacji o wytłumieniu wnętrza i niektórych wymiarów). Czy ktoś z szanownych forumowiczów dysponuje pełniejszą dokumentacją.

-Czy skrzynie powinny być wykonane z MDF-u tak jak sugeruje Lowther czy lepiej zrobić je ze sklejki (liściastej, iglastej), w jednym z wątków kol. Borek pisał o różnicach w dźwięku kolumn wykonanych z MDF-u różnych producentów, może jest jakaś audiofilska odmiana płyt MDF?

Pozdrawiam.

[email protected]

https://www.audiostereo.pl/topic/4753-jak-zbudowac-lowther-fideli/

Przy okazji wtrące swoje dwa grosze - do eksperymentow z głosnikami szerokopasmowymi interesujące wydają się nowe Visatony B200. Wydają się mniej delikatne (bardziej odpowiednie do mocniejszych, tranzystorowych wzmacniaczy), choć brzmienie pewnie mniej wyrafinowane niż w przypadku Lowthera czy Fostexa ...

Zobacz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i tańsza alternatywa

Ukryta Zawartość

PS. Skany Klang+Ton nr1/2002 (Cheap Trick 193) sa tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość vasa

(Konto usunięte)

==> krisabc

Dziękuję, wątek jest fajny a opinie prezentowane przez uczestników zgodne z moimi odczuciami, ja też będę potrzebował niedługo implantów w uszach.

Co do obudowy to chyba jednak Fidelio. Po prostu słuchałem tego wiele razy i zawsze mi się podobało.

vasa

Fidelio niestety przeznaczone sa do niewielkich pomieszczen. Jesli takowe posiadasz - stosunek dzwiek/cena bedzie bardzo dobry.

Potrzebny jest dobry stolarz. Jest taki:)

Mowisz, ze masz odczucia to z szerokopasmowcow wydobywa sie nienaturalny dzwiek. Hmm, a moze wlasnie z normalnych, typowych glosnikow Scan-Srika w obudowach bass-reflex dzwiek jest nienaturalny?

Wlasnie ogromna zaleta Lowtherow itp jest neutralnosc, brak podbarwien, szybkosc...

Pozdrawiam.

Gość vasa

(Konto usunięte)

=>Hiena

Mam MISTRZA STOLARSKIEGO będzie dobrze. Pomieszczenie wielkości średniej zle z ładnym skosem --> dłuższa tuba :). Tylko nie chciałbym spieprzyć przez zwykłe niedouczenie. Bo jak post factum wytłumić "za czwartym zakrętem" :0

Vesa -> W LinnArcie mają stolarza - profesjonalistę ,który robi skrzynki "sote" - czyli gołe dechy bez fornirowania - za ok. 2000zł. Spróbuj z nimi porozmawiać. Informacje są aktualne, bo z ostatniego Audio Show.

Jesli Fostex to może Jeriho

Ukryta Zawartość

Jest też o wytłumianiu.

Albo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość vasa

(Konto usunięte)

==>krisabc

Jericho nie przejdzie przez WAF, niestety nie dysponuję osobnym pokojem odsłuchowym, gdyby tak było celowałbym w Hedlunda. Jak się bawić to się bawić.

Mr Zurowski robi fajne kolumienki, z tego co widać wytłumia ślepe komory, odrobinę za głośnikiem i wykonuje swoje obudowy ze sklejki (skąd ja wezmę "7 ply Canadian Fir, 13 ply Russian Baltic Birch and 11 ply African Obeche"? ;)

==>Wojtek 2kzł to chyba jednak trochę drogo, ale jakby się miało okazac, że jednak nie to dobrze wiedzieć.

===> vasa

moja się po 2 tygodniach przyzwyczaiła (było ciężko) do DAKINI ze strony Zurowskiego. Jak przyszła jej koleżanka, posłuchała Norah Jones i powiedziała że czuje się jak na koncercie to z dumy mało nie wzleciała pod sufit :-))))

Fidelio jest niewiele mniejszy od Jericho, tylko wylot z przodu może być trudny do akceptacji :-)))

Dzieciom też trzeba wytłumaczyć że to nie garaż dla ich ulubionego samochodziku (znam z autopsji)

===> vasa

Można jeszcze postawić małe ultimatum albo Jericho albo robimy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To są bardzoe wdzięczne konstrukcje. Robiłem kilka modeli na poczatku lat 80-tych. Stosowałem 12" głośniki Celestion lub Goodmens.

Budowanie tego typu kolumn nie jest takie trudne i robi się to bardzo szybko. Wykończenie - to już inna bajka.

Moja metoda była taka:

przyciety materiał - teraz to proste

rozrysowanie ustawienia przegród

nawiercenie otworów-polotów np fi 3 mm

klej na sciankę przyklejaną

przyłożenie, dokładne i nawiercenie w miejscu pilota otworu fi 7,5 mm

wbicie w otwór dybla (kołek stolarski) fo 8 mm, ale nie do końca

pozostałą, wystajacą cześć kołka szlifujemy papierem ściernym na jakiejś maszynce

Nastepna scianka itd.

Po umiejętnym szpachlowaniu można malować lub oklejać

Nie robi`lem tych konstrukcji nigdy z MDF bo go jeszcze nie wymyslili, tylko ze sklejki fińskiej lisciastej 18 i 22 mm

Przy podanej tu wyzej cenie bez malowania 2000,- to myślę ze można się pobawić, jeśli ktoś ma warunki i oczywiście musi sie chciec.

Kolumn tubowych w kanałach się nie wytłumia, ale przed zamontowaniwm drugiego boku, wypełnia sie wszystkie profile zamkniete.

Witam,

a'propos jeszcze Lowthera.

Czy mozecie scharakteryzowac, albo moze podpowiedziec, w ktore z serii glosnikow sie bawic. "EX" jest chyba najnowsza, co nie oznacza automatycznie, ze najlepsza. Mi sie jeszcze podoba np. "A". Moze ktos slyszal i moze krotko scharakteryzowac wlasciwosci soniczne?

pozdrawiam

Generalnie są dwie szkoły Magnes może być neodymowy lub alnico ( ferrytowych nie biorę tu pod uwagę bo są najgorsze ) Neodym trochę więcej szczegułów i może odrobinę szybszy dźwięk, ale wszystkie wady lowthera ( suchośc, chudość, "szeleszczący dźwięk " jeszcze bardziej podkreślone. Alnico dźwięk znacznie bardziej analogowy więcej ciepła, trochę grubszy ( co akurat służy muzyce ) - generalnie moim zdaniem Alnico jest duuużo lepsze ( z czym nie zgadza się Audio Clasic )

zabierajacym sie za budowe skomplikowanych skrzynek do glosnikow tubowych polecam strone mego przyjaciela, ktory bardzo ciekawie udokumentowal poszczegolne kroki, etapy powstawania konstrukcji. Co prawda nie jest to Lowther tylko Klipsch, ale tricki sa te same

Tractrix wysokotonowy

Ukryta Zawartość

Gorny Bas/sredniotonowy

Ukryta Zawartość

Klipsch Bassmodul

Ukryta Zawartość

Ciekawy takze poprzedni system (szczegulnie Horn-Sub Klipscha stojacy w kacie pomieszczenia)

Ukryta Zawartość

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

BTW.

w Download section

Ukryta Zawartość

znajdziecie mnostwo opisow roznych tub

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Samodzielne i poprawne wykonanie syst.z Lowtherami jest nikle.To wyj.trudne w aplikacji przetw.Osobiscie robilem wiele syst.na szer.pasmowcach i koaksach,z roznym skutk.Polecam bardzo sprytne szerokopasmowce Visatona BG20/8ohm,ok 150 ZL za szt!!!93dB,w 50L,b.reflex mozna uzyskac 38Hz -12dB do ok 18kHz.Moc ok 40W,doradze 0505353846.

Gość vasa

(Konto usunięte)

==>krisabc

Napisz czy jesteś zadowolony z tych kolumn (poza kwestią garażu :), czym je napędzasz, czy podczas cichego odsłuchu gubi się cześć treści muzycznej. Mój wybór padł na Fidelio m.in. ze względu na wylot tuby z tyłu i potencjalną możliwość regulacji basu odbiciem od ściany. Jak to działa w tubie Zurowskiego. Co do brzydkiego kaczątka to chyba nawet ja nie zaakceptuję pokraki ;-|

==> vanvideo

Jestem zaimponowany dorobkiem, ja mimo podeszłego wieku nie mam w dorobku żadnej kolumny (ale mam dwie łodzie :). Czy mozesz się odnieść do wpisu darkula, który próbuje mnie odwieść od szczytnych celów.

Warunki brzegowe są stepujące:

-słyszę do ok. 15khz (a może się przechwalam?)

-słucham klasyki, opery (wokale) i małych składów współczesnych

-nie interesuje mnie infradźwiękowy masaż brzucha

-ma być bardzo szczegółowo, również podczas cichego słuchania.

==>xajas

Jak zaczynałem wybierać rodzaj tuby to rozpocząłem od tego:

http://www.royaldevice.com/custom3.htm

potem po kilku poprawkach wybrałem Fidelio, po drodze zahaczyłem o również o wielodrożne systemy tubowe :).

Vasa

Nie palnij tylko głupstwa i nie zrób tych skrzynek z MDF-u!

Sklejka brzozowa to minimum,lepsze gatunki drewna jaknajbardziej.

Jeśli będziesz myślał o głośniku Lowthera z seri A (która równiez moim zdaniem jest lepsza od DX czy EX) to pamiętaj ,że największy jaki tam wejdzie to PM2A,tak wiec wybór właściwie pozostanie miedzy PM7A i PM2A.

Jeśli będziesz chciał na początku pograc na Fostexie to polecam FE-206E,niedrogi (obejrzyj ceny i opinie o nim tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).Nie wiem jak otwory montażowe Lowthera i Fostexa,czy są takie same.

Jeśli masz dobrego stolarza to wykonanie takiej skrzyni to pryszcz i szanse niepowodzenia są małe.Jak nadal nie masz pełnych planów to daj znać ,znajdę je dla ciebie (na 100% są w sieci).

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Vanvideo

Obudowa tubowa do Goodmansa to do Axiom 80?

To jedyny szerokopasmowiec ze starych ,porządnych Goodmansów który sie nadaje do tego typu obudowy.Piekny głosnik!,czy ich używałes?

Nic nie strraciłes ,że nie robiłes skrzynek z MDF-u! a raczej tylko zyskałeś na dźwieku.

Pozdr.

Gość vasa

(Konto usunięte)

==>Lucky Bambo Spirale

Dzięki, myślałem właśnie o tym głośniku, ale najprawdopodobniej przywiozę go sobie od dystrybutora z Niemiec. Stolarza mam i to dobrego. (czasmi mam wrażenie, że zrobi Omegę z drewna ;-). Natomiast nie mam dalej dokumentacji bogatszej niż ta ze strony Lowthera. Jeden z kolegów przysłał mi swoje opracowanie zrobione na podstawie tego samego źródła ale gdyby można było znaleźć coś więcej byłbym wdzięczny. Co do materiału konstrukcyjnego to biję się z myślami, sklejka jest na pewno surowcem szlachetniejszym, ale też bardziej sprężystym wobec czego podatnym na drgania (niższy współczynni tłumienia drgań) z drugiej strony MDF to materiał z odpadów itd, itp.....

Współczynniki drgań...bla bla bla..drewno jest po prostu lepsze.Szkoda marnować czas i pieniądze na skrzynki z MDF-u (w przypadku konwencjonalnych skrzynek również).Pełne plany ,wraz z wymiarami kazdej deski i kątami scięcia były kiedyś tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nadal chyba będa tylko strona jest w przebudowie.Poczekaj ,albo napisz do nich to może ci wyślą.

Pozdrawiam serdecznie.

Ukryta Zawartość

>Lucky....

Teraz zabij , typu nie pamietam. ale jeśli był to jedyny szerokop. to pewnie tak. Bawiłem sie w tuby głównie estradowe bardzo dużej mocy na głosnikach 18 i 24" mocy 800Watt, a dla zabawy i przyjemności podejmowałem wyzwania kolumn im bardziej popaprane w srodku, tym chetniej.

Popełniłem też mamuta o boku z jednego arkusza sklejki 213x125 cm

Klipsh narożny tez przeszedłem (link podany wyżej)

Kolumny frontload nie interesowały mnie. Podwójna odwrotka, to je ono:)

grają u mnie sobie Fostexy w obudowie Fidelio. Obudowę zrobiłem z MDF -u i obiłem ją skórą ... wygląda bardzo ładnie. Gra również i to do tego stopnia że postanowiłem sprzedać moje dotychczasowe 3a2 na Scan-Srikach :-). Bas ... hmmm szybki, precyzyjny ale do kina raczej się nie nadaje. Za to reszta po prostu bajka. Aby zaoszczędzić sobie kłopotu z rozrysowaniem przegród na MDFie i tu drobna podpowiedź dałem projekt do wydrukowania w skali 1:1 i po prosyu nakleiłem na biczną ściankę a następnie odrysowałem. Mam 100% gwarancji poprawności wymiarów a to bardzo ważne. Zbieram kaskę na Lowtherka ale dla niego zrobię nową obudowę bo na te już się zapisała kolejka znajomych :-) ... pozdrawiam forumowiczów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.