Skocz do zawartości
IGNORED

RX-396 RDS + Denon DCD520 -jaki wzmak?

markus96

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem posiadaczem amplitunera Yamaha RX-396 RDS i kolumn Tonsil Premium podłogowych, ostatnio nabyłem odtwarzacz cd Denon DCD520. Dźwięk polepszył się niesłychanie (do tej pory płyty odtwarzałem na odtwarzaczu dvd), przymierzam się do kupna jakiegoś używanego wzmacniacza stereo, takiego który jest w stanie zagrać mocnym basem. Proszę o poradę, osobiście myślałem o Denonie 525R, ale czy to dobry wybór?

https://www.audiostereo.pl/topic/47859-rx-396-rds-denon-dcd520-jaki-wzmak/

denon 525r, dosc nowy, charakterystyka typowa dla denona: szczególowy, przejrzysty, dynamiczny. nie tak jasny jak yamaha, ale tez nie tak suchy, od rx396 na pewno mocniejszy i na pewno poprawniejszy dźwiękowo.

Witaj denon.dcd.2560 :)

Wiesz moze Czy 525R rozni sie mocno od 425R ? Ten 425R co mam został dosc mocno zjechany na forum... A na 1 rzut oka roznia sie tylko mocą i to niewiele..

Pozdrawiam.

K.

Czytając forum już sam nie wiem czy pakować się w używany wzmacniacz czy raczej kupić coś z nowych, niżej wymienionych, tylko który z nich będzie miał dobry bas. Basu przy cichym słuchaniu mi trochę brakuje.

DENON PMA-500AE

Cambridge Audio 540

NAD C315 BEE

ONKYO A - 9211

Onkyo A 9155

Sony TA-FE370

Yamaha AX 497

a może amplituner stereofoniczny Yamaha RX-797 RDS, który został dobrze oceniony w piśmie Audio?

w cenie nowego PMA-500AE kupisz cos uzywanego denona z duzo wyższej półki i grającego o wiele lepiej:)

Na forum jest mnoooostwo informacji o starszych modelach denona, wpisz sobie w wyszukiwarkę "denon pma" i czytaj, czytaj, czytaj :)

Będzie Ci pasował wizualnie do odtwarzacza. Niestety, aktualnie na Allegro nie ma nic ciekawego wystawionego (uważaj na handlarzy, ktorzy wystawiają sprzet w mooocno zawyżonych cenach - o wiele drożej niz mona wylicytowac i to jest warte).

Napisz jaki masz budżet to koledzy byc moze pomogą :)

Pozdro!

Wg. mnie Twój wybór to jak zmienianie Golfa na Ibize, czyli mówiąc krótko będą niewielkie zmiany, raczej inaczej postrzeganie brzmienia, inaczej rozłożone akcenty. Lepszy upgrade zrobił byś wymieniając kolumny.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Jaki masz metraż i na co zwracasz uwagę w brzmieniu??

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Hmm..a co byś powiedział na taką opcję że sprzedajesz swoje obecne kolumny, dopłacasz i kupujesz porządne monitory(+ standy to wydatek 200-400 za parę), ew. lepsze kolumny podłogowe. Jeśli chodzi o monitory na pewno zyskasz lepsze tony wysokie, średnicę, budowę sceny i jej obszerność, z basu powinieneś być zadowolony. Ew. jakieś lepsze podłogowe. Za jakiś czas zmieniasz wzmaka, ale tu żeby usłyszeć różnice to trzeba dać te min. 1700-2000zł. Potem to już wg. własnego gustu i osłuchania.

Mówiąc krótko z czasem zyskujesz zestaw na lata ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.