Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz cairn 4808 + siesta sat ?

ozrabal

Rekomendowane odpowiedzi

witam

muzyki słucham od zawsze, forum przeglądam od niedawna ;)

ostatnio stałem się posiadaczem wzmacniacza cairn 4808 (poprzedni wzmacniacz denon 680r) kolumny to tonsil siesta sat

cóż o ile z denonem dość dobrze to grało z cairnem gra nieźle do pewnej głośności - potem już hałasuje

chciałbym zmienić siesty na coś o pełniejszym dźwięku, radzącym sobie również dobrze przy głośnych odsłuchach jak i po cichu o 1 w nocy ;), na podłogówki nie mam za bardzo miejsca, pokój jakieś 23 m2, biorę pod uwagę używki do 1k zł

słucham głównie metalu, muzyki ostrej, więc przydało by się żeby głośniczki nie były drapieżne, aby nie potęgować zamieszania z w miarę dobrym basem, może coś Acoustic Energy ?

https://www.audiostereo.pl/topic/48382-wzmacniacz-cairn-4808-siesta-sat/

hmm, przecież na "podłogówki" potrzeba dokładnie tyle samo miejsca co na standowe.Podstawki przecież stoją na podłodze, chyba, że chcesz wcisnąć kolumny w jakąś półkę albo powiesić na ścianie, ale zdegradujesz wówczas brzmienie.Ile wolnego miejsca możesz zapewnić za i obok(odległość od gł. wysokotonowego do ściany)?

kolumny stoją na komodzie-szafce, zależy jakie będą "głębokie" - siesty mogę odsunąć od ściany na odległość 15-17 cm od tylnej ścianki kolumny, dlatego może coś z przednim bass refleksem ?

Widzę, że na razie nikt inny nie pospieszył Ci z pomocą.Ja dziś nie mam za wiele czasu ani głowy do tego, ale potwierdzam, że w takim ustawieniu, czyli na komodzie, rzeczywiście trzeba będzie pomyśleć o kolumnach z bass refleksem z przodu.Nie znam wzmacniaczy Cairn i nie wiem jak ten model konkretnie gra.Czyli jasno-ciemno, chłodno-ciepło, ostro-łagodnie ?Masz porównanie z Denonem.Chodzi o to, by do jasno, ostro brzmiącego wzmacniacza nie dobierać kolumn o podobnym charakterze brzmienia, bo krew poleci z uszu :-)AE to dobre na ogół kolumny, ale napisz coś więcej o wzmacniaczu, to się zastanowimy co i jak.Obiecuję coś napisać jutro lub pojutrze.

Tak...niełatwo coś znaleźć w tej cenie.Zatem pierwsza rada i proszę przemyśl to.Poczytałem o wzmacniaczu Cairn i wniosek nasuwa mi sie taki, że szkoda marnotrawić jego potencjału z kolumienkami do 1kzł.Jeśli Cię stać na to i możesz poczekać, uskładać choćby 2kzł. sytuacja bedzie wyglądala o wiele lepiej, tu juz można kupić fajne, dobrze grające używki.Wiem z własnego doświadczenia, że warto trochę poczekać i kupić coś lepszego, bo byle co szybko pokazuje swoje wady i znów trzeba sprzedawać(ze stratą) i szukać czegoś lepszego.Oto przykłady :

Usher V-601

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Epos M12.2

Ukryta Zawartość

Paradigm reference studio 20 v.3

Ukryta Zawartość

ZALE Voxhi-fi MONITOR AL-170

Ukryta Zawartość

Dynaudio Contour 1.3

Ukryta Zawartość

Jeśli jednak nie możesz, nie chcesz czekać lub nie stać Cię na takie, to przykłady co można w miarę niezłego dostać do 1kzł:

KEF IQ 30

Ukryta Zawartość

Wharfedale Diamond 8.4

Ukryta Zawartość

Mission M34i

Ukryta Zawartość

Kolumny KEF Q50

Ukryta Zawartość

Paradigm monitor 3

Ukryta Zawartość

Może sam coś zauważysz, to pytaj.A nikt z forumowiczów nie pomoże ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trochę sie już naczytałem i z opinii wnioskuję że: Epos'y, Paradigm'y to nie za szczęśliwy wybór jeśli chodzi o rodzaj muzyki jaki słucham, z kolei nie sądzę że KEF IQ 30, Wharfedale Diamond 8.4 czy

Mission M34i zagrają na tyle dobrze w stosunku do Siest aby opłacało się zmieniać

poza tym nie spieszy się, mogę spokojnie poczekać, poszukać okazji, posłuchać ... tylko chciałbym sie jakoś ukierunkować choć z grubsza

a może usher s 520 ?

BR z przodu, wyglądają ciekawie, słyszałem dobre opinie ... pytanie czy jest znaczący skok jakościowy w stosunku do siest, zwłaszcza jeśli chodzi o niskie dźwięki

Erwindul..? ;) Czołem. A tych o których mi kiedyś pisałeś - AE Aelite 2, słuchałeś? Nie ma jak samemu posłuchać paru modeli i wybrać. Ja kupiłem w ten sposób AA i nie żałuję, no ale to akurat duże podłogówki, więc nie polecam. Udanych poszukiwań życzę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.