Skocz do zawartości
IGNORED

Bezgłośny zasilacz do kompa

reese

Rekomendowane odpowiedzi

>Ten wentylator to nie wentylator mimo takiej nazwy a sam radiator, przy obudowie jaką planujesz -

>sprawdzi się.

Ciekawa propozycja dio (i nie odebrałem ją jako reklame, tylko jako pomoc), ja chciałem umieścić na procesor radiator:

file://localhost/I:/net/radiator%20do%20CPU/Sonic%20Tower%20__%20PCLab.pl.mht

ale być może ten radiator, który proponujesz jest lepszy (dobrze że miedziany, bo ponoć lepszy niż aluminium)... - lepszy, bo ma większą (chyba) powierzchnię równoległą do ściany obudowy (tam gdzie będzie ten gigantyczny wiatrak wolnoobrotowy) - o to Ci chodziło... Szkoda, że nie ma jakiegoś testu radiatorów pasywnych do cpu...

Co do zasilacza, no to pojawiła się 3 firma: Fortron, ciekawe która z Tych firm cieszy się największą sympatią urzytkowników.

ps. w gry na tym kompie nie będę grał, ale faktycznie z dekodowanie X264 - może być problem, a może jakaś wersja sterowników pure video hd (nvidi) lub avivo HD (AMD)umożliwia tekodowanie sprzętowe x264...

Sonic Tower:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

szkoda, że nie ma jakiś norm które mówią o wydajności radiatora... tak aby można było je jakoś porównywać.

Dio, ten procek który masz w zestawie "Intel Core 2 Duo E7400" - on się mało nagrzewa? (Intel chyba wypuścił takie procki, które mają opcje samowolnego spowalniania, gdy moc procesora nie jest potrzeba, dzięki temu układ się b. mało nagrzewa)

Ukryta Zawartość

Do chlodzenia pasywnego lepiej nadaja sie radiatory z wiekszym odstepem pomiedzy blaszkami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Układ blaszek tego radiatora (Sonic Tower) dyskwalifikuje go do tej obudowy i dużego wentylatora na ścianie bocznej - tam nie będzie przepływu powietrza. Właśnie dlatego zaproponowałem taki jak w moim linku, mało tego ja przed zamontowaniem zdjołbym mu jeszcze tą kratownice z wierzchu.

Jesli chodzi o procesory to z moich doświadczeń wynika że ta seria jest najzimniejsza - grzeją się bardzo mało oczywiście jesli nie są przciążone i dlatego mimo że teoretycznie nie potrzebujesz takiej mocy procesora to w tym wypadku właśnie się sprawdzi. To samo dotyczy karty graficznej.

Generalnie powiem że montowałem dla klienta właśnie bezgłośny komputer ale oparty o inną koncepcję.

Procesor ten sam

Zasilacz ten sam

Grafika podobna

Cłodzenie kompleksowe czyli razem CPU i grafika - wodne zmodyfikowane w-g mojego pomysłu na zewnątrz komputera podwójna chłodnica ale bez wentylatora.

Dysk jak proponuje ale tylko 32GB na system i niezbedne programy.

Całe zasoby z komputera leżą na serwerze sieciowym który stoi w piwnicy i tam sobie mogą warczeć wentylatory ;) i to połączone łączem Gigabitowym.

Wszystko pięknie śmiga już od miesiąca.

Koszt jest podobny a możliwości znacznie większe. (dysk 128GB jest duuuużo drozszy od 32GB) a więc wystarczyło na serwer.

A dodatkowo serwer sam sobie pobiera z internetu czy to filmy czy muzykę niezależnie od komputera w salonie.

ten radiator, który proponujesz trochę zjechali w teście:

Ukryta Zawartość

(możne znasz jeszcze tego typu zasilacz passywny, ale bardziej wydajny?...)

Te blaszki musza być prostopadłe do bocznej ścianki obudowy -zgadza się?

>Całe zasoby z komputera leżą na serwerze sieciowym który stoi w piwnicy i tam sobie mogą warczeć

>wentylatory ;) i to połączone łączem Gigabitowym.

hehe, właśnie to samo chce zrobić, tylko drugi komp będzie w innym pokoju, podłączony przez łącze gigabitowe (tak jak w twoim pomyśle)...

Ukryta Zawartość

drodzy panowie, jako że źródłem w moim aktualnym systemie jest esi maya i zajmuje się od ponad roku wyciszaniem kompa, miałem już sporo sprzętu i postaram się trochę pomóc

po pierwsze - proszę opisać dokładnie co to za zestaw i w jakim stopniu jest wyciszony

po drugie - najgłośniejszy w komputerze jest dysk, posiadam scythe quiet drive i dalej go mocno słyszę, choć chwalony był jako bardzo cichy - w dalszych planach mam zamiar go zanurzyć w wodzie, ale na razie brakuje czasu

po trzecie - miałem całkowicie pasywny zestaw, internet, biuro, spoko, ale reszta wykluczona, trzeba podejsc do tego z głową o czym dalej

po czwarte - co do zasilacza, nie to jest kluczowe aby nie miał wentylatora, bo to podniesie temperaturę w całej obudowie - jaki jest sens mieć zasilacz bez wentylatora a stosować 2 dodatkowe do przewietrzenia obudowy? sęk tkwi w tym że średniej klasy wentylatora na 5V nie usłyszysz z metra, zapewniam! problem z zasilaczami jest inny, poważniejszy, piszczące cewki i transformator od aktywnego PFC, to piszczy i wkurza, w normalnym kompie jest zagłuszane

musze lecieć na pociąg więc na razie więcej nie zdołam napisać, ale:

pomyśl do czego to ma być komp i oblicz ile potrzebujesz watów, da sie to zrobić niesłyszalnie, najważniejszy jak mówiłem dysk, można schłodzić wszystko pasywnie i przedmuchać to z boku wentylaotrem np. 25cm na 5v, będzie niesłyszalny a podmucha, takie coś emituje dźwięk o niskiej częstotliwości, co do filmiku z youtube - miałem tą obudowę, to że komuś coś wpadło do środka o niczym nie świadczy, ale! nie polecam jej jeśli ktoś szuka ciszy, idea świetna, ale nie wypaliło, hałasuje to, a nie wieje, a zasilacz? ciężko miałem dużo, jedyny na prawdę bezgłośny jaki miałem to scharkoon mutech, ale tylko 300watt, dlatego aktualnie mam półpasywnego tacensa valeo po moim tuningu, oryginalnie porażka, słyszałem dobre opinie o pasywnych yesico, i wcześniej polecone enermaxy mają bardzo niskie obroty, więc też bym się skusił, 500rpm nie powinno być słyszalne, kwestia cewek

też kiedyś myślałem że wystarczy nie mieć wentylatorów...;) niestety są większe schody

moomen - na część twoich pytań już można znaleźć odpowiedź w poprzednich postach:

- zasilacz od 300W do 400W (choć sprzęt będzie góra 200W pobierał)

- dysk będzie 32 GB SDD (niesłyszalny!) a komp bedzi podłączony do drugiego kompa- z klasycznymi dyskami HDD (w innym pokoju) za pomocą szybkiego gigabitowego łącza

- komp ma służyć od multimediów (odtwarzania) łącznie z dekodowaniem video HD

- w obudowie będzie JEDEN wiatrak 40 cm (na bocznej ściance), nie zdecydowałem się jeszcze na model, któryś z tych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

(przy czym on ma się włączać tylko wtedy gdy temperatura np. procka przekroczy pewną wartość, ponadto ilość obrotów ma być płynnie zmieniana)

Ale poruszyłeś WAŻNĄ kwestie,że nawet jak komp nie ma wiatraków (i dysku HDD) to może być słyszalny z powodu cewek w zasilaczu, z tego co wiem, to nawet płyty główne potrafią wydawać jakieś ultradzwięki itd. - no to już jest bardzo wkurzające.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>zamiast dawać 40cm wiatrak moze lepiej po prostu otworzyć obudowę i już...?

właśnie że nie, bo to okropnie wygląda i na pewno tak nie chłodzi jak ten wiatrak (w sytuacji kiedy to jest potrzebne)

Moim zdaniem dobrymi obudowami do wyciszenia sa Antec Sonata Plus

Ukryta Zawartość

Jest tez wersja biala.

Ukryta Zawartość

kubanczyk - ta obudowa dyskwalifikuje to, że nie nadaje się do zasilacza passywnego, bo taki zasilacz przeważnie powinien mieć jakiś wentyl w obudowie, tutaj trzeba byłoby umieścić wentylator o małej średnicy - a co za tym idzie - dużymi obrotami - a co za tym idzie - po pół roku czasu zauważalny i irytujący odgłos jego bracy + szumiący przepływ powietrza przez te krateczki w zaproponowanej obudowie. Co do TYPU obudowy nie mam wątpliwości, mam tylko wątpliwość co do zasilacza pasywnego. Słyszałem już niejednokrotnie że, zasilacze firmy yesico są dobre.

reese, cos mi sie wydaje ze probujesz wymyslic kolo od nowa. Moze zacznij od podgladniecia jak to robia inni, polecam lekture

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kubanczyk - nie czytasz ze zrozumieniem, dajesz rady NIE NA TEMAT WĄTKU i jego treści. Ja nie wymślam koła od nowa tylko realizuje pewną swoją koncepcje, nie obchodzi mnie jak robią to inni... - jak nie ma wiatraka 40 cm - to na drzewo! (prosze sobie założyć inny wątek i tam wymądrzać się o zaletach wiatraka 12 cm w obudowie jaką zaproponowałeś brrrr)

W temacie jest o bezglosnym zasilaczu, to dalem Ci na samym poczatku propozycje takiego i nawet komputer, ktory bedzie z nim wspolpracowal. Zmien tenat na "chce miec obudowe z 40cm wiatrakiem" to nie bedzie takich nieporozumien, tak to przychodza ludzie i mysla ze chodzi o cichy komputer.

Ciekawi mnie czy ktoś kiedyś próbował, i z jakim rezultatem, wykonać klasyczny liniowy zasilacz do kompa? Czyli transformator, prostownik (-i), kondensatory filtrujące i stabilizatory typu 7805 i 7812 lub inne o większym prądzie...

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Jak już mówiłem - nie kupuj obudowy z 40cm wentylaotem, sam popełniłem ten błąd i tylko straciłem czas na przekładkę bebechów. Albo klasyczne chłodznie na 5v wentylatorami 12cm (sprawdzałem fandery teoretycznie najcichcsz na rynku, cichcsze są żółte pentagramy) lub 25cm wentylatorem z boku

40cm jest głośny i ma problem ze startem przy niskim napięciu, trzeba zrobić układ rozruchwy, co jest bezsensowne przy dobieranie obrotów do temp

wentylator tacens 25cm biały - kręci się od niskich obrotów i pracuje bezgłośnie, poza szumem powietrza którego nie ominiesz

mimo wszystko chyba lepiej będzie z 12cm na procku na 5v, albo i bez wentylatora - ja tak miałem z sempronem 3000, tuż obok pasywnie chłodzonego zasilacza i nad pasywnie chłodzoną grafą

jeste też jeszcze inne wyjście jeśli nie chcesz dmuchać, a chcesz mieć przewiem bez otwartej budy - obudowa yesico openair, której jestem aktualnie posiadaczem, wentylowana gdzie się da i co najważniejsze także na górze, a ciepło jak wiadomo lecie do góry;). Jeśli ma to być zestaw do filmów do spokojnie można zaszaleć bez wentylaorów. Szukaj zasiłki pasywnie chłodzonej yesico, albo kup enermaxa 82+ powinien dać rade. I jeszcze raz powtarzam, jak najdalej od 40cm jeśli chodzi o cisze, kompletna porażka + straszne bicia boczne łopatek.

moomen - masz racje i dzięki za garść cennych informacji, ja już nie upieram się przy tym 40 cm (po prostu trochę zwabiły mnie to wolne obroty i 12dB w specyfikacji:)).

Jak na razie mam na oku obudowe

Tacens Algeo:

Ukryta Zawartość

Polecasz zasilacz yesico - to lepsza firma niż: SilverStone i AMACROX?

A ten wentylator tacens 25cm biały - ma zasilanie molex, czy z płyty głównej (to jest istotne, bo jak z płyty to będę mógł sterować jego pracą z poziomu systemu operacyjnego).

Ukryta Zawartość

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Moja cegiełka do tematu:

W kwestii pasywnie chłodzonego zasilacza wspomniane PicoPSU jest świetnym rozwiązaniem, należy pamiętać tylko, że należy do niego dokupić tzw. brick, jest to zwykły zasilacz DC o napięciu 12V (np zasilacz do matrycy LCD, laptopa itp - ceny nowych od 50 zł). Jednakże prościej kupić np. obudowę Fell 302 - za ok 200 zł mamy:

-zasilacz analogiczny do PicoPSU

-zasilacz zewnętrzny 12V DC

-obudowę ITX

Do niedawna nie było za bardzo na czym oprzeć takiej architektury, VIA EPIA i procesory Cx, Celeron M zapewniały wydajność poniżej oczekiwań, a płyta w formacie ITX pod np. Athlon 64 X2 kosztowała majątek. Od jakiegoś czasu dostępna jest architektura ATOM, na której bazuje właśnie eee pc od ASUSa. Płyta główna z prockiem 2x1,6 Ghz (ATOM 330, 230 to 1x1,6Ghz - dostępna za ok 250 zł w zestawie).

ATOM to na prawdę rewolucyjny procesor, pobiera ok 8 W, niestety wspomniana aplikacja bazuje na starym chipsecie intela, który pochłania 3-4x tyle i tak na procesorze wystarczy niewielki radiator, a na mostku kilkucentymetrowa wieża i wentylator rozpędzany do 6000 RPM. Można czekać na płyty główne od innych producentów albo zmodyfikować chłodzenie Intelowskiej. Nadaje się do tego dobrze:

-ZALMAN ZM-NBF47 - znany pasywny cooler do chipsetów płyt głównych - ok 30 zł

lub

-Thermalrigh, bodajże model 05 - nieco droższy z heatpipe i niestety bardzo wysoki

Szkoda, że Intel oparł płytę na tak starej architekturze, szczególnie zważywszy na to, że wraz z ATOMem powstał chipset płyty głównej ze zintegrowaną niezła grafiką i wspomaganiem H.264.

Podsumowując za ok 590 zł (bieżące ceny z allegro) mamy:

-płytę główną

-procesor

-2 GB RAM DDR II 800 Mhz

-obudowę

-zasilacz

Wszystko chłodzone pasywnie i bezgłośne.

Płyta jest mocno ograniczona, gdyż posiada tylko 1 port PCI (nie jestem pewien czy nie można zastosować riser`a i rozszerzyć tę ilość do 2), ale to w sam raz dla np. Prodigy HD2 i mamy wystarczający serwer muzyczny.

W kwestii video sprzęt poradzi sobie z 720p i 1080p, ale tylko MP4, ewentualnie WMV HD. X.264 przy niskim bitrate w 720p. Dużo zależy od opcji zastosowanych przy kodowaniu i właśnie bitrate. Wszystko oczywiście bez wspomagania sprzętowego. Można zainstalować choćby ATI 2400HD na PCI, ale skutek będzie widoczny praktycznie wyłącznie przy oglądaniu materiału bezpośrednio lub nie z płyty Blu-Ray albo czystego H.264 z HDD.

W kwestii innych zastosowań aktualna aplikacja Atoma jest dość słaba, ale taki komputer spokojnie wystarczy do słuchania muzyki, przeglądania sieci, pracy biurowej.

Piszesz o Atom'ie. Wydajnosciowo (zadanie obliczeniowe/zuzyta energia) jest on nadal na poziomie PIII. Ograniczenie do 1xPCI jest Intelowskie i go nie przeskoczysz. Ma to na celu ograniczyc mozliwosci zastosowania tych plyt do powazniejszych zadan. Sam chcialem uzyc plyty z Atomem jako serca NASa - nie da sie.

A co do wydajnosci i pradozernosci - Panasonic CF-28 800MHz (laptop). Totalnie bezglosne rozwiazanie (szczegolnie po wsadzeniu SSD). 768MB RAM. Odtwarza FLACi i inne tego typu rzeczy bezproblemowo. Bez obciazenia na konwencjonalnym dysku zzera 13.5W. Pod obciazeniem i na jezdzacym dysku - 21W. Z SSD - odpowiednio 13 i 19W. I to wszystko przy wlaczonym ekranie. Czego chciec wiecej?

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Niestety, zgadza się, po pierwsze ta aplikacja jest nieudana ze względu na stary i prądożerny chipset płyty głównej, po drugie ograniczenia narzucone przez Intel na producentów płyt. W kwestii wydajności wg benchmark`ów wydajność faktycznie jest porównywalna do PIII 800, ale nowsze aplikacje, które wykorzystują wielowątkowość powinny śmigać porównywalnie do najprostszych dwurdzeniowych procesorów. Na PIII można zapomnieć odtwarzaniu materiału 720p, a o dekodowaniu X.264 już w ogóle.

Z drugiej strony praktycznie całkowicie bezgłośnego komputera bez ani jednego wentylatora, o przyzwoitej wydajności do odtwarzania muzyki i innych koniecznych zadań trudno coś lepszego znaleźć.

Najlepiej poczekać na nową aplikację, tj. płytę główną na lepszym chipsecie, z GPU posiadającym wspomaganie H.264, DVI lub HDMI i np. kartę wi-fi, wtedy jeden wolny PCI wykorzystamy dla karty dźwiękowej, 1 IDE dla napędu DVD/BRD, HDD na SATA i jest wszystko czego potrzeba.

Przemski, 29 Sty 2009, 15:58

>Najlepiej poczekać na nową aplikację, tj. płytę główną na lepszym chipsecie, z GPU posiadającym

>wspomaganie H.264, DVI lub HDMI i np. kartę wi-fi, wtedy jeden wolny PCI wykorzystamy dla karty

>dźwiękowej, 1 IDE dla napędu DVD/BRD, HDD na SATA i jest wszystko czego potrzeba.

Mozna obecnie zbudowac komputer z procesorem dwurdzeniowym 2.5GHz (AMD X2 4850e, Intel E7200/E5200), ktory w wiekszosci zadan nie bedzie pobieral wiecej niz 50 watt. Na rynku jest juz duzo plyt glownych ze zintegrowana grafika, ktora ma obsluge HD video i sa bardzo dobrze wyposarzone. Oto kilka przykladow:

1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z WIFI

2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) AMD 780g

3.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) NV 9300

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kodi, 29 Sty 2009, 15:25

>A co do wydajnosci i pradozernosci - Panasonic CF-28 800MHz (laptop). Totalnie bezglosne rozwiazanie

>(szczegolnie po wsadzeniu SSD). 768MB RAM. Odtwarza FLACi i inne tego typu rzeczy bezproblemowo. Bez

>obciazenia na konwencjonalnym dysku zzera 13.5W. Pod obciazeniem i na jezdzacym dysku - 21W. Z SSD -

>odpowiednio 13 i 19W. I to wszystko przy wlaczonym ekranie. Czego chciec wiecej?

sorki ale to ma być komp stacjonarny, gdzie mogę sobie dobierać grafikę jak chce, a na laptopie niewygodnie się pisze (ja mam klawiaturę wyprofilowaną do pisania bezwzrokowego) oraz jakoś wyświetlacza pozostawia dużo do życzenia... no i nie masz 24 cali czy 26 cali monitora:P

kubanczyk, 29 Sty 2009, 22:54

>Do laptopa mozesz sobie podlaczyc zewnetrzna klawiature/myszke jak i praktycznie dowolny

>wyswietlacz, np monitor 24", plazme 50" albo projektor.

tak wiem, ale dzięki, trochę to karkołomne i trudne w rozbudowie, mało elastyczne itd.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.