Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do NMT

Bronco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie wiem czy temat wystarczająco pasuje do zakładki, ale chyba najbardziej spośród dostępnych - zastanawiam się nad sensem zakupu zewnętrznego dac'a do network media tanka - mam eGreat M33A. Czy jest w ogóle sens takiej inwestycji? Ma to wyjście toslink i miałoby służyć za żródło plików flac i wav. Na dziś gra z preampem yamahy rv-v3800, ale to nie to co powinno byc niestety. W systemie stereo korzystam z kompletu Yamaha 2000 i nie chce schodzić poniżej tego poziomu, a flac'i i wav'y na dyskach się mnożą.... Troche czytałem o magicdac od CA - warte to tych 1,2 tys? Ktoś może ma i wykorzystuje w podobnych celach? A może coś ciekawszego w podobnej cenie? Będę zobowiązany za wszelkie sugestie...

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/48572-dac-do-nmt/

Bit-perfect oznacza zdolność urządzenia do wypuszczenia sygnału cyfrowego identycznego z odtwarzaną płytą lub plikiem. Identycznego, czyli nie poddawanego obróbce DSP, zmianom poziomu, rozdzielczości, resamplingowi itp. Są urządzenia, które z automatu ingerują w sygnał cyfrowy, nie można tego wyłączyć, a efekty ingerencji są katastrofalne dla dźwięku. W takim przypadku lepszy DAC będzie "perłą przed wieprza" ;)

Więcej -> wyszukiwarka forumowa lub google.

https://www.audiostereo.pl/topic/48572-dac-do-nmt/#findComment-1255139

Teo

Czy to oznacza że jeśli pliki wav i flac są odczytywane w taki sposób, że mimo wysłania po toslinku mozna regulować głośność z poziomu nmt, to jest tzw. "dupa" i z definicji jest już źle? I czy w ogóle pcm może być po cyfrowym wyjściu wysyłany w taki sposób, żeby po stronie źródła nie było możliwości regulacji głośności? A może uczepiłem sie tej regulacji niepotrzebnie i chodzi o cos jeszcze zupełnie innego? A jak to działa w przypadku tych squeezboxów, o których troche sie pisze jako źródłach audio? Jest jakaś różnica prócz braku toru video na płycie głównej?

https://www.audiostereo.pl/topic/48572-dac-do-nmt/#findComment-1255550

kil:

>W jaki sposób to sprawdzić??

Nagrać sygnał cyfrowy, porównać z oryginałem. Punkt pierwszy wymaga jakiegoś rejestratora z wejściem SPDIF, punkt drugi jest prosty do realizacji.

>Nigdzie nie jest napisane że NMT w jakis sposób ingeruje w sygnał cyfrowy

A jest gdzieś napisane, że nie ingeruje? ;P

Nie twierdzę, że tak jest, bo nie wiem. Faktem jednak, że wszelką zabawę z "nietypowym" transportem należałoby zacząć od testu na bit-perfect.

Bronco:

>Czy to oznacza że jeśli pliki wav i flac są odczytywane w taki sposób, że mimo wysłania po toslinku

>mozna regulować głośność z poziomu nmt, to jest tzw. "dupa" i z definicji jest już źle?

Niekoniecznie. Są urządzenia, które przy pewnym (z reguły maksymalnym) poziomie głośności podają sygnał bit-perfect, a dopiero przy zmniejszeniu głośności zaczynają modyfikować strumień cyfrowy. Prócz tego sama zmiana poziomu sygnału nie musi być jeszcze niczym złym (choć puryści będą tu kwękać), znacznie bardziej obawiałbym się niewyłączalnego resamplingu czy jakichś "poprawiaczy" DSP.

>I czy w ogóle pcm może być po cyfrowym wyjściu wysyłany w taki sposób, żeby po stronie źródła nie było możliwości regulacji głośności?

A dlaczego miałoby to być niemożliwe? Jest przecież mnóstwo odtwarzaczy CD z wyjściem cyfrowym, bez regulacji głośności.

>A jak to działa w przypadku tych squeezboxów, o których troche sie pisze

>jako źródłach audio? Jest jakaś różnica prócz braku toru video na płycie głównej?

Nie bardzo wiem, o co pytasz. SB classic jest bit-perfect, Duet - nie wiem (obiło mi się o uszy, że nie jest, ze względu na niewyłączalny resampling do 48 kHz, ale głowy za to nie dam).

https://www.audiostereo.pl/topic/48572-dac-do-nmt/#findComment-1255577

Teo

dzięki za podpowiedzi

co do tej regulacji głośności to pewnie nieprecyzyjnie zapytałem - kierowałem sie sposobem, w jaki do dekodera są podawane np ścieżki ac3 czy dts - tu nie ma opcji żeby cos tam zmieniać w kwestii głośności z poziomu źródła - jak jest - tak zostanie podane i zdekodowane. Rozumiem że z pcm po wyjściu cyfrowym jest troche inaczej - jak źródło głośno poda - tak zostanie zdekodowane. I rozumiem, że wyjścia cyfrowe w odtwarzaczach cd są po prostu ustawione na określony poziom i nie da się go regulować - ale to nie znaczy że nie mogłoby być ciszej albo głośniej, jeśli zostałoby ustawione po stronie źródła z definicji inaczej i nie ma to nic wspólnego z tym magicznym bitperfect.

Co do ustawiania poziomu wyjścia w nmt - na pewno nie wchodzi w grę max - wtedy dźwięk jest totalnie przesterowany, trzeba zejść poniżej poziomu "zero", żeby było ok.

Cóż, chyba pozostaje zastosowanie się do Twoich testowych sugestii. Dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/48572-dac-do-nmt/#findComment-1255594

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.