Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner stereo- pomoc w wyborze

woland

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.

Jakiś czas temu postanowiłem skompletować sobie sprzęt audio. Studencki budżecik na wiele nie pozwala, ale staram sie jak mogę, do rzeczy...Kupiłem juz kolumny Mission 702e, jestem z nich bardzo zadowolony, podłączyłem je do mojej starej miniwieży i nie myślałem, że ten sprzęt tak moze grać, naprawdę ogromna różnica :) Obecnie jestem na etapie kupowania wzmacniacza/amplitunera stereo i odtwarzacza CD. Skłaniam się ku amplitunerowi, sporo słucham radia, a nie będzie mnie stać na wzmaka i radio osobno. I tutaj pytanie do forumowiczów, na allegro znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Opinie na audioreview ma niezłe, ale chciałem dopytać jeszcze tutaj. Zastanawiam się też nad jednym z amplitunerów Denona, np. DRA-275/375/385rd. Niestety nie mam możliwość posłuchania w/w ampli, więc pytam o opinie.

Na CD i amplituner mogę wydać najwięcej 1000zł, również na allegro, znalazłem CD Onkyo dx-7333, kieruję się tym, że jest w miarę nowy, a tym samym powinien być jeszcze przez jakiś czas sprawny

Ukryta Zawartość

Proszę o opinie i rady. Będę wdzięczny za wskazanie innych rozwiązań.

Nie wiem, czy w tym przedziale cenowym ma to jakieś duże znaczenie, ale jeszcze parę słów o muzyce. Słucham bardzo różnej muzyki, począwszy od jazzu, poprzez starego rocka, lata '60, '70, mocnej muzyki rockowej, a skonczywszy na metalu, nierzadko w ostrym wydaniu. Preferencje jak widać bardzo zrónicowane, ciężko więc będzie postawić na jedną markę i brzmienie, liczę zatem na wskazówki.

Z góry dzięki za pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/4881-amplituner-stereo-pomoc-w-wyborze/

Witaj Woland, tak się składa że mam identyczny system tzn 8211 + 7333, postawiłem go sobie w pracy, gra to razem z kolumnami Tannoy M1. Na razie nie będę się rozpisywał (jestem w szkole:) ale jak wrócę do domu to postaram się coś wysmarować.

Pozdr.

znam b. dobrze denona 275. już go kiedyś polecałem osobie która myślała o amplitunerze stereo. napawdę bdb w swojej klasie wzmacniacz, niezły tuner, funkcjonalny - kiedyś zbierał najwyzsze noty w angielskich pisemkach. gra pełnym dźwiękiem, jest dość dynamiczny, szybki. jego nastepca (chyba model 295) ponoć już nie był tak dobry - nie sprawdzałem.

słuchałem tego denona w zestawieniu z radmorami ls10 i AE evo1 - polecam.

Dzieki za odpowiedzi.

Rogus, czekam na opis :)

Parmenides- a znasz moze denona dra-565rd, znalazłem na niemieckim ebay'u, znacznie taniej niż u nas, zdaje się że wyższa półka niż 275.

Myślę jeszcze np. o wzmaku Onkyo a-9511, radio będę musiał odłożyć na jakiś czas niestety...Jest jeszcze np. HK pm-665, zapewne świetny sprzęt, ale już leciwy troche, tego wieku się boję, ale może właśnie warto. A może jeszcze coś innego?

Co do CD Onkyo, tego powyżej, cena jaką musiałbym za niego zapłacić to ok. 400, warto? Co polecacie innego w tej cenie?

Pytań mam dzięsiątki, ale liczę na to, że pomożecie wybrać coś i zlożyć jakiś swój pierwszy zestawik. Kiedyś ja będę mogł pomóc komuś początkującemu...

Miałem kiedyś onkyo 8211 przez ponad rok. Nie polecam. Dość muzykalny, ale ogólnie w porównaniu z niedrogimi starymi wmakami: pioneer A400x, NAD 3020 to była porażka.

Wiem, że NAD ma coś ciekawego. Był taki amplituner 7coś, właściwie wzmacniacz 310 z dołożonym tunerem (wiaualnie też tak wyglądał). Tylko pewnie nie łatwo kupić...

Są tez kombajny amplituner z cd. Tutaj tez chyba nad najlepiej wypadał L-40. Tylko nie wiem czy za 1000 dostaniesz.

Może jednak lepiej pomysleć o zakupie jakiegoś staszego tunera za 100 zł. Ja kupiłem za ta sumę sony z lat 80 i jestem bardzo zadowolony (poza tym jest fajnie oldskulowy). Wady - brak rds i pilota...

innych amplitunerów stereo denona nie znam - po prostu ten maiał ktos u mnie w rodzinie i znałem go bardzo dobrze i mi sie podobał. niestety sam nigdy nie szukałem amplitunerów więc nie pomogę Ci. Smog ma rację - jeśli rezygnujesz z radia to masz wybór np legendarego wzmaka nada - 3020 - mozna go kupić za przyzwoite pieniądze (ok400pln) a bedzie napewno lepszy niz kazdy amplituner w tej cenie. albo jeśli mozesz jeszcze trochę odłożyć to kupić uzywanego creeka 4330 - te niestety są dość nowe inie są takie tanie ale....

a radio kup rzeczywiście jakieś sprawne stare - niech będzie ładne - jozwa chyba ma pieknego marantza - niech to bedzie ladnie wygladac bo przy jakosci nadawanych audycji w Polsce to, moim zdaniem, praktycznie nie ma znaczenia jaki model wybierzesz.

nie wiem czy mozesz kupic na niemioeckim ebay-u, jeśli nie to poszukaj kogoś kto może za ciebie policytować:

Ukryta Zawartość

pozdr

Ukryta Zawartość

ok, a więc zestaw ten (8211 + 7333+Tannoy M1) chodził u mnie w domu około roku, spędziłem z nim wiele naprawdę miłych chwil, jednakże patrząc na niego teraz nie mogę zbyt wiele miłego powiedzieć. Na pewno na początek nie jest to najgorsze rozwiązanie, a żeby pójść dalej trzeba będzie dopłacić. Powiem tak, do niezobowiązującego słuchania zupełnie wystarczy, na początku nawet może ci się spodoba, jednakże z czasem będą wychodzić wady. A mianowicie płaska przestrzeń (choć wtedy wydaława mi się trójwymiarowa, w porównaniu z Creekiem jest płaska :), głośny odsłuch męczy, trzeba wtedy użyć regulatorów barwy... fe !!!. Na jazzie się nie wyrabia (zakłamana scena, słaba przestrzeń i barwa), w rocku i metalu już tak wiele nie będzie ci brakować. Można powiedzieć że nie gra zbyt subtelnie, nie czaruje (cały czas mówię o zestawie 8211 + 7333+Tannoy M1 ), jak to potrafi robić wieczorami Creek. Moim zdaniem ten system gra zaledwie poprawnie, na pewno nie naturalnie, przekłamuje pewne informacje, i mimo że pierwsze chwile mogą się podobać (po włączeniu konturu gra całkiem dynamicznie) to na dłuższą metę męczy, nie przeniesie cię w inny wymiar :)Dlatego teraz postawiłem go w pracy gdzie może sobie niezobowiązująco plumkać a i tuner ma całkiem przyzwoity. Mam nadzieję, że choć trochę ci pomogłem.

Pozdrawiam

Dziekuje bardzo wszystkim za udzielone odpowiedzi, tym samym tx-8211 nie bedzie przeze mnie kupiony :) a i reszte porad wzialem pod uwage...

Mam kolejne pytanie, moze juz ostatnie, nie wiem czy to okazja czy nie, dlatego pytam...Mam mozliwosc kupienia wzmaka yamaha ax 396 i cd yamaha cdx 396 za jakies 1100 zł, sprzet poltoraroczny, wiec dosc nowy powiedzialbym, od pierwszego wlasciciela, zadbany. Wiem ze to nie jakas tam specjalnie wyzsza polka, ale moze na poczatek bedzie ok? Chodzi mi glownie o cene, czy taki interes po prostu mi sie oplaca, nie siedze specjalnie w cenach sprzetu audio, wiec wole zapytac.

Dzieki za cierpliwosc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.