Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie surround? Jamo 606? Tannoy F1?

KOpyt25

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam surround 2szt. Tannoy f1. Chciałem dokupić komplet TANNOY 5.0. Po skompletowaniu wyjdzie 7.0

Trochę są drogie i się czaję. Może zamiast tego kupić tańszy zestaw 7.0 Jamo 606. A Tannoy f1 sprzedać.

Posiadam wspomniane głośniki od jakiegoś czasu. Jestem z nich zadowolony. Rozdzielczość, bas, same plusy. Jednak cena/dostępność jest prawie ,że nie do zaakceptowania. Wszystko podłączone do Ampl. Onkyo 606.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Jamo 606 Surround / Tannoy f1 Surround

----------------------------------------------------------------------------------------------------

bass-reflex - tylny / przedni

Głośnik nisko-średniotonowy 102 mm / 130 mm

Gł. wysokotonowy kopułka tekstylna 25 mm / 25 mm

Moc maksymalna 130 W / Moc znamionowa 100

Moc znamionowa , ciągła 80 W / 50

Efektywność 87 dB / 87

Pasmo przenoszenia 80 - 20. 000 Hz / 55-20000

Impedancja 6 Om / 8

Waga ok. 3 kg (szt.) / 4kg

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

https://www.audiostereo.pl/topic/49305-jakie-surround-jamo-606-tannoy-f1/

Nie słyszałem jak grają Twoje Tannoy, ale miałem Jamo E600 jako surround potem surround back w 7.1 (są one nieco droższe niż te z zestawu od 606, więc powinny grać lepiej) i szczerze mówiąc nie było żadnej różnicy w 7.1 czy grały czy nie.

Przed zakupem proponowałbym przesłuchać, bo może być tak, że jak kupisz Jamo to będą grały tak samo lub gorzej od Tannoy.

Ja osobiście nie kupiłbym Jamo z głośnikiem 10cm nawet jako surround, ale jest to kwestia osobistego gustu.

Moim zdaniem kolumny zaczynają coś tam grać z głośnikami 13 cm, a wybrzmiewać dźwięki od 16 cm. To jest moje subiektywne zdanie i każdy może się z nim nie zgodzić. Oczywiście nie każdy głośnik 13/16 cm będzie grał dobrze....

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Zjawisko o którym piszesz może mieć związek tylko z efektywnością całej kolumny głośnikowej, a to czy ma ona membranę niskośrednio-tonową o średnicy 8cm czy 16cm nie jest bezpośrednim wyznacznikiem tego czy "zagra" czy też nie.

W temacie - jeśli odpowiadają Tobie kolumny Tannoy, które posiadasz, nie ma sensu ich zmieniać, tymbardziej w ciemno, a poszukać i dobrać dodatkowe głośniki (sam popełniłem kiedyś ten błąd, w przypadku Mission 701 do których chciałem dokupić tylne i centralny, potem żałowałem zamiany na komplet 5.1 ale sporo gorszy - Wharfedale Diamond seria 8).

A`propos wielkości membran/efektywności - Infinity Alpha 5 (10cm), które miałem po Diamond 8.2 (16 cm) jako głośniki efektowe sprawdzały się dla mnie w kinie sporo lepiej od tych drugich.

Przemski

Zgodzę się z Tobą.

Mam głośniki od plazmy Pioneer gdzie woofer ma 4 może 5 cm i grają lepiej niż tanie głośniki komputerowe z głośnikiem 8-10 cm.

Sorki, ale nie słyszałem jeszcze kolumn z wooferem 10cm na które po odsłuchu zwróciłbym uwagę.

• 3 tygodnie później...

Jednak muszę się przyznać, że do końca nie miałem racji.

Zakupiłem bardzo okazyjnie JBL EC25 razem z surroundami E10 i faktycznie E10 z 10 cm wooferem potrfią zagrać znośnie jak niektóre większe monitory.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.