Skocz do zawartości
IGNORED

Unitra Fonica G-601a

tomasz6662

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś jest w posiadaniu elektronicznej wersji instrukcji i instrukcji serwisowej do w/w gramofonu (na elektrodzie nic nie znalazłem)? Schemat mam (dzięki conri). Czy istnieje w ogóle coś oprócz schematu do tego gramofonu? Po drugie primo - czy ktoś jest w posiadaniu elektronicznej wersji artykułu o tuningu tego gramofonu - czasopismo "HiFi i Muzyka" 03/2003, niestety numery archiwalne są już niedostępne. Zastanawiam się nad wkładką do tego gramofonu, posiadam wiekowego (został mi po danielu) Shure m44mb, myślicie, że warto by ja było zmienić na np. Audio-Technica AT110E? A może na coś innego?

pozdrawiam

tomasz

https://www.audiostereo.pl/topic/49600-unitra-fonica-g-601a/

At gra inaczej ,ahure gra inaczej. Warto dokupić headshell i mieć dwie wkaldki na podmianę zaleznie od muzyki.Shure gra "pełną gębą " At bardziej delikatnie, zwiewnie.

Z tyningiem wiele nie wymyślisz,Ważny stan tuleji w łożysku(kolebanie sie talerza na boki),właślciwe uatwienie VTA, Ew wymiana smaru w osi talerza kulki podparcia na ceramiczną

Warto zmienić stwardniałe tuleje gumowe amortyzatorow.Więcej modyfikacji nie ma uzasadnienia ekonomicznego:)

Witam

Mam problem ze zbyt wysokimi obrotami, kręci się jak wściekły, dziwna sprawa, bo jak przyłożę woltomierz do fotorezystora to na chwilę zwalnia, woltomierz na fotorezystorze pokazuje napięcie ok. 12V, fotorezystor mierzyłem omomierzem, wartości wskazywane są zależne od tego czy na niego pada światło czy nie. Tranzystor BD354B jest wstawiony nowy. Ma ktoś jakieś pomysły ?

pozdrawiam

tomasz

Ciąg dalszy mojego monologu :)

Obroty naprawiłem, mimo, że fototranzystor wydawał się sprawny to wcale nie był, po wymianie, na jakieś malutkie plastikowe badziewie działa, może ktoś wie gdzie kupić lub ma sprzedać fototranzystor RPP130? Jeszcze jedno czy są jakieś domowe sposoby na polerowanie plastikowej pokrywy ?

pozdrawiam

tomasz

To zależy czy masz głębokie rysy czy nie.

Ja zrobiłem to tak:

Najpierw szlifowałem papierem ściernym wodnym na mokro, grubszym a następnie coraz drobniejszym, ale to trzeba dobrać do stanu pokrywy.

Ostateczny szlif to pasta polerska do lakierów samochodowych, oczywiście drobnoziarnista.

Wyszło bardzo dobrze ale trzeba się namachać parę godzin.

Pozdr.

Rys nie mam wiele i są płytkie, problemem są ślady po farbie olejnej. Ktoś coś malował i nie przykrył gramofonu, tak to już jest ze strychowcami.

Robiłeś to ręcznie ? Sprawdzę w jakimś Praktikerze czy nie ma czegoś zakładanego np. na wiertarkę.

Ciekawe czy takie polerowanie usunie te ślady po farbie.

pozdrawiam

tomasz

Z oświadczenia wiem że wirtarka nie najlepszy pomysł. Wic w tym ze trzeba na wolnych obrotach z lekkim rozgrzewaniem powierzchni,ale i nie przegrzaniem bo może zrobić się siatka,

Najpewniej papier wodny 800- 1200 potem 2000 , i pasta No i solidne tracie w kólko.Baranek albo flanela,

• 3 tygodnie później...

Witam

Ze swojej 601a jetem bardzo zadowolony ale drażni mnie przydźwięk silnika w przerwach pomiędzy utworami (wiem - źle poprowadzona masa). Przy poprawianiu tej wady chciałbym od razu wymienić okablowanie ramienia (jest w kiepskim stanie) czy mógłby ktoś polecić jakieś kable za rozsądne pieniądze, żeby koszt okablowania nie przekroczył wartości gramofonu :) ? Czy wstawienie gniazda zasilającego takiego jak od komputera to dobry pomysł (oryginalny kabel zasilający jest trochę sparciały) ?

pozdrawiam

tomasz

>>>Tomek,

Tu masz kabelki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miedziane, niedrogie, wystarczająco dobre, do tej Foniki jak znalazł.

Gniazdo do sieciówki zawsze można wstawić, można też dać nowy kabel sieciowy bez pośrednictwa gniazda.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

I tu też masz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.