Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup zestawu 2.1

eustach

Rekomendowane odpowiedzi

Co do wzmacniacza... Przeznaczyć mogę dokładnie tyle ile wezmę za PM655... Co do samego PM655 - jakiś rok temu robiłem podstawowe pomiary i wyszło na to że jest po prostu neutralny, choć mógłby szumieć mniej. Z resztą jak dla mnie jeżeli wzmacniacz "gra" to to nie jest wzmacniacz :)

Dzisiaj zrobiłem jeszcze jeden, dosyć ciekawy test: podłączyłem subwoofer z jakiegoś zestawu Logitech (nie bijcie) i do tego aktywną zwrotnice (między wzmacniacz do KEF'ów i aktywnego suba). Gra to właściwie całkiem OK jeżeli chodzi o "równowagę tonalną", ale niestety Logitech jest dosyć męczący w swoim brzmieniu, jakieś tam zejście ma ale jest "rozlazły", w utworach z szybszą stopą wymięka. Właściwie nie ma się co dziwić bo cały zestaw 5.1 z którego pochodzi kosztował ok 250 zł, ale tak jak piszę - to tylko taki test, który miał potwierdzić słuszność koncepcji 2.1.

Jeszcze taka ciekawostka znaleziona na innym forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co o tym myślicie? :D

Ukryta Zawartość

KIlka spraw. To dobrze, że robisz sobie próby. tylko pochwalić. Co do firmy podanej w adresie www moje zdanie jest niestety (....). Dokładniej ci napiszę jak podach dane tego suna i jego wymiary i masę!!!

Subwoofer Aktywny

Wymiary: wysokość 41cm, szerokość 32cm, głębokość 39cm

Średnica głośnika 25cm zawieszenie gumowe

Moc nominalna RMS 120W

Moc muzyczna 150W

Pasmo częstotliwości 35 – 160Hz

Regulacja wzmocnienia

Regulacja podbicia basu

Waga w kartonie około 15kg

Dane z Allegro...

Nie widzę tutaj opcji edytuj, więc dopiszę coś jeszcze. Subwoofer który miałby tutaj stanąć MUSI mieć płynną regulację fazy. Testuję różne ustawienia częstotliwości podziału itd i wychodzą mi tutaj ciekawe rzeczy, np. przy ustawieniu podziału przy 200 Hz (zwrotnica drugiego rzędu) znika mi 115 Hz :)

Jeżeli to waży 15 kg przy mocy wzmacniacza około 120 na sinusie i kosztuje tylko 330 zł to proponuję kupić (zawsze jest czyba 7 dni na zwrot- sprawdzić w sklepie) i wypróbować. Moc nie jest duża i przy tej masie może to zagra. trzeba tylko ustawić odpowiedni podział sub/ kolumienki frontowe, fazowość i można spróbować. wartości te ustawiamy raz, a później to już wzmacniacz 2.1 robi resztę sam.

Napisz koniecznie jak wypadły próby i jaka później będzie ostateczna decyzja.

>ja sam walsnie zastanwiam sie nad dokupieniem suba dedykowanego(a raczej z tej samej serii) magnat

>sub 630 do moich monitorkow. Choc basu mam sporo ( przy godzinie 9 na wzmaku czuc na ciele te

>wibracje ;)) to nie ma tego najnizszeego bo sie go nie da wydobyc z 17 cm. Dlatego sub a ze jest

>dedykowany to jeszcze lepiej. Takie rozwiazanie zapewni wg mnie lepszy zakres "ukazania" nizszych

>tonow niz w podlogowkach a cena bardzo podobna.

>jak myslicie ?

>

Ukryta Zawartość

>nada sie do stereo ? czy to raczej tylko do kina domowego ?

Ukryta Zawartość

Po kilku godzinach testów... Miejsce ustawienia subwoofera w moim pokoju ma bardzo duże znaczenie. Częstotliwość odcięcia widzę docelowo w okolicach 100 Hz, i tak jak pisałem wyżej - konieczne jest poprawne ustawienie przesunięcia fazy.

Co to Voice Krafta - podałem to jako ciekawostka, ale patrząc na jego zdjęcia od środka - chyba warto zaryzykować...?

>HM69

>Jeżeli to waży 15 kg przy mocy wzmacniacza około 120 na sinusie i kosztuje tylko 330 zł to

>proponuję kupić (zawsze jest czyba 7 dni na zwrot- sprawdzić w sklepie) i wypróbować. Moc nie jest

>duża i przy tej masie może to zagra. trzeba tylko ustawić odpowiedni podział sub/ kolumienki

>frontowe, fazowość i można spróbować. wartości te ustawiamy raz, a później to już wzmacniacz 2.1

>robi resztę sam.

Nigdy nie widziałem wzmacniacza 2.1 na żywo... O co chodzi z tym "wzmacniacz 2.1 robi resztę sam"? Nie wystarczy po prostu wzmacniacz stereo odcięty przy danej częstotliwości + aktywny sub i to wszystko podłączone do jednego źródła?

Jeszcze jedna sprawa: mam trochę gąbki grubości 1 cm (jakieś 8 m^2), oraz jeden kawałek 2 x 1m znacznie grubszy. Kombinować coś z wygłuszeniem ścian czy dać sobie spokój? Jak na razie wsadziłem tę gąbkę byle jak, właściwie tam gdzie po prostu pasowała i nie słyszę jakiejś szczególnej różnicy. Możecie coś doradzić? :) Mogę umieścić zdjęcia pomieszczenia, ale uprzedzam - warunki są wyjątkowo nie-audiofilskie.

Zamieszczam ci zdjęcie kawałka tyłu wzmacniacza 2.1 z wyjściem niskoprądowym na suba.

Podział można ustawić tak, żeby częstotliwości pokrywały się około 10Hz. To trzeba dobrać na słuch. Zależy to od stromości wykresu (dobroci) suba i kolumn frontowych.

Sprawa wygłuszenia. Tego się nie da tak bez odsłuchu, analizy pomieszczenia i.t.d. Po prostu należy posłuchać jak gra. Ustawić optymalnie kolumny frontowe, ustawienie suba przy wysokim podziale też jest ważne.

Wgłuszenia nie robi się tak sobie. Najpierw trzeba zbudować system. Dobrać elementy, ustawienia i dopiero później ewentualnie modernizować akustykę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>HM69

OK, rozumiem to tak: Wzmacniacz 2.1 ma po prostu w środku, w sekcji przedwzmacniacza 2 filtry (dolnoprzepustowy do subwoofera i górnoprzepustowy do satelit) i żadnej dodatkowej magii typu procesory dźwięku itp. Właściwie chodzi tylko o to że mamy jedną gałkę do ustawienia głośności całego zestawu :) Czy tak?

Szukałem na Allegro wzmacniaczy 2.1 i albo słabo szukam albo jest to wyjątkowo mało popularne. Możesz zaproponować jakiś konkretny model, oczywiście w klasie budżetowej? :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.