Skocz do zawartości
IGNORED

problem z speakers A i B w Dualu cv 5670

flamingzone

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie! nie mogę poradzić sobie z jedna kwestią w moim Dualu CV 5670 mianowicie podłączyłem 4 głośniki pod wyjście AiB problem polega na tym że gra mi tylko A lub tylko B jak włącze AiB to jest cisza... na razie raczkuje w temacie elektroniki i tego nie rozumiem;( coś jest zepsute czy coś przeoczyłem??? prosze o pomoc.

Pozdrawiam

Piotr

ps. poniżej link z tym wzmacniaczem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Twój wzmacniacz może nie obsługiwać tego typu pracy głośników. Kondensatory w zasilaczu wyglądają na lekko spuchnięte. Zmierz napięcie podczas pracy i porównaj z dopuszczalnym napięciem dla nich przewidzianym. POZDRAWIAM:)

te fotki to nie moj wzmak;) natomiast jaki w takim razie jest sens tej funkcji speakers AB? skoro nie może to grać razem? hmm

dzieki za podpowiedz! a kondensatorki sprawdze swoją drogą;))

flamingzone, 21 Mar 2009, 12:28

>te fotki to nie moj wzmak;) natomiast jaki w takim razie jest sens tej funkcji speakers AB? skoro

>nie może to grać razem? hmm

>dzieki za podpowiedz! a kondensatorki sprawdze swoją drogą;))

Sens tej funkcji widzę w nagłaśnianiu dwóch pomieszczeń w jednym pomieszczeniu słuchamy na kolumnach A, w drugim na B. Jeżeli faktycznie kolumny działają oddzielnie to tym lepiej, bo trudniej zagrozić przeciążeniem wzmacniacza przez lekkomyślność użytkownika w kwestii doboru kolumn (impedancja, a także jej rozrzut w funkcji częstotliwości) Stosowanie 4 kolumn do odsłuchu stereofonii jest bez sensu. POZDRAWIAM:)

"Stosowanie 4 kolumn do odsłuchu stereofonii jest bez sensu"

co prawda to prawda ;) ale pamiętajmy że gdyby nie możliwość eksperymentów to te klocki nie miałyby tyle magii;) dzięki za korespondencje , pozdrawiam !

Hmm, mam Amplituner NAD AV316 i też mnie to denerwuje, jest albo A albo B nie grają razem.

P.S

Jak sprawidzić czy działają w nim wyjścia surround ? Bo podłączam satelitki 4ohm technicsa i cisza.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

czolgista778, 21 Mar 2009, 23:51

>Hmm, mam Amplituner NAD AV316 i też mnie to denerwuje, jest albo A albo B nie grają razem.

>

>P.S

>Jak sprawidzić czy działają w nim wyjścia surround ? Bo podłączam satelitki 4ohm technicsa i cisza.

Sprawdź ustawienia amplitunera odnośnie poziomów głośności głośników surround. Głośniki surround zazwyczaj maja impedancję powyżej 8 omów. Podłącz głośniki 8 omów i sprawdź, może zabezpieczenia ci odłączają sygnał dla zbyt niskiej impedancji kolumn. POZDRAWIAM:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.