Skocz do zawartości
IGNORED

Infinity Primus II 150 - tuning

macc666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , przymierzam się do tuningu głośników jak w temacie , mam zamiar wymienić kable( Real cable lub coś w tym stylu ), oraz kondensatory (bipolary marki Soli - pewnie nikt o takich nie słyszał- ja w każdym razie nie): 5,1 uF , 50uF, 3,3uF i 22uF.Myślałem nad wymianą na Jantzeny no i tutaj mam problem bo 3,3uF i 22 uF owszem się kupi , ale już 5,1uF i 50uF nie bardzo.Najbardziej zbliżonymi pojemnościami do wymienionych są odpowiednio dla 5,1uF - 4,7 i 5,6uF oraz dla 50uF :47 i 56uF. Które Waszym zdaniem byłyby najbardziej odpowiednie i czy wymiana na te trochę inne pojemności nie wpłynie negatywnie na brzmienie kolumn ?

https://www.audiostereo.pl/topic/50389-infinity-primus-ii-150-tuning/

jeżeli nie chcesz zmieniać wartości pojemności to proponuje połączyć równolegle 47uF+3,9uF=50,9uf i 3,9uF+1,2uF=5,1uF, okablowanie na wysokotonowy 1,5mm2 a na niskotonowy 2,5mm2 w zależności od gustu

Kupiłem kable , na niskotonowy Jantzen Loudspeaker 5N 13 2x2,5mm2 a na tweeter Jantzen Solid Core 6N 17AWG ,a co do kondensatorów to się zastanawiam jak je zamontować bo niezłe byki to są , te 47uF mają

56x44mm

Stwierdziłem że chyba wymienię tylko dwa kondensatory od wysokich na Jantzeny a pozostałe dwa zostawię, z tego co wiem to takie rozwiązanie stosuje się w kolumnach nawet za kilka tyś.Załączam fotki zwrotnicy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-22018-100009310 1238195099_thumb.jpg

post-22018-100009311 1238195099_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.