Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zainstalować plik systemowy ???

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas instalacji karty dźwiękowej niby wszystko jest OK. Ale po restarcie kompa ukazuje się informacja, że w systemie nie odnaleziono pliku Cdrw32.dll.

W praktyce oznacza to, że nie mogę niczego nagrać z dowolnego źródła jak również nie działa "Time Scaling" czyli regulacja prędkości odtwarzania. Ten plik Cdrw32.dll. można pobrać z netu, ale niestety sam on nie chce wskoczyć na swoje miejsce. Tak więc jak to zrobić ? Czy w ogóle się da ?

https://www.audiostereo.pl/topic/50590-jak-zainstalowa%C4%87-plik-systemowy/

System mam "Windows Professional" kompilacja 2600. A wyszukiwarka pliku nie znalazła, nawet tego którego pobrałem z netu :-))Korzystałem też z programu do odzyskiwania danych i g.....

niepoprawnie zainstalowałeś kartę dźwiękowa.

zgadywanie gdzie powinien znajdować się składnik drivera karty

jest nieco karkołomne.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Kartę instaluję prawidłowo. Robiłem to już wiele razy, z powodu np. infekcji systemu lub awari płyty głównej.System to oczywiście Windows XP Professional kompilacja 2600. Gdzieś poprostu zniknął ten plik, albo wywalił go C Cleaner.

jeśli nie znalazłeś pliku, to znaczy że nie zaznaczyłeś przy wyszukiwaniu szukaj w plikach systemowych i ukrytych

jaki rodzaj karty dźwiękowej instalowałeś - coś typowego czy jakaś egzotyczna? sprawdź posadowienie karty w slocie, podociskaj, poprzykręcaj, sprawdź czy podłączyłeś wszystkie kabelki (jeżeli karta tego wymaga)

odinstalowałeś starą kartę? odinstaluj obecną kartę i instaluj ponownie przy wyłączeniu wszystkich aplikacji. jak nie pomoże, to już za cienki ze mnie Bolek.

może karta być w konflikcie z innym sprzętem i włazi na przerwania zarezerwowane dla innego sprzętu. popatrz w panel sterowania/menedżer urządzeń/kontrolery dźwięku, wideo i gier/ i wejdź we właściwości karty dźwiękowej i "pogrzeb"

jeśli wszystko jest OK to powinien byc komunikat o właściwej pracy tego urządzenia, co nie zawsze jest zgodne z prawdą :(

Karta to SB Audigy 2ZS Platinum PRO. Mam ją od dawna i była jeszcze zainstalowana w starej płycie głównej.Musiałem ją przeinstalować, bo podczas odtwarzania w "Creative Media Source Player" bardzo zniekształcony był dźwięk.Inne odtwarzacze działały prawidłowo.Oczywiście odinstalowałem wszystko, korzystając z deinstalatora tego programu.Teraz dźwięk jest OK, ale nie działa nagrywanie i "Time Scaling". Mocowanie w slocie też już sprawdzałem. Poprostu muszę zainstalować ponownie Cdrw32.dll., ale nie wiem jak i gdzie. I nie mam pewności, czy to załatwi sprawę.

wejdź w panel sterowania/dźwięki i urządzenia audio/i przejrzyj zakładki, w szczególności opcje zaawansowane, czy defaultowo nie jest ustawiona opcja wyłączenie nagrywania, a jeszce możesz poszukać w sterowniku karty dźwiękowej i skorzystaj z opcji testowych o ile są

,pozdro

W oprogramowaniu karty jest program diagnostyczny, ale po przeskanowaniu jest info że niby wszystko jest OK.Odinstalowałem jeszcze raz tą kartę i ponownie zainstalowałem. I znowu to samo....informacja, że brak pliku Cdrw32.dll. A jest ten plik, bo go przed chwilą pobrałem z netu....

jeśli pisze, że nie ma pliku to nie ma widocznie poprawnej ścieżki i/lub wkopiowane zostało to nie tam gdzie powinno być lub brak stosownego zapisu w rejestrze, ale to już ponad moje możliwości

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.