Skocz do zawartości
IGNORED

Unitra Fonica GS470

merco

Rekomendowane odpowiedzi

zupełnie niedawno...

zanim znalazłem To szacowne forum kupiłem od znajomego gramofon...

pieniądze niewielkie, a radość ogromna.

i choć bardzo przyjemnie słucha mi się winyli to słyszę bardzo dużą różnicę w dynamice pomiędzy CD a gramofonem...

ktoś spyta a jaki CD?... tak... właściwie to głupio się przyznać bo sprzęt CD i INTEGRA oraz kolumny jest naprawdę wysokiej klasy a wartość gramofonu jest przy całści po prostu śmieszna. ale cóż od czegoś trzeba zacząć... nie chciałem wchodzić na ostro w porządny gramofon gdyż praktycznie wszystko mam na CD.

można powiedzieć że to maly rekonesans w temacie czarnych krążków.

potrzebuję następujących informacji... jaką wkładkę najlepiej zastosować?

i czy może ktoś wie gdzie w warszawie mozna z nim się pofatygować do jakiegoś magika...

bo mnie zaczyna kręcić świat czarnych krążków!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/5060-unitra-fonica-gs470/

Czesc merco,

az dziwne, ze nikt nie odpowiedzial.

Ciekawi mnie co to za zestaw odpadl przy Fonice:) Generalnie przydalaby sie informacja na jakiej wkladce w tej chwili sluchasz LP. Bo tu moze byc przyczyna. I ile mozesz na ten zakup przeznaczyc. Z wkladek, ktore nie przyprawia Cie o bol glowy (chyba najlepiej zaczac od w miare dobrych MM) to Shure 97xE lub moze Ortofon 540MkII. Generalnie w tym przedziale cenowym jest w czym wybierac. Jest jeszcze Benz Micro czy Grado. Moze cos ze szlifem Shibaty? W porownaniu do standardowych Mf bedzie duza poprawa.

https://www.audiostereo.pl/topic/5060-unitra-fonica-gs470/#findComment-72843

Na początek po prostu wymień na nową (może być zużyta)

po co od razu wydawać kasę

np: mf 104 i zobaczysz ( nie polecam mf 102)

na Wolumenie w pawilonie BAJAN za grosze

Dynamika z czarnego krążka jest potężna

Ale tu o wiele bardziej niż w CD widać wręcz skrajne różnice między jakością tłoczonych płyt.

https://www.audiostereo.pl/topic/5060-unitra-fonica-gs470/#findComment-73118
  • 3 tygodnie później...

Goraco polecam wkladki Stantona tylko jest jeden problem: raczej nie nadaja sie one do takich napedow jaki posiadasz. To djskie modele ale grajace rzetelnie i czysto. Polecam Stantona 500 mk II bo sam takiego mam ale to nie jest top jesli chodzi o ta firme. Jesli zalozysz igle o szlifie domowym dzwiek stanie sie miekszy i o wiele bogatszy niz np Ortofon. Jedyna firma sposrod wyzej wymienionych ktorej wyrobow warto posluchac jest amerykanskie Grado. To super brzmiace rzetelne wkladki. Ja wole Stantona Ty wybierz sam. I jeszcze jedno: wkladka gramofonowa potrafi produkowac dzwiek jakosci co najmniej rownej plycie cd bo to producenci przetwornikow wzoruja je na brzmieniu winyli a nie odwrotnie. Sam jestem dziennikarzem radiowym djem i troche sprzetu w zyciu widzialem. Zycze wiele radosci z eksploatacji gramofonu!!! Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/5060-unitra-fonica-gs470/#findComment-83955

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.