Skocz do zawartości
IGNORED

harman kardon avr7000 w stereo

soomik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczow!

Od niedawna jestem posiadaczem w/w amplitunera. Zakupilem go w celu budowy srednio budzetowego KD - sprawdza sie wysmienicie, pomyslalem jednak ze chcialbym go rowniez uzywac do odsluchow stereo, bez uzycia subwoofera. I tu pojawil sie problem, gdyz domyslnie na przednim zestawie glosnikow dziala filtr gornoprzepustowy, jego czestotoliwosc odciecia co prawda mozna regulowac, ale jedynie w zakresie 80-100Hz. I tu pytanie do Was, czy istnieje mozliwosc takiego skonfigurowania tego amplitunera, aby przednie glosniki otrzymaly pelne pasmo?

Prosze o pomoc!

https://www.audiostereo.pl/topic/50602-harman-kardon-avr7000-w-stereo/

Witam, jestem posiadaczem 7200, trochę większego brata. Konfiguracja jest prosta, nie potrzebujesz nawet pilota. Nie mam go teraz przed oczami, ale z przycisków na przednim panelu dostajesz się do menu speakers, a potem zatwierdzasz selct i zmieniasz ze small na large. Bardzo ciekawy piecyk, ale do stereo wymaga trochę modyfikacji. Pozdrawiam serdecznie

Dzieki za odpowiedz,

Jestes pewien ze w trybie 'large' ten filtr przestaje dzialac? Po przestawieniu na sluch harman wydawal sie byc nadal cofniety w dole. Probowalem z kilkoma parami glosnikiow ktore 'znam' ze slyszenia, bo uzywam w innym systemie. Ostatecznie stwierdzilem, ze ustawienie 'small', 'large' jest osobnym filtrem i nie ma wplywu na ustawienie wspomnianego filtra. Swoja droga troche to dziwne, ze w tym piecu zakres regulacji jest tak maly (80-100hz ze skokiem co 10hz). Byc moze istnieja jakies modyfikacje oprogramwoania ktore pozwalaja na nieco wiecej swobody?

Witam, trochę mnie zaskoczyłeś, w 7200, 7300 i 8000, które posiadam lub posiadałem ustawienie głośników na large dawało pełne pasmo na przód. Z racji tego, że 7000 jest starszy, może coś innego wymyślili, jednakże przejrzałem na szybko serwisówkę i nic takiego nie zauważyłem, zarządzanie filtrami i stopniem regulacji wzmocnienia we wszystkich tych harmanach jest bardzo podobne, trochę zmian w 8000, ale efekt ten sam. Jeżeli Ci nadal wycina, spróbuj wyłączyć subwoofer i zostawić tylko fronty, musi działać, jeżeli byłby to amplituner, który permanentnie wycinałby dół na frontach, byłby to poważny błąd konstrukcyjny. Pozdrawiam

Jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy, jeśli chodzi o tryb direct to te Harmany przenoszą płasko jak stół, także ciężko szukać mocnego basu. Oczywiście zależy to od głosników, jednakże ja mam podpięte na stałe Paradigmy 7 v4 i basu jest, aż nadto na direct. Fakt, że nie słucham muzyki na tym zestawie, ale bas jest prowadzony poprawnie. Miałem kiedyś 7000 w naprawie i pocieszę Cię, że w trybie stereo przy obciążonych obu frontowych kanałach uzyskałem dokładnie 140W/8 i 225W/4. Stara szkoła dobrych urządzeń. Pozdrawiam i cieszę się, że są jeszcze użytkownicy tych unikalnych pieców.

Dzieki za informacje. Dokonalem takiego testu: podlaczylem suba poprzez wejscia hi-level i dalej do frontowych zestawow. Co ciekawe w takiej konfiguracji zestawy frontowe automatycznie ustawily sie w tryb 'large' i nie bylo mowy o zmianie. Mowiac w skrocie - dol pojawil sie, i to nawet przyjmniejszy, glebszy niz podlaczajac suba klasycznie przez wejscie liniowe. Wniosek z tego taki, ze albo musze pokombinowac cos z akustyka albo musze poszukac pardigm'ow :) W kazdym razie dzieki za pomoc i rowniez pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.