Skocz do zawartości
IGNORED

Zniekształcony dźwięk z jednej kolumny.

Mar

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę w STEREO bo mój problem chyba jest uniwersalny.

Mam ampli Onkyo 876 podłączony z zestawem kolumn Paradigm Monitor.

Na przodzie są 9v5. Dźwięk wydobywający się z przedniej prawej kolumny jest trochę zniekształcony,

obojętnie jakie źródło gra. Zmieniłem kable, zamieniłem kolumny miejscami ale ciągle to samo.

Ponowna kalibracja dźwięku nic nie zmieniła.

Wychodzi, że to wina ampli. Co to może być ? Ponadto zauważyłem, że skala głośności po kalibracji

dźwięku sięga jedynie do 7dB. Trochę to dziwne.

Zwróć uwagę na ustawienie kolumn. Czy ściana boczna jednej z kolumn nie jest znacząco bliżej? Chyba ze mówisz o nieco poważniejszych zniekształceniach...

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

>Wychodzi, że to wina ampli. Co to może być ?

Czy to się stało nagle czy zaczęło narastać z czasem? Może to jakiś zimny lut...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Ampli wrócił z serwisu bo coś innego było z nim nie tak, raz się włączał a raz nie. Teraz się włącza ale jest problem z dźwiękiem. Może w trakcie transportu coś się z nim stało, tym bardziej, że jeden uchwyt styropianowy jest rozwolony chociaz karton jest cały.

Mar, twój model posiada system korekcji (kalibracji) Audyssey. Do tego celu używasz mikrofonu. Maksymalny poziom głośności to +18dB. Jeżeli jednak podczas kalibracji którykolwiek z głośników wymagał będzie podniesienia poziomu do +11dB to wtedy maxymalny osiagalny poziom będzie równy 18-11 czyli 7dB.

Podniesienie poziomu głośności jednego głośnika o 11dB to już znaczna zmiana i należy dowiedzieć się dlaczego jest wymagana.

Najpierw polecam zrestartować sterownik:

- włącz urządzenie

- przytrzymując przycisk VCR/DVR naciśnij ON/STANDBY

Na ekranie pojawi się napis „Clear” i urzadzenie powróci do stanu oczekiwania (standby). Aby je włączyć naciśnij ON/STANDBY raz jeszcze.

Po tym wszystkim spróbój głośniki jeszcze raz (nie kalibruj dźwięku).

Jak problem zniknie to jest problem z systemem kalibracji.

Jak dalej będą zniekształcenia to sprawdź czy występują również jak podasz sygnał analogowo. Jeżeli znikną to masz problem w torze cyfrowym.

Obawiam się, czy technikowi sprzęt nie spadł podczas wyciągania z pudła. Jest to w sumie bardzo skomplikowane urządzenie i coś mogło się poluzować.

Będzie musiał chyba wrócić do servisu.

Dzięki za podpowiedzi.

Niestety nic nie pomogło. Robiłem reset, sprawdzałem głośniki bez robienia kalibracji, podłączyłem też dźwięk analogowo. I dalej to samo. Chyba sprzęt wraca do naprawy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.