Skocz do zawartości
IGNORED

Co dobrać do Denona ?

fufu10

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam Denon dvd900 oraz avr1830, chociaż jest to sprzęt do KD a nie do Stereo to chciałbym pozbyć się standartowych kabli i zakupić coś co zdecydowanie poprawiloby Stereo. Lubię rożna muzykę, Stinga, Bryana Adamsa, Tori Amos. Proszę o jakieś rady :) Myślalem wstępnie o Profigoldzie PGA300 lub PGD400 i XLO ER14.

https://www.audiostereo.pl/topic/5068-co-dobra%C4%87-do-denona/

No co jak co ale Denon z Wharfedale Pacific EVO-20 to dość udany duet i warto zastosować wydajne kable.

Pewno że rewolucji w dźwięku nie będzie ale warto zastosować grupsze markowe kable np. Van den Hul "D102mkII ewentualnie coś z tańszych tego producenta.

Pozdrawiam

Witam! Tez posiadam Denona ale avr-1604 i dvd 700. Probowalem kilku kabli. Poczatki byly kiepski bo standardowe szajsy uzywane przez pospolitych ludzi bez zadnego sluchu (tylko i wylacznie dla tego bo bylo pozno a ja chcialem to cudo wlaczyc jak tylko je rozpakowalem a nic innego nie moglem znalezc). Nastepnego dnia poszedlem i kupilem Oehlbachy za 7.90PLN z metra. Byla to rewolucja na miare Francuskiej z 1789. Stwierdzilem ze jezeli to taka roznica to pojde troche dalej i podlaczylem Clear Watery za 35PLN z metra i tu o dziwo naprawde nie ma ogromnej roznicy (Oprocz ceny oczywiscie i luksusu kupowania jednych w MediaMarkt a drugich w profesjonalnym sklepie dla wariatow piszacych na tym forum). Zaskoczenie jest tym wieksze iz uzywam kolumny ESA ktore nie sa raczej kiepskie. A wiec podsumowujac uwazam ze w przedziale cenowym 7.90-35 naprawde nie bedzie ogromnej roznicy. Naprawde rewolucyjna roznica jest dopiero po przekroczeniu granicy okolo 50PLN (probowalem na swoim sprzecie i jest niezle) ale wtedy to juz naprawde trzeba miec mocny sprzet by moc te kable w pelni docenic. Proponuje McIntosha polaczonego z SonusFaber (jesli oczywiscie ktos ma troche wolnej kasy).:)

W sumie zgadzam się z poprzednią wypowiedzią.

Sam także mam Denona AVR 1602 + DVD 900 + Phonary Volume i chodzą kablu Van den Hul (modelu niepamiętam) ale są to kable 2,5mm i jak na poprzednim sprzęcie je podłączyłem zamiast zwykłych szajsowatych kabelków to dźwięk naprawdę był bardziej szczegółowy i jakby z lepszym basem.

Za 5m tego kabla dałem chyba niecałe 150 zł i myslę że ten wydatek się opłacił.

Ale więcej bym nie dał za kable bo uwarzam że kabel 2-3 krotnie droższy już nic zasadniczo niezmieni a kupowanie bardzo drogich kabli to już tym bardziej mija się z celem bo zamiast wydać dużą kasę na kable lepiej zmienić kolumny na lepsze.

Pozdrawiam

bilantus i kostek

sprobuję więc porzyczyć jakieś kable i je poprostu przetestować, nie chce jednak wydać więcej niż 60 zl za metr.

Zastanawiam się czy macie sprzęt polączony optykiem czy koaksjalem, czy może analogowym? Bo ja najzwyklejszym optykiem ?

Jestem w posiadaniu Denona 1803. DVD to Philips z baaaardzo dolnej polki. Sam polecilbym kable DNM Reson. Sa szczegolowe, krotko trzymaja bas. A w wypadku Denona wychodzi to na plus. W koncu, na poczatku lutego doczekam sie cd-ka. Bedzie to NAD 521BEE (w tym zestawieniu chyba nie ma sensu ladowac w drozszy odtwarzacz, bo i tak bym nie uslyszal roznicy). CViekaw jestem, jak wtedy bedzie wygladal dzwiek plynacy przez te kabelki.

grześ

porownywalem je z paradigm monitor 3, heybrook hb2, cabasse antigua, monitorami avance (bodajże 506) i dali 5005. Testowałem je na sprzęcie Denona ale trochę lepszym niż mój :(

Jestem początkującym w dziedzinie hifi ale już mnie porządnie wciągneło. Zresztą po zakupie kolumn zmieniłem swój gust muzyczny, słucham teraz więcej utworów jazzowych, kameralnych koncertów, muzyki instrumentalnej.

Paradigm był dla mnie trochę "nie czysty", cabasse oferowalo duzo wysokich ale mało dołu, avance poprostu jakoś mi nie pasił- brak jakichkolwiek emocji,niby wszystko ok ale mnie nie porwały, dali poczatko bardzo mi się podobały , później trochę bas bral gorę nad resztą , heybrooki miło mnie zaskoczyły ( niska cena !!) te z kolei bardzo mi się podobały i gdyby nie Wharfedale to pewnie bym je kupil ze względu na cene. te ostatnie zachwyciły mnie dużą analitycznością, sluchająć mojego ulubionego Stinga odkryłem dźwięki których do tej pory nie słyszalem :), wysokie tony nie natarczywe , a bas pojawia się wtedy kiedy ma się pojawić. Wielka kultura grania. no i bardzo przestrzenne. Na koniec są to najlepiej wykonane i dla mnie najładniejsze kolumny w tej cenie ( terminal !!! fornir, kolce, membrana kevlarowa) .POLECAM

Teraz myślę o zmianie kabli głośnikowych ze zwyklych na XLO VDO ER-14 lub AUDIOQUEST TYPE 6+ lub VAN DEN HUL cc122 hybrid ????

Gość memento

(Konto usunięte)

Witam!

Przymierzam sie do kupna zestawu kina domowego Denon'a. Mimo, ze jest to sprzet z dolnej polki - AVR-1604 i DVD 700 - to jego zakup znacznie zubozy moje fundusze. Wiem, ze na kolumnach nie powinno sie oszczedzac, ale jakie w miare tanie a jednoczesnie sensowne mozecie polecic mi na poczatek. Zaznaczam, ze sprzet ma byc wykorzystywany rowniez jako STEREO.

Z gory dziekuje za wszystkie sugestie i pozdrawiam

Myślę że lepiej wydać trochę więcej na kolumny frontowe i mieć dobre stereo (jakieś Phonary, Avance itp.) i jak już finanse nie pozwalają to albo odsunąć w czasie zakup reszy kolumn do KD albo wziąść na raty albo kupić już jakieś kompromisowe budżetowe Tannoy na reszrę zestawu KD.

Kupowanie za niewielką kase całego kpl. kolumn np. Eltax Universe czy podstawowa Kody lub Tonsile Fenix w/g mnie nie jest dobrym rozwiązaniem.

zgadzam się z przedmówcą, przede wszystkim dobre fronty, na reszcie mozna zaoszczędzić. Jeżeli chodzi o dvd Denona , ja posiadam 900 czyli poprzednika 700. Stereo jak na KD jest naprawdę bdb, ale z jakością obrazu już jest o wiele gorzej. Może w 700 już to trochę porawili ??? Stereo czy filmy ? Decyzja nalezy do Ciebie. A kolumn jak już to chyba wszyscy napisali ,trzeba posłuchać.

• 3 tygodnie później...
Gość robertgdansk

(Konto usunięte)

Fufu...po pierwsze gratuluje wstrzelenia sie od razu w całkiem niezly sprzecik..

Po drugie..ciesze sie ze sprzet pozwolil Tobie odkryc nowe wymiary muzyki a nie tylko stoi i sie kurzy lub co gorsza testujesz z kolegami czy obudzicie sasiada w nocy:)

Po trzecie rzeczywiscie poszukaj czegos za ok 10-15zł/m w zupelnosci wystarczy pozniej to juz kupowanie dla kupowania.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.