Skocz do zawartości
IGNORED

co wam gra (w duszy, w pracy, w domu)?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez stench,

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś oprócz świetnego programu na Mezzo gra mi cały dzień jedna płyta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

teraz to już `after birds` ;)

zresztą od kiedy kwartał temu mój aparat telewizyjny zakończył swą służbę, nie podjąłem żadnych króków w kierunku zmiany stanu rzeczy. Najlepiej byłoby być na MP (rzecz wiadoma): cóż... może kiedyś. Korci mnie,żeby w środę ustawić się w ogonku do kasy TW i nabyć bilet na Domingo, żeby powetować sobie to jakoś.

Kim jest mój przyjaciel, który jest nieprzyjacielem?

>Mr.G

Aaaa...poprzez Mezzo (rzut okiem podczas wizyty u ziomkowstwa) odkryłem Patricię Petibon :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :

"Premiera barokowego oratorium „Il faraone sommerso” (Faraon pogrążony) Nicoli Fago, zrekonstruowanego specjalnie na 6. Festiwal Misteria Paschalia przez Fabia Biondiego, to kolejny spektakularny sukces mistrza stylowych interpretacji. Właśnie tego typu koncerty idealnie uzasadniają festiwalowy podtytuł „Sensations”. Publiczność tłumnie zgromadzona w gmachu Opery Krakowskiej nagrodziła ten sensacyjny pod każdym względem projekt długą, gorącą owacją.

Biondi – specjalista od wynajdywania w zakamarkach światowych bibliotek wybitnych i zapomnianych dzieł niedawno zaprezentował w Krakowie odrestaurowaną operę Vivaldiego „Herkules nad Termodontem”. I było to niezapomniane wydarzenie. To samo można powiedzieć o jego kolejnym projekcie, w którym zwrócił się on w stronę neapolitańskiego kompozytora baroku – Francesco Nicoli Fago. Na podstawie dwóch zachowanych rękopiśmiennych źródeł we Florencji i Oksfordzie, zrekonstruował partyturę dzieła datowanego na ok. 1709 rok i dał partyturze nowe życie. Utwór najlepszego ucznia mistrza Francesco Provenzalego, kapelmistrza neapolitańskich kapel kościelnych i jednego z ważniejszych muzyków Neapolu początku XVIII wieku – jak dowiódł niedzielny koncert Biondiego – niesłusznie został zapomniany. Treść tego oratorium nawiązuje do wydarzeń opisanych w biblijnej Księdze Wyjścia: żyjący w Egipcie Izraelici chcą wyzwolić się spod władzy Faraona; Mojżesz, który chce wyprowadzić swój lud do Ziemi Obiecanej, spotyka się z wielkim gniewem władcy, a Niebo zsyła na Egipt liczne plagi. W warstwie muzycznej ten utwór nie odbiega od ówczesnie tworzonych oratoriów. Zbudowany jest ze swobodnych recytatywów, przetykanych rymowanymi ariami na sopran, alt, tenor i bas, przypisanych odpowiednio głównym postaciom – Posłańcowi, Aaronowi, Mojżeszowi i Faraonowi, dwóch duetów, a także dwóch kwartetów wieńczących każdą z części. Zespół instrumentalny tworzą tu skrzypce, altówki i basso continuo. Całość ma kameralny charakter, który doskonale podkreśla pełnię barokowej retoryki, zawartą w tym utworze. I tę właśnie bogatą muzyczną kolorystykę pokazał Biondi wraz ze swym mistrzowskim zespołem Europa Galante i – tradycjnie świetnie dobranym zestawem solistów.

W głównych partiach wystąpili bowiem wybitni śpiewacy – Roberta Invernizzi (sopran), Marianne Beate Kielland (kontralt), Emanuele d'Aguanno (tenor) oraz Havard Stensvold (bas). Największą sensację wzbudziła Invernizzi w partii Posłańca i jej dwie arcybogate arie „Non si spessa irata l’onda” („Nie tak często zagniewana fala”), a zwłaszcza „S’odono interno Inni di lode” („Niech wokół słychać będzie hymny pochwalne”), w których jej przejrzysty, jasny sopran zachwycał fantastyczną wirtuozerią. W tej drugiej arii, będącej muzycznym wyrazem uwielbienia dla Boga, wybitna solistka i muzycy zespołu idealnie ukazali ilustracyjną motywikę kompozycji Fago, w tym charakterystyczny, wielokrotnie powtarzany przez głos i grupy instrumentów efekt echa. Podobnie perfekcyjnie wykonał burzliwą arię zemsty Faraona „Miei fidi armatevi alla vendetta” („Towarzysze moi, zbrójcie się do zemsty”) występujący w tej roli duński śpiewak Havard Stensvold. Wieńczące każdą z części kwartety – skomponowane w niemal przebojowym stylu, niemal przebojowo też zinterpretowane zostały przez ten zespół wybitnych muzyków. Nie dziwne, że właśnie pierwszy z finałowych ensembli – „Quant’e folle chi s’estolle contro un Nume” („Jakże jest szalonym, kto przeciw Bogu powstaje”) Fabio Biondi wybrał na bis. Programu dopełniły wirtuozowskie dwa Concerti grossi Domenica Scarlattiego, potraktowane przez autora projektu jako interludia do poszczególnych części oratorium.

Biondi często podkreśla w wywiadach, że muzyka barokowa, jak żadna inna, ma siłę przyciągania słuchaczy do poważnego, bardziej ambitnego repertuaru, który wcale nie musi być elitarny. Po jego kolejnym koncercie w Krakowie, który jako pierwszy z Polski zdecydowała się transmitować do 39 krajów francuska telewizja Mezzo, można jedynie dodać, że ma rację. Pod warunkiem, że tę muzykę prezentują tej klasy muzycy, co on sam."

ADA GINAŁ

a dziś, na zakończenie MP -

Antonio Vivaldi – Arie e concerti I

Là sull'eterna sponda (Motezuma)

Sorge l'irato nembo (Farnace)

Vedrò con mio diletto (Giustino)

Ho il cor già lacero (Griselda)

Veni me, sequere fida Abra (Juditha triumphans)

Agitata infido flatu (Juditha triumphans)

Sol da te (Orlando furioso)

Nel profondo cieco mondo (Orlando furioso)

Concerto in sol minore RV 157

Concerto in si minore RV 580

Concerto in do maggiore RV 443

Sonia Prina – kontralt (na zdj.)

Il Giardino Armonico

Giovanni Antonini – dyrygent

od 20.00 w PRII

post-16534-100007652 1239616750_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

masakryczne przezycie z Rubikiem w Krakowie w PR2.

teraz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

uff juz sie przestraszylem , a tak to dalej jazda

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>stary

witam serdecznie

płytkę zamówiłem w cduniverse.com

Sara Mingardo z Gemmą Bertagnolli, wspomagane przez CI udzielają się na `Pergolesi, Scarlatti: Stabat Mater` (jednopłytowy album od Naive).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kezlok, 13 Kwi 2009, 21:01

Bardzo dziękuje właśnie podejmuje próby zakupienia płyty

Pozdrawiam Stary

p.s. bardzo ciekawe wpisy które wzbogacają wiedzę początkujacego sluchacza

>stary

bądź czujny & sprawdź inne źródła :)

bardzo dziękuję Kolego, ale im dłużej szukam sympatycznych rzeczy barokowych, tym wiecęj odkrywam nowych i czuję się początkujący

słuchaj dużo:)

Dieta kapuściana:-) malutki samplerek z muzyką naszych zachodnich przyjaciół:-)

Ukryta Zawartość

post-18352-100007601 1239652894_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

ŁÓDZKA WIELKANOC MUZYCZNA - IL GIARDINO ARMONICO

Filharmonia Łódzka im. Artura Rubinsteina

14 kwietnia 2009 (wtorek) godzina 19.00

Sala Koncertowa

Antonio Vivaldi

„Arie e concerti”

Sonia Prina - kontralt

Giovanni Antonini - dyrygent

IL GIARDINO ARMONICO

Tych, którzy stawią się w FŁ, poproszę o podzielenie się wrazeniami. Byłbym ale..force majeure ;)

ostatnie 2 noce i 1 dzień

ponadto koncertowo "wzrockowo"

toto i frank zappa ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

The SEEDS "The Seeds" - "szczeniackie", wykrzyczane piosenki-niepiosenki; energia i młodość.

The SEEDS "A Web Of Sound" - odjazdowo, motorycznie, z transowym, niesamowitym Up In Her Room.

Świetne płyty, świetna muzyka... tyle, że zawsze przy The SEEDS dopada mnie, nie wiedzieć czemu, myśl, jak daleko nam do "ucywilizowanego połeczeństwa", jak udupia mnie obcowanie z głupimy, zapyziałymi, skostniałymi, niedomytymi chłopkami...

Ukryta Zawartość

post-20981-100007571 1239706199_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kezlok, 13 Kwi 2009, 22:06

>ŁÓDZKA WIELKANOC MUZYCZNA - IL GIARDINO ARMONICO

>Filharmonia Łódzka im. Artura Rubinsteina

>

>14 kwietnia 2009 (wtorek) godzina 19.00

>Sala Koncertowa

>

>Antonio Vivaldi

>"Arie e concerti"

>

>Sonia Prina - kontralt

>Giovanni Antonini - dyrygent

>IL GIARDINO ARMONICO

>

>Tych, którzy stawią się w FŁ, poproszę o podzielenie się wrazeniami. Byłbym ale..force majeure ;)

Witam

Na gorąco po powrocie z filharmoni czyli będąc pod działaniem muzyki subiektywnie oceniam

jako wspaniały koncert, pomimo kilku potknięć.

Zasłużone owacje skutkujęce trzema bisami, szkoda że tylko trzema.

Orkiestra, dyrygent a przedewszystkim bez reszty dająca się ponieść wspaniałej muzyce solistka

spowodowały że wieczór na długo zostanie w pamięci.

Było to moje pierwsze spotkanie na żywo z barokiem i mam nadzieję że nie ostatnie.

Pozdrawiam stary

• Pokaż nowe odpowiedzi