Skocz do zawartości
IGNORED

WSTĘPNY PROJEKT - UKOŃCZONY!!!

jesko

Rekomendowane odpowiedzi

przemski dziękuje. Jeżeli coś Ci się niepodoba i rozwiązał byś to inaczej to jak najbardziej powiedż, bo właśnie po to zamieściłem ten wątek. Chmmm te gadzety kosztują dosyć sporo, można je kupić np. na stronie dd i dts. Mi się osobiście podobają, nadają pewien klimat, w wielu kinach zamieszczone są takie plakietki, jednakże cena jest absolutnie zawyżona(dlatego też ich zakup zostawiam sobie na sam koniec).

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Proponowalbym wiec ostatni dzien CES, ale to juz za rok. Poniewaz wiekszosc jest wyrzucanych, wiec podejrzewam ze pod koniec targow w kublach na smieci mozna znalezc i wielki "THX" i pewnie takie ogromne "DOLBY", ze zakryloby ci to cala sciane. Wtedy bylby bajer! Jezu!

Rzeczywiscie pomysl Jazza (o dziwo) jest niezly, natomiast jezeli Jesko chce miec takie a nie inne napisy to czemu jest to torpedowane...?

Sam jak widzie na maluchu w ktorym druty z opon wystaja wieeeelkieeee spojlery i napisy PIONIER TURBO i inne to smiac mi sie chce ale w tym przypadku wszystko jest wg mnie OK i tyle.

TO JEST Kino domowe i DTS jest jak najbardziej na miejscu.

I tak jestem pod wrazeniem profesjonalnego podejscia do tematu przez Jeska, mam nadzieje ze caly plan wypali i zostanie dopiety do konca a efekt zadowoli posiadacza w 200% i spowoduje szok u gosci.....

Pozdrawiam

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Robert,

O dziwo? Hahaha. Robert, gdybys znalazl oryginalne plakatowe filmowe z lat 30-ych, 40-ych, jestem b. zainteresowany. Co do DTS'u widzialym chyba (chyba, poniewaz takie badziewo to nie dla mnie - nauczylem sie z postow tego dotychczas nieznanego mi slowa - badziewo) na CES jak wyrzucano po targach taki wielki szyld z niebieskimi diodami wokol napisu. Tutaj byloby sie na co popatrzec! Piwnica jest OK, jestem ciekawy jaki dywan znajdzie tam dla siebie miejsce.

coonieco inspiracji na temat dywanow znajdziesz pod

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

i kilku tysiacach dalszych zdjec w tym dziale.

albo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) AVInteriors/1203_interiors01/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

btw.

takiej biblioteki zdjec zyczyl bym sobie na tym forum

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jazz no cóż każdy ma swoje zdanie, dla Ciebie to badziewo a dla mnie taki szyld to nie jest szpan, nie wieszam go po to żeby zainponować kolegom, on tworzy pewien klimat (może to dlatego że jestem jeszcze młody ??!!:)). Dla mnie badziewiem jest plakat z przed 70 lat, ale jeżeli takie kino Cię interesuje to twoja broszka. W mojej salce oczywiście plakatów nie zabraknie, i to również będą same klasyki(przynajmniej dla mnie). Na pewno będę się starał znależć plakat filmowy monthy pythona, "ojciec chrzestny", może "czas apokalipsy", brat na pewno będzie chciał plakat "lotr". Jesteś z innego pokolenia i co innego Ci chodzi po głowie, ja to szanuje, mam nadzieje że Ty też.

Dzięki za info może za rok na audioshow będę mógł coś takiego dostać, a może ktoś z Was ma dojście do takich gadżetów, bo nie ukrywam że te szyldy absolutnie nie są warte swojej ceny!!!będe dżwięczny za wszystkie informacje.

A co do dywanu to masz jakieś konkretne propozycje?

==> Jesko

Pomysl z ta piwnica jest swietny i zycze Ci zrealizowania go tak jak sobie marzysz. A szczerze mowiac to zazdroszcze Tobie tej wysokosci bo ja mma raptem 2 metry i mase rur. I takie przyziemne sprawy rozbily (jak narazie) plan budowy kina w piwnicy.

Pzdr Harvi

xajas dzięki ne fotki na pewno mi się przydadzą!

harvi nie poddawaj się u mnie też nie wyglądało to za różowo. We wszystkich dobudowanych ściankach przy suficie biegną rury. Do tego problem ze stropem, a na koniec przesuwanie ściany o 1,5m w przód kosztem garażu. Na wysokość co prawda nie mogę narzekać ale jak sam widzisz też mam masę kłopotów.

a to nasz najnowszy pomysł! mamy zamiar obudować świetlówki, tak żeby dawały światło tylko na sufit. Tak by to miało mniejwięcej wyglądać:

[obrazekLUKASZ-75906_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

==> Jesko

JA tez myslac o piwnicy mialem w planiew zlikwidowanie warsztatatu i na rzecz baru oraz glownej piwnicy na kino:D

Tereaz sie ''mecze'' na poddaszu i co prawda duzyma le za malo odizolowanym od sasiadow.

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Jesco,

Oczywiscie, przeciez nie chce nikomu nic narzucac. Jestem od tego ostatni. W ogole gratuluje tego wysilku, tej calej piwnicy i konstrukcji.

Naprawde jednak nie rozumiem jaki "klimat" mozna osiagnac poprzez wieszanie reklam? To jest jednak bajer. Przyznaj sie. Oczywiscie, ze zakup szyldow reklamujacych cokolwiek nie ma zadnego sensu. Ja wieszam reklamy kiedy dana firma mi za to placi. Wieszaj oczywiscie co chcesz. Ale moim zdaniem to jest nadal "Pioneer Turbo" na tylniej szybie "kredensu". Meble z Baker'a, Bernhard'a, moze Giorgetti a dywan odpowiednio dopasowany do typu forniru. Jaki bedzie projektor?

no tak to jest bajer!!! ale mówiąć reklama, chyba nie masz racji. Czy w związku z tym plakaty na ścianie nie są swego rodzaju reklamą? Taki szyld informuje tylko o jaki system oparte jest kino. Dla mnie tworzy klimat sali kinowej, bo na takowych takie napisy bardzo często występują. Jeżeli chodzi o projektor to przydzie na niego pora, teraz mam do zrobienia piwnice.

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Przyznam, ze nie otwieralem wszystkich polskich witryn oferujacych produkty Lutron, ale te do ktorych dzisiaj zajrzalem mialy w ofercie jedynie Graphic Eye System. Jest seria Telume (rowniez z Lutron) pojedynczych sciemniaczy produkowanych na rynek europejski w roznych wykonczeniach w 2-3 gang, wersja z pilotem, pracujacych samodzielnie, lub z wielu (do 6) lokalizacji od jednego obwodu. Zaczynaja sie od 110 funtow za sztuke w WB (2002).

Przy planowaniu i budowie mojego kina popenilem tylko jeden wielki neodwracalny blad -> na scianie z ekranem, podobnie jak, ty zaplanowalem i wykonalem pod sufitem kanal biegnacy wokol pokoju (z twoich obrazkow wynika ze umiescisz tam oswietlenie). Kosztowalo mnie to ok 25 wysokosci, ekran musial wyladowac nizej, wysokosc suba i centralnego byla stala i przez to maksymalna wielkosc ekranu (wysokosc) zostala ograniczona. Gdybym ten kanal na tej scianie przerwal, mialbym 25cm wiecej na ewentualnie wiekszy ekran albo wiekszy centralny (!!!).

W przyszlosci latwiej zmienic ekran, glosniki niz obudowane sciany :-(((

xajas

www.jaschiks.com

Zdalne sterowanie swiatlem znajdziesz w Konradzie

tak wyglada niemiecka strona (w polsce powinno byc to samo)

Ukryta Zawartość

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

igod->

temat tyłów był już omawiany, nic więcej nie wymyśle, no chyba że wmontuje głośniki w ściane, albo ty masz jakieś cudowne rozwiązanie :)

a pułapki basowe i inne ustroje akustyczne będe montował dopiero jak skończe pokój i kupie wszystkie głośniki, nie ma sensu kupować takich rzeczy na zapas.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Do zdalnej obsługi światła wystarczy kupić najtańsze moduły włączania i wyłączania i zaadoptować odbiornik do instalacji - najprostsze rozwiązanie to odbiorniki w postaci modułu wtykanego do gniazda sieciowego, posiadające zdalnie kontrolowane wyjście, do którego podłączamy lampę. Koszt 20-30 zł na kanał przy 3-4 kanałowym urządzeniu.

Najlepszym wyjściem byłoby sterowanie IrDa kodem RC5 - możnaby wprowadzić odpowiednią sekwencję do pilota samouczączego i tym samym pilotem, który steuje całą elektroniką - kontrolujemy również światło, elektrycznie zasuwane zasłony/żaluzje.

Jeśli na wyposarzeniu sali jest komputer to i tu istnieje kilka sposobów sterowania, ale generalnie wiąże się to z budową własnego układu wyjściowego i odbiornika podczerwieni na RS232. Częściowe sterowanie komputerem zapewni program Girder (przypisywanie funkcji klawiatury/myszy i nie tylko przyciskom dowolnego pilota RC5), natomiast sterowanie zewnętrznymi urządzeniami - osobny program lub też plug-in do wspomnianego Girder`a.

Koszt odbiornika IrDa to 15-30 zł, koszt jednokanałowego modułu przekaźnikowego od 15zł; najlepiej od razu zbudować wielokanałowy moduł na tyrystorach/triakach/przekaźnikach odpowiedniej mocy. Ale to jeśli ktoś lubi DIY.

Moze mam zle wrazenie, ale z tych grafik to tak nie za bardzo widac, gdzie bedzie zawieszony projektor (moze projekcja tylna?). Odleglosc od sufitu do ekranu jest tak mala, ze te obnizenie z oswietleniem moze przeszkadzac projektorowi... no ale moge sie mylic. Mozesz opisac umiejscowienie projektora i sposob planowanego zawieszenia?

Przemski dzięki ale raczej z takiej możliwości nie skorzystam Kozlo polecił mi zciemniacz z polotem za 70zł, takie rozwiązanie mnie w zupełności satysfakcjonuje.

robert już wyjaśniam. Projektor jeszcze nie ma swojego dokładnego miejsca. Wiem na pewno że będzie powieszony pod sufitem, za stropem, planowana odległość od ekranu to 420-480cm w zależności od umiejscowienia. Jeżeli natomiast chodzi o przednią dobudowaną ściankę z oświetleniem, to raczej na pewno z niej zrezygnujemy, bo oprócz wspomnianej ścianki trzeba zainstalować prowadnicę do zasłon, a wtedy wysokość pokoju zmalała by dramatycznie.

Dzięki za zainteresowanie tematem.

"odległość od ekranu to 420-480cm"

w takim wypadku wybor projektorow wchodzacych w rachube maleje drastycznie. Wiekszos generuje (przy takiej odleglosci) obraz szerokosci ok 2,8m

xajas

www.jaschiks.com

naprawdę aż tyle??? ja opierałem się akurat na wyliczeniach infocus, tam wyszło mi że 440cm to szerokość do 230cm. Ale inne projektory rzeczywiście mogą inaczej wyświetlać. Jaka w takim razie jest tzw. "bezpieczna" odległość? przypomnę że wymiary ekranu to 125cm na 200-250cm.

tutaj daje adres do wyliczania wielkości ekranu (by infokus)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

najbezpieczniej jest nie wiazac sie z jakas stala odlegloscia, gdyz nowe projektory pojawiaja sie jak grzyby po deszczu, tak ze nie mozesz byc pewny ze kupisz infocus. Pozy tym coniektorzy oferuja dwie wersje z "teleobjektywem" i "szerokokatnym", tak ze przy planowaniu kina powienes zostawic wszystkie opcje otwarte postepujac wkolejnosci

1. wybrac/kupic projektor

2. wyznaczyc optymalna odleglos w stosunku do ekranu (bez kupowania ekranu), tak by osiagnac docelowa szerokosc i miec +/- zapas w zoomie dla skorygowania wielkosci (po zabudowie ekranu)

3. zabudowac odpowiedni ekran

4. Wykonczyc instalacje kablowa (niestety optycznie najtrudniejsze rozwiazanie)

xajas

www.jaschiks.com

Xajas,

ze wszystkimi punktami się zgadzam, ale to właśnie ostatni zmusza mnie do wcześniejszego ustalenia miejsca. Muszę przeprowadzić kable i umieścić gniazdko na suficie. Dlatego jeżeli moglibyście mi powiedzieć to jaka jest bezpieczna odległość dla ekranu 125 na 200-250cm???

najszybsza metoda to sprawdzic pare najbardziej rozpowszechnionych typow pod (rewelacja!!!):

Ukryta Zawartość

(pamietaj o zoomie w polowie czyli ok 1,1)

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Gość Przemski

(Konto usunięte)

pytanie skierowane do Jesko & Kozlo4

chciałbym się dowiedzieć czy polecony ściemniacz z pilotem ma możliwość płynnej regulacji mocy tzn ustawienia dowolnej jasności od zera do najwyższej? (regulacja przyciskami +/-)

potrzebuję układ, który działałby w ten sposób że w momencie gdy chcę włączyć światło - naciskam przycisk, po czym układ reguluje napięcie od zera do maksimum i pozostaje w tym stanie do momentu gdy nacisnę przycisk w celu wyłączenia światła - kiedy to układ zacznie płynnie zmniejszać napięcie od maks do zera (wyłączenia)

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Przemski

Podstawowy sciemniacz LUTRON'a z serii Telume, wersja z pilotem pracuje w ten wlasnie spodob i nie tylko. Otoz na pilocie, jesli wybierzesz te nieco drozsza wersje, mozesz zaprogramowac do 5 scen (czyli natezen oswietlenia). Naciskajac wybrany przycisk programujesz natezenie od 0-do indywidualnie na jednym z 5 przyciskow. Jeden dolny przyscisk sluzy eksluzywnie do wylaczania. Obok przyciskow jest regulator ustawienia up-down. Do glownego sciemniacza, tzn do jego obwodu mozesz w przyszlosci dodac do 6 (? jesli dobrze pamietam) tzw uproszczonych wersji "remote" i wlaczac/wylaczac/ustawiac swiatlo na tym samym obwodzie z powyzszych ilosci dodatkowych sciemniaczy. W google wpisz "Lutron Telume" i powinienes znalezc cos na ten temat...

xajas dzięki link na prawdę świetny!!! ale to mnie nie niestety nie pociesza, bo kable i tak musze poprowadzić teraz, żeby to jakoś wyglądało, a kupno projektora planuje w przyszłym roku. Rozwiąże to chyba w ten sposób, że pociągne nad sufitem linke (bo sufit jest podwieszony), i jak będę pewny miejsca, poprostu wykuje dziure przywiąże kabel do linki z jednej strony i go przeciągne. To powinno wypalić!!!:)

przemski ja wiem tylko że zapamiętuje natężenie światła. O to czy potrafi płynnie zciemniać światło musisz spytać kozlo.

Jazz bądzmy realistami włączniki lutrona są potwornie drogie. Nie widzę sensu wydania ponad 300zł za jeden ściemniacz. Tylko mi nie mów, że Ty nie wyobrażasz sobie jak tyle można wydać na plakietki! hehe:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.