Skocz do zawartości
IGNORED

pomieszczenie ze spadem

Gość mac-stary

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mac-stary

(Konto usunięte)

Hej!

Czy ma ktoś doświadczenie, jak wpływa na akustykę fakt, że od części sufitu (1/3) zaczyna się spad (część dachowa) ? Pod tym chciałbym trzymać kolumny. Może zadziała to troszkę jak tuba?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/5229-pomieszczenie-ze-spadem/

Oj, też mam pokój ze spadem. O ile ustawienie pod nim kolumny skutkuje lekkim przesunięciem sceny, to postawienie pod spadem fotela/kanapy na którym się słucha to już zupełna porażka. Postaraj się kombinować tak, żeby jednak ustawić kolumny w innym miejscu. Poza tym - nie zazdroszczę:-) Pozdr.

Cholernie zazdroszczę kumplowi Z., który ma sufit na wys. ok.4m (poddasze), a podłogowe kolumny ma umieszczone pod skosami, w odległosci ok. 2m. ode ścianki ze spadem. Baza ok. 3m i dość mocno skręcone do środka.

Przestrzeń dźwięku ma tam zachwycającą.

Podejrzewam, że niewielu z nas słyszało ją tak kapitalną. Młodsi nie wiedzą pewnie, że tak można. Lokalizacja pozornych źródeł jest wyśmienita i słyszalna nawet z... tunera !

Szczerze mu tej przestrzenności zazdroszczę (bo zawsze byłem/jestem na nią łasy i pazerny ; ))

Pozdr.

Pokój z nierównym sufitem to błogosławieństwo. Jeżeli do tego jest wysoki, to na kolanach do Częstochowy zasuwać należy. Z rozrzewnieniem wspominam mój stary dom (niestety sprzedałem), w którym miałem pokój stosunkowo niewielki - 14m2, ale wysoki i ze spadzistym dachem pokrytym boazerią. Zaznaczam, że spad nie sięgał do samej podłogi tworząc ścianę, tylko po prostu na pewnej wysokości ściana się "pochylała" i w ten sposób zmieniała się w spadzisty sufit dochodząc do płaskiej jego części. W każdym razie powiem wam, że do tej pory szukam takiej przestrzeni (w nowym domu nie znalazłem - chyba będę musiał zrobić mocną przebudowę)jaką tam uzyskałem. Rozmiary sceny, jej głębia i pozorne źródła dźwięku były na bardzo wysokim poziomie. Chciałbym znów mieć taki pokój. No, może trochę większy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.