Skocz do zawartości
IGNORED

HTPC - HD Audio, Jak naj lepiej kupic?

misiek-puchatek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niedawno kupilem amplituner do mojego kompa, ze nie zdazylem sie rozpatrzec z braku czasu kupilem onkyo 506

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ktory ma 7.1 kanlaow ale nie mozna podlaczyc audio po HDMI. Teraz sie zastanawiam jaka karte kupic planowalem taki zakup troche pozniej ale ze jak probowalem podlaczyc na spdif wewnetrznym do karty graficznej by miec audio i grafike po HDMI to optyczne wyjscie przestalo dzialac i teraz nie mam dzwieku tylko analogowe dzialaja wyjscia. A pytanie brzmi co najlepiej kupic by miec HD audio? Z tego co sie rozpatrzylem to trzeba audio poprowadzic przez HDMI 1.3a a spdif do max do 5.1 kanalow i nawet jak bym polaczyl go do karty graficznej to chyba na niej nie ma HDMI 1.3 ze i tak by nie dzialalo. Czyli zostaje Auzentech HDMI X-Tension ktore jest niedostepne lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ktore jest drogie ale nawet z tym sprzetem i tak na tym amplitunerze nie osiagne HD audio ze pozostaje analogowo problem w tym ze jest DRM ktore dziala na HDMI czyli dalej nie bedize HD. Jedynym chyba wyjsciem na dzien dzisiejszy jest kupic zwykla karte co ma wyjscie spdif i pozbierac kase na amplituner ktory obsluguje HD audio i pozniej kupic albo karte graficzna z hdmi 1.3a albo karte dzwiekowa.

Majac amplituner onkyo 506 nie da sie podlaczyc HD audio ani cyfrowo ani analogowo?

a czy da sie z filmu blueray otrzymac przynjamniej 7.1 po anologu ze zwyklym dziwkiem ?

Czy jak podlacze plyte glowna spdif do karty graficznej to da sie osiagnac HD audio? raczej to jest tylko by miec jeden kabel HDMI:(

spdif to max 5.1?

Czy softwarowo da sie zdekodowac bez przesylania Hd audio ? czy trzeba miec specjalny amp lub karte dzwiekowa?

Co kupic jesli dzialaja mi na zintegrowanej analogowe a optyczny nie? karty z hdmi sie nie oplaca pewnie w moim przypadku bo trzeba wymienic i amp i karte? Pozostaje pewnie zwykla karta dziwkowa i ewentualnie wymienic amp ale jaka jak juz? Zawsze to blizej HD. Tylko szkoda zmplitunera bo kupilem go jakies 2 miesiace temu.

Caly post to pytanie co najlepiej kupic - zrobic w moim przypadku.

Jezeli chodi o karte to wytypowalem na PCI-E

ASUS Xonar DX - myslalem tez o creativie ale mysle ze xonar jest lepszy

chyba ze sie nie da na tym osiagnac w pelni HD jak pisze na stornie producenta to tylko

ASUS karta dźwiękowa Xonar HDAV13 to potrafi nie wiem mi sie wydawalo ze da sie to zrobic podlaczajac xonara po anologach i dekodowac np przez powerdvd ale jesli nie da sie to tez musialbym kupic amp ale nie wiem jaki najlepszy do ceny bylby ktory mialby przynajmniej 1.1 HDMI. Jezeli macie jakies propozycje, jakies inne rozwiazania bardzo prosze o napisanie.

Za wszelkie odpowiedzi dziekuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/52519-htpc-hd-audio-jak-naj-lepiej-kupic/

Ja osobiście zamiast takiej karty kupiłbym najtańszy markowy odtwarzacz BD, i zostałoby jeszcze nieco dutków na filmy. A skoro masz to Onkyo, to połączyłbym ampli z odtwarzaczem SPDIF-em; dźwięku HD i tak z tego ampli nie uzyskasz, ale otrzymasz tzw Core ze ścieżek HD, które ma bitrate większy niż na DVD, i będzie grało lepiej.

A w temacie, to póki co z dźwiękiem HD z kompa jest kiszka, jak zwykle przez "antypirackie obostrzenia", i braku dostosowania do nich oprogramowania i sprzętu. A tracą na tym użytkownicy legalnego i opłaconego kontentu. Piraci itak mają to w de i kopiują...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

kupno osobnego palyera odpada bo juz sie wpakowalem w HTPC i chce to zlozyc do konca. Wlasnie jestem wtrakcie zamawiania bluray zastanawialem sie nad LG GGW-H20L i LG GGC-H20L juz nawet zamowilem ta druga ale w ostatniej chwili sie zdecydowalem na nagrywarke gdyz stwierdzilem ze jeszcze minie 2 lata jak potanieja a nawet wtedy musialbym wydawac i kupowac osobna ze lepiej juz teraz doplacic i miec juz mozliwosc nagrywania i pozniej nie zamieniac .Gdzies w maju wyjdzie nowa wersja xonara slime ale nie na pci-e a tylko ten mam wolny ze jedyna opcja na dzien dzisiejszy to Asus XONAR HDAV1.3 i nowy amplituner 605 ktorego bym kupil wczesniej jak mialbym troszke wiecej czasu do zastanowienia sie. Druga opcja to pozostac na zewnetrznej karice i nie kupowac zadnej nawet tych najtanszych co typowalem i poczekac co przyniesie win 7 i nowe produkty ale z tego co widze to sie nie zapowiada w najblizszym roku na zadna zmiane.

Czyli albo zostac przy SPDIF z Soundblaster external tymaczasowo i miec dziwek z DTS core lub po anologu miec 7.1

albo druga opcja to kupic Asusa xonara HDAV i amplituner onkyo 605

Zwróć tylko uwagę na fakt, że jedynym programem do odtwarzania BD, który obsługuje tę kartę jest TMT ArcSoft'u... I dobrze pogooglaj czy warto się w to pakować, jak to w ogóle działa...

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Wiem ze dztala tylko TMT ostatnio nawet w wersji TMT 3 i niedlugo ma wspierac tez powerdvd wyglada ze wszystko mi bedize pasowac i tez zawsze jak skopiuje sobie film na blueray to beidze bez zabezpieczen ze powinno wszystko chodzic. Karte planuje zdobyc uzywke okazyjnie. Lepiej kupic taka okazyjnie niz bawic sie w kopiowanie w anydvd czy podobnych programach przy ktorym rozwiazaniu musialbym i tak inwestowac w nowa plyte glowna lub karte graficzna ATI z hdmi i amplituner. Wydaje mi sie ze jak na razie to jedyne rozwiazanie by miec Full hd i wyglada na to ze na dlugi okres.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.