Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA-720 - problem z balansem

PhantomLord

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem posiadaczem Denona PMA-720 i mam problem w postaci utraty balansu przy niższych głośnościach. Przy bardzo niskich jeden z kanałów praktycznie zanika. Problem albo znika albo jest nie zauważalny przy wyższych głośnościach.

Sprawdzałem kolumny (po zamianie druga grała ciszej), kable (oba po 3m) oraz źródło (podpiąłem pod 3 różne) tak więc pozostaje wzmacniacz.

Z tego co udało mi się wyczytać na forum winowajcom prawdopodobnie jest potencjometr głośności - czy to się zgadza?

Jeśli tak to czy może ktoś wie jaki potencjometr znajduje się w tym Denonie i gdzie można go kupić/zamówić?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/52699-denon-pma-720-problem-z-balansem/

zanim zaczniesz grzebac przy otencjometrze wyczysc przekaźnik załączający kolumny, poczytaj moj temat przekaxniki-trwałosc, jakosc, konserwacja. najpierw zrob to, bo na 50% to wina brudnych styków przekaxnika.

denon.dcd.2560 dzięki za radę, poczytałem Twój temat odnośnie przekaźników i cóż... mam nadzieję że faktycznie będzie tak jak pisałeś - kwestia przeczyszczenia i jesteśmy na równej drodze.

Spokoju nie daje mi tylko fakt, że przy większych głośnościach kanały się wyrównują, niestety nie mam pomysłu jak rzetelnie sprawdzić czy aby na pewno są równe, czy zwyczajnie 'brzmią równiej'.

Sprzęt był parę tygodni temu kupiony, więc zostało mi jeszcze trochę z 30-dniowej gwarancji udzielonej przez sprzedającego a w związku z tym wolałbym poczekać ze zrywaniem plomb ;).

Z drugiej strony wolałbym sam spróbować poczyścić styki niż wzmaka odsyłać ;), no ale zobaczymy jak to wyjdzie.

Być może wykażę się kompletną nieznajomością architektury wzmacniacza, ale czy w przypadku zaśniedzenia przekaźnika identyczny efekt byłby zauważalny na słuchawkach przy wyłączonych głośnikach?

Bo na słuchawkach bardzo wyraźnie słychać, że przy kręceniu gałką głośności od 0 w górę lewy kanał startuje wcześniej, potem wchodzi prawy, przez jakiś czas grają nierówno i po jakimś czasie się wyrównują.

To ewidentnie wina potencjometru. Mam to samo w Holdegronie. W wolnej chwili zamierzam przeczyścić potencjometr, jeśli nie pomoże - wymieniam potencjometr na niebieskiego Alpsa (orientowałem się w serwisie - koszt wymiany na taki potencjometr to ok. 100 zł).

<><

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.