Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt do 23 tys szukampodpowiedzi @ll

Gość Jordan76

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jordan76

(Konto usunięte)

Jestem początkującym fanem dobrej muzyki i sprzętu. Chciałbym skompletować coś do w/w sumy.Rozważam oczywiście coroczne dodatki i ewentualne zmiany w proponowanym przez was zestawie /kable zasilacz filtr itd./

Duży pokój - 24 m2 // muzyka jazz/accid jazz - po mocny rock //.

Za wszelką pomoc kontakty ,linki. Wielkie dzięki !!

Pozdrawiam,

Rafal

Q-Audio:Cd/dvd np.Yamahy lub Pioneer po upgrade+XLRy jako zrodlo.

CDR Pioneer po upgrade cyfry i analogu +XLR.

Dzielony wzmacniacz mocy symetryczny po 2 tory na 1 kanal +XLR {Robiony na zamow.od pdst.}

Koszt okolo 2500+3000+6000 ZL w gore,termin okolo 2-4 tygodnie!

Zestawy glosnikowe do wspolpracy z moim wzmakiem moga miec od >82 dB eff.Wzmacniacz jest wstanie oddac

moc 300+300W/2 ohm. [ 22>22000Hz,

Jordan - tego sie nie da powiedziec - musisz posluchac sam - albo zauroczy Cie magia lamp, albo wybierzesz tranzystor - nie ma na to reguly i nie sadze by mozna bylo powiedziec, ze jedno jest lepsze niz drugie - dzwiek jest inny, a jego odbior jest kwestia indywidualna.

Zestaw bez ryzyka, zaden experyment, swiatowy standard:

AMP NAD C370

CD NAD 352

Glosniki B&W 705

rozbudowane o (opcje na pszyszlosc):

PowerAMP C270 (Bi-amping dla fanow przestrzennosci)

B&W ASW675 (Sub cos dla zwolennikow mocniejszego brzmienia)

Alternatywna elektronika

Marantz CD17 + PM17

Rotel RA1062 + RCD1072

Alternatywne glosniki

Dynaudio 52, 72

xajas

www.jaschiks.com

czy ktos moze w koncu wywalic stad tego handlarza??!! ale przynajmniej niech zacznie placic za uzywanie tego forum dla celow zarobkowych.

xajas - od kiedy to istnieja zestawy uniwersalne?? - zeby takie istnialy odbior dzwieku musialby byc obiektywny :)

jesli jestes poczatkujacym fanem dobrego sprzetu to moze na poczatatek powinienes sobie cos poluchac po znajomych po sklepach, doedukwoac sie, ze tak powiem audiofilsko. Moze nawet na poczatek kupic cos za mniejsze pieniadze.

Bo skoro jestes poczatkuajcym to nie wiesz tak naprawde czego szukasz, wydasz 23 tysiace i potem bedziesz niezadowolony. A tak, nawet ja sie to zdarzy, to i strata w odspzredarzy mniejsza. Powoli szybciej dojdziesz do celu.

Pozdrawiam,

K.Polak

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Pal mnie za chwile "wywali". Psssst! ja tez jestem "handlarzem! LOL.

Ja proponuje to co sam uzywam (i sprzedaje!)..a wiec prosto do celu, smacznie i dobrze:

Stereofoniczny amplituner klasy "A"

Magnum Dynalab MD-208

11,000 - 12,850 zl

antena ST-2

370 zl

B&W 804 do 802 (tego nie sprzedaje i akurat tych modeli nie mam, ale slyszalem wielokrotnie w komplecie z powyzszym!, LOL)

11,000 - 26,000 zl

Teraz dorzuc na cedeka, jedna pare interkonektow i jedna pare kabli do kolumn i bedziesz mial wspanialy system bez gwizdkow i bajerow, ktory Ci bedzie sluzyl przez nastepna dekade i dluzej. Proste w obsludze, renomowane firmy i zawsze mozna odsprzedac w dobrej cenie. Troche powyzej budzetu, ale, no coz...zyje sie raz.

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Darkul,

Mala uwaga. Nie powinienes sie czuc zobowiazany przepraszania kogokolwiek. Tak naprawde, istotne jest to, ze jest to forum publiczne! Regulaminu nie ustala grupa ambitnych i gniewnych traktujaca to wirtualne miejsce jako swoja piaskownice. Ja im zaraz na pocieszenie rozdam lopatki i wiaderka. LOL

"xajas - od kiedy to istnieja zestawy uniwersalne??..."

o zestawie "uniwersalnym" nie pisalem. Pisalem o zestawie, ktory reprezentuje "swiatowy standard" czyli sklada sie z elementow, ktore znalazly uznanie na calym swiecie a nie tylko na lamach tego forum. Gdyby kierowac sie tym ostatnim to nalezalo by dojsc do wniosku, ze jedyne co rynek oferuje to Jolida, Baltlab, ABOX, Avance i AE (to nie krytyka, to naturalne zdominowanie tematow poprzez sprzet/marki posiadane przez najbardziej aktywnych uczestnikow).

xajas

www.jaschiks.com

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

pal, pal, pal...nie mam za co przepraszac. Zeby wytlumaczyc to twojej ewidentnie zachmurzonej percepcji, nie jestem u ciebie w domu. Jestesmy wszyscy na forum publicznym. Poza tym co to za impertynencja napisanie "bo on to fajny chlop"? No stary, zastanow sie, kto cie upowaznil do tego rodzaju ocen? LOL.

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Pal, jestes uparty. Podejde wiec od tzw "tylca" i jeszcze raz powiem, ze w ramach przyzwoitosci nie stawiam sie na pedestale zdezorientowanego wyimaginowana wladza milicjanta, ktory nie na swoim portalu wprowadza prawa i zasady gry. Pal, gdybys byl piekna kobieta zaszeptalbym ci bajke o demokracji i wolnosci slowa, wlasnie tak na dobranoc.

Milego dnia

jordan76, do sprzetu za 23 tys trzeba dojrzec i sie doswiadomic, tak jak trzeba dojrzec do samochodu za 23 tys zl. No chyba ze te 23 tys zl to miesieczna wyplata ;-)

Wydatek na sprzet to ryzykowny wydatek. Na sprzecie mozna wtopic gorzej niz na aucie. Radze ci nie wczytywac sie w opinie poszczegolnych klocków i skladac system na tej podstawie, ze cos co gra dobrze w jednym systemie gra dobrze w drugim, bo to marna droga. Na poczatek poczytaj pare wypowiedzi o wrazeniach z AudioShow 03 na tym forum. Bylo pare wypowiedzi odnosnie dobrze grajacych systemow. Szkoda ze sam sie tam nie wybrales, nastepny show dopiero w listopadzie.

Trzeba bedzie wybrac miedzy lampa a tranzysorem. Lampa sie chyba nie nadaje do sporadycznego sluchania po 30 minut co pól dnia. Chyba potrzebuje wygrzania, zreszta co niektore tranzystory tez. Tranzystor jest chyba bardziej funkcjonalny pod wzgledem o ktorym pisze.

No i trzeba bedzie odwiedzic pare salonow i posluchac samemu.

tu maly poradnik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Hi tomeczek,

znajdziesz tam ciekawe informacje, ale wiekszosc wypowiedzi to konserwatywne, archaiczne "szufladkowe" podejscie do tematu mono, stereo KD. Tak ze, jak zwykle czytac, czytac, filtrowac i nie zapominac wlasnej mozgownicy...

xajas

www.jaschiks.com

Gość Jordan76

(Konto usunięte)

hej,

xajas,szymon,jazz md -dzięki za próby naprowadzające

pal55,gutten,Krystian Polak,tomecz -dzięki za opiekę mej nagrzanej duszy i słowa rozwagi, dobrych rad

Myślę ,że to co muszę zrobić to posłuchać samemu i dojrzeć do pewnego "czucia" i wyboru, wszystko to co posiadam to 2 letni Denon i kolumny B&W 302 i chęci zaczerpnięcia pełną garścią wiedzy o dobrym sprzęcie.

pozdrawiam,

Rafał

>Przymierzam się do zakupu ASW 675...Nada się do pomieszczenia 30-32 m.kw. do słuchania muzyki w stereo?

Zasluguje na pelne, niemalze nieograniczone polecenie. Jedyne male mankamenty (typowe dla 99% subow) to:

- dolna czestotliwosc graniczna filtra 40Hz (jesli masz bardzo duze glosniki moze byc za wysoka)

- brak wejsc wysokopoziomowych (w wielu zestawach stereo lepszych od Low-Level)

Alternarnytywa do B&W jest REL np. Q-seria:

Q150E

Ukryta Zawartość

Q200E

Ukryta Zawartość

albo ST Seria (Strata, Storm).

Zaleta RELa jest

- wejscie low level i high-Level (glosnikowe) ulatwiajace polaczenie w zestawach bez wyjscia pre-out stereo i gwarantujace zasilanie suba dokladnie tym samym sygnalem jak i glowne glosniki

- bardzo dokladne precyzyjne zgranie suba z glownymi glosnikami dzieki znakomitym filtrom (ustawienie czestotliwosci granicznej poczawszy od 22Hz)

Sam jestem szczesliwym posiadaczem REL Stadium w kombinacji z B&W804, godnej posluchania...

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Krzychl

(Konto usunięte)

-> Xajas,

Dzięki za info, mam jedyne zmartwienie, tj. mój pokój jest b.duży (te 30 m.kw nie uwzględnia kuchni, która jest otwarta na pokój). Więc czy z tego relatywanie małego sub'a z 25 cm membraną można wykrzesać odpowiednie poziomy natężenia dźwięku (mam kolumny B&W 604 s3 i 602 s3 i lcr 600, więc jestem niemal zdecydowany nie dokupować suba innego niż B&W)? Miałeś okazję dłużej posłuchać tego ASW 675

pozdr

kl

Hi Krzych,

>Więc czy z tego relatywanie małego sub'a z 25 cm membraną można wykrzesać odpowiednie poziomy natężenia dźwięku

nie sugeruj sie wielkoscia membrany - w tym wypadku jest to specjalna konstrukcja umozliwiajaca amplitudy rzedu kilku centymetrow, oferujacy wystarczajace natezenia w pomieszczeniach wiekszych niz twoje. Jesli ciagle masz obawy to mozesz siegnac do ASW 650, ktory nie schodzi tak nisko, ale oferuje kilka dB wiecej niz ASW 675 (czyli kosztem jakosci).

> (mam kolumny B&W 604 s3 i 602 s3 i lcr 600, więc jestem niemal zdecydowany nie dokupować suba innego niż B&W)

to jeszcze zaden powod, ale nic nie stoi na przeszkodzie :-))

> Miałeś okazję dłużej posłuchać tego ASW 675

Nie ta tyle intensywnie bym mogl wyglaszac wlasna opinie o jego "wytrzymalosci", ale poniewaz suby to moje "wielkia slabosc", sledze wszelkie relacje na ich temat poczawszy przez wszystkie magazyny audio (stereo, stereoplay, audio, stereophile...) az po KD (video, ausio-vision, heimkino,....). Publikowane pomiary i zdania o tych ustrojstw pokrywaja sie wlasnie z tymi obserwacjami.

BTW.

w moim pomieszczeniu (40qm + przylegajace otwarte schody laczace 4 pietra) stoi mniejszy sub (podobne chasis ale slabszy wzmacniacz) i tez sobie znakomicie radzi, tak ze bez obawy mozesz liczyc z odpowiednim poziomem glosnosci!!

xajas

www.jaschiks.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.