Skocz do zawartości
IGNORED

przełącznik hdmi ?

warppl

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, mam pytanie z serii banalnych, ale sam nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi.

Mój denon 2308 ma jedno wyjście hdmi. Do tej pory przełączałem ręcznie kable hdmi, w razie potrzeb podłączałem ten od tv lub od proja benq w100.

Ale ponieważ jedzie już do mnie nowa optoma hd800x, postanowiłem przy okazji nieco to ucywilizować. I tu pojawia się pytanie: jakiego rodzaju urządzenia użyć, zeby wyprowadzać sygnał na tv lub projektor i żeby nie było potrzeby ciągłego przełączania kabli z tyłu ampli?

Zaznaczam, że nie zależy mi na jednoczesnym wyprowadzeniu sygnału na oba urządzenia. Splittery jakie oglądałem na allegro wyprowadzają sygnał na wszystkie wyjścia jednocześnie, nie należą do najtańszych, dodatkowo te najprostsze nie obsługują deep color. Nie o to mi chodzi. Wystarczyłby mi splitter "pasywny" przełączający na poziomie elektrycznym sygnał na jedno lub drugie wyjście. Jakieś sugestie?

https://www.audiostereo.pl/topic/54348-prze%C5%82%C4%85cznik-hdmi/

kupilem spleater za ok 100 zl. zasilany po HDMI, jedno wejscie i dwa wyjscia. mial dzialac a nie dziala... tzn dzialal kilka dni a pozniej przestal... po wylaczeniu odbiornikow i ponownym wlaczeniu nie ma sygnalu na wyjsciach trzeba wyjac jedna wtyczke odbiornika... raczej daruj sobie tanie rozwiazania...

Polecam ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) używam od 8 miesięcy działa prawidłowo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hej

potrzebujesz po prostu splitter HDMI, jak ten

Ukryta Zawartość

nie inwestuj w mega drogie rozwiązania. Kolega kupił switch za 200 funtów a ja za 200 zł. Robiliśmy test: nikt nie zauważył różnicy (oba w standardzie 1.3b). Sam będę szukał niedługo splittera, jak znajdziesz coś fajnego daj znać na forum.

PS. pamietaj aby splitter miał swoje zasilanie! Żadne tam zasilanie z kabla!!!

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Czasami najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze.

Kupiłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Switch przełączający fizycznie sygnał między dwoma wejściami użyłem jako 1xIN, 2xOUT i sprawdził się. Sygnał przełączam przyciskiem między projektorem a tv. Oczywiście nie daje on obrazu jednocześnie na oba odbiorniki, ale nie o to mi chodziło.

Jest tanio, bez żadnych dodatkowych zasilaczy, i skutecznie. Co ważne, po kazdym przełączeniu między odbiornikami, amplituner widzi ich pełne możliwości. Miało to dla mnie znaczenie, bo tv jest hd ready i nie wspiera 1080p/24, projektor jest full hd i nie ma z tym problemu, a czytałem że tańsze splittery dają sygnał maksymalnie tak dobry jak najsłabszy odbiornik w zestawie.

Ukryta Zawartość

Podłączysz :) Switch przełącza sygnał _fizycznie_ pomiędzy OUT i jednym z IN. Więc wystarczy pod OUT podpiąć sygnał z amplitunera czy bluray, a pod IN1 i IN2 - tv i projektor. Przyciskiem przełączasz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.