Skocz do zawartości
IGNORED

Kto z was buduje kolumny do klasyki?

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zastanawiam się, czy nie zamówić u kogoś kolumn do świeżo zakupionego sprzetu Marantz CD4000 i PM4000 (wiem, że zaraz mnie zmiażdżycie za ten zakup, ale na lepszy nie było pieniędzy ani kompetencji w tuningowaniu). Teraz problem w kolumnach, które grałyby z tym sprzętem klasykę (barok). Głośniki grać w niewielkim pokoju - 12 m kw. Czy ktoś zna fachowca, który robi to dobrze i niedrogo? Czy taka "wyrobnicza" kolumna byłaby w stanie zapewnić efekt dźwiękowy podobny do tego co daje Tannoy m2 albo Wharfedale (te modele polecono mi na forum)?

https://www.audiostereo.pl/topic/5499-kto-z-was-buduje-kolumny-do-klasyki/

Ja bym ci polecał pełnopasmowe Fostexy w małej obudowie bass-reflex,jeśli o klasykę i mały pokój chodzi.

Wygląda to tak jak tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiście tam kosztuje to inne pieniądze ,ale same głośniki kosztują około 1000zł z przesyłką.

Przynajmniej reprezentuje to jakiś dźwięk,bo bez obrazy ale Tannoy i Wharfedale to reprezentują poziom dźwięku żaden.Jak zresztą większość kupnych budzetowych kolumn.

Takie podejscie ma oczywiście swoje ograniczenia w basie i najwyższych rejestrach (głośniki szerokopasmowe),ale za to takiej naturalności średnicy i muzykalności oraz dynamiki (nie mylić z ciśnieniem dźwięku) trudno szukać w wielodrożnym tgz. hi-endzie za kilka a nawet kilkanaście tysięcy.

Później mozna takie coś rozszerzyc o tubową kopułkę i/lub lepsza skrzynkę.

Właśnie mam takie głosniki i robię sobie takie monitory,na razie bass-reflex w obudowie z betonu (5cm ścianka) ale później rozszeżę je o dwa 12 calowe basy i kopułkę powyżej 15Khz.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Albo niemal identyczne zestawy z Klang+Ton CT-193 na pełnopasmowych Monacorach - głosnik jest tutaj -

Ukryta Zawartość

Obudowy i filtra trzeba poszukać w internecie... - całość kosztuje grosze w porównaniu do Fostexa. Gra podobno niegorzej i jest prosta, więc trudno cokolwiek sknocić przy budowie.

Ukryta Zawartość

Jeśli już coś z Monacorów,to SP-200X - 20cm szerokopasmowiec jest chyba najlepszy.Jest śmiesznie tani i jak za swoje pieniądze rewelacyjny.Niestety dzieli go od Fostexa sporo (porównywałem oba).

Sp-200X jest trochę innym typem głośnika.Z basem radzi sobie dobrze (Qts 0,5) i w obudowie zamknietej około 50-60 litróch jest basu dużo.Za to bardziej potrzebuje kopułki.Fostex potrzebuje przynajmniej BS a najlepiej tuby (backloaded) za to góry prawie nie brakuje.Ogólnie chyba bardziej uniwersalny jako pełnopasmowiec no i przedewszystkim o dwie klasy lepszy.

Ale na 12m^2 Monacor SPH-60X sobie poradzi (przy 50Hz będzie miał jakieś - 3db w 10-12litrach - pisze z pamięci więc moge cos niedokładnie). A 20cm to w takim małym pokoju chyba w szafe wstawi... Monacorowi się spłaszcza srednie odpowiednim filtrem i nie wiem czy wtedy potrzebuje jeszcze czegoś na górę - cenę można sprawdzić ale chyba nie jest to wiele ponad 100zł. - więc wykonanie całości bedzie śmiesznie tanie...

Bardzo dziękuję za rady, ale... Po pierwsze, nie czuje się na siłach wykonać tego samemu. A zatem pytanie - czy ktoś to robi i za ile. Po drugie zważcie panowie, że sprzęt, z którego wydobywać się będzie dźwięk jest bardzo przecietny, a zatem poradźcie co wybrać, żeby nie przepłacać, a uzyskać optymalny dla klsyki (i slabiutkich marantzów) efekt.

Z tym się zgadzam,ale Fostex będzie dużo,duzo lepszy.

A co do małego pokoju ,to można zrobić jeszcze jeden mały myk z SP-200X,a mianowicie zamontować go na desce około 60-70cm szerokości i 100-120cm wys. (obudowa otwarta).Qts 0,5 i F 50Hz do małego pokoju powinny wystarczyc aby było w miarę basu..a za to jaka jakość-wiadomo kompletny brak charakteru skrzynki.Tylko miejsca moze w pokoju na takie dechy nie być bo muszą być z 80-100cm od tylnej ściany odsunięte,przynajmniej.

Generalnie obstawiałbym jednak na minimonitor BS z Fostexem bo reprezentuje to naprawde bardzo dobre brzmienie.

No Bartek1 za takie stwierdzenie audiomaniacy zaraz Cię tu rozszarpią - udowadniając jakie to właściwości soniczne posiada MDF (przytaczą różne moduły, przywalą - sztywnością, stratnościąi, rozpraszaniem - kto wie co jeszcze wymyślą ;-) Prawda jest taka, że materiał obudowy jest konstrukcyjny - można ją zrobić także z płyty OSB (jak ktoś się lubi męczyć) albo z aluminium - reszta to kwestia materiąłow stratnych wewnątrz obudowy. MDF jest łatwy w obróbce. Lite drewno z kolei sie rozsycha i pęka, dobra sklejka jest 4-5 razy droższa od MDFu... W CT-193 praktycznie nie ma frezowań - można więc go zrobic ze sklejki albo z materiałow mieszanych (boki sklejka reszta lakierowany MDF. Przy okazji sklejkę mozna sobie dobierac rodzajem, układem słoi itp. z małych kawałków. Można zrobić naprawdę ładne.

Fostex tez dzobra rzecz - ale raczej jak juz ktos chce się szarpnąć na zestawy tubowe. To wtedy Fostexa mozna traktowac jak tańszy zamiennik Lowthera. Ale to juz inna bajka, do innych pomieszczeń i innego sprzętu.

Z tego co widze na ich stronie to możesz sobie darować. Wysypło się sie teraz tych składaczy co to folię żelazkiem naklejaja na obudowy i niszczą głośniki Tonsila doklejając im membrany Alpharda, bo to ładnie wygląda... Ci akurat robią na kiepskich głośnikach STX'a. Monacor to przy tym jest klasyka Hi-Endu - a zapłacisz za niego tyle co za ich tańsze zestawy.

Jak nie masz zdolności albo mozliwości sam robic obudowy tu możesz zamówić (ale też raczej nie u nich)... Może Henryk Piątek z Krakowa, SKART... albo poszukaj tu na forum człowieka o nicku PIOTREQ.

Nie znam tych kolumn.

>avw

Czemu inna bajka??

Używałem kiedyś Lowtherów i budowałem kilka róznych skrzyń do nich,później zmieniłem upodobania.

Skrzynie tubowe do tych głośników sa dobre tylko wtedy gdy są duże lub bardzo duże.Takie skrzynie jak TP1,Hedlung Horn czy ewentualnie Acousta są ok. a nowe konstrukcje typu Fidelio i Bel Canto są niestety kiepskie (także dlatego że od pewnego czasu Lowther używa MDF-u).Niestety mają też te tuby swoje wady i jest ich sporo,dlatego tego typu konstrukcje już mnie trochę nie interesują.

Fostex faktycznie jest chyba drugim najlepszym tego typu głośnikiem po Lowtherze.Mam w tej chwili pare Fostexów i ich zalety (naturalność,przestrzenność,bogata srednica) są niepodważalne,dlatego mam zamiar sobie z nich coś zbudować,ale już ze wspomaganiem basu i góry.

Taki np. Fostex 206E oprócz tego,że gra bardzo dobrze to jeszcze w małym pomieszczeniu może spokojnie mieć kawałek basu w obudowie BS.Faktycznie słaba elektronika może być problemem ,ale pomieszczenie chyba nie bardzo...są dobre i kiepskie pomieszczenia i nie jest powiedziane ,że w większych zawsze gra lepiej.

Co byście powiedzieli o układzie dwudrożnym z Monacorem sph135kep? Nie znam tego głośnika ale wygląda b. obiecująco i można się nawet pokusić o obudowę zamkniętą jeśli kto woli szybki bas.

Mówiąc "inna bajka" miałem na mysli wady tubowych, które wymieniłeś... Ale także ich zalety w postaci duzej efektywności lub mozliwości wyciągnięcia zejścia do nizszych czestotliwości - i to na jednym szerokopasmowych przetworniku. Ciekawą konstrukcją jeż też przetwornik Mangera w obudowie tubowej (nie znam cen Lowtherów i Fostexów więc nie wiem czy jest w porównaniu z nimi atrakcyjna).

A co do taniego CT-193 na Monacorze, to on równiez ma taką jakby quasi tubę przy szczelinie bass-reflexu.

>rochu

Bierzesz dechę wstawiasz w nią szerokopasmowego jak największego szmaciaka z tak duzym Qts ż nawet nie pasuje już do zadnej innej obudowy i masz obudowę otwartą... Prawdziwe głosniki z taką obudową to elektrostaty (np. Qued) albo magnetostaty (np. Magneplanar). W nich taka obudowa - a właściwie brak obudowy - wymuszona jest konstrukcją przetwornika i inaczej się nie da go zrobić. Wtedy ma ona jakiś sens i uzasadnienie techniczne.

>>R.

KEP-165 powinien byc dobry do małych monitorów BR - sądząc po parametrach, ale trzeba by zrobic pomiary bo ich parametry mocno odbiegają od podanych (podobno). Nikt chyba jeszcze nie słyszał ich na średnich, a plecionki zwykle maja fatalna średnicę -(posłuchaj Radmorów LS-30 na podobnych Davisach). Ale patrząc na katalog to już jest Hi-End :-)

Temat nie jest zbyt obszernie traktowany w internecie.Najwięcej można chyba poczytac na stonie

Ukryta Zawartość

Generalnie głośnik aby miał bas musi miec Qts większy bądź równy 0,5 (najlepiej powyżej 0,7) i Fs poniżej 50Hz.

Nastepnie dochodzi rozmiar deski,im deska szersza (w szczególności) i wyższa tym większe wzmocnienie najniższych częstotliwości.

Przykładowy głośnik który dobrze spisuje się w skrzyni otwartej ma na przykład Qts 1,0 i Fs 40Hz.

Zaletą obudowy otwartej jest kompletny brak własnego charakteru i całkowite uwolnienie basu z ograniczeń skrzynki (również zmniejszenie o kilka decybeli interakcji z pomieszczeniem).

Niestety ciężko znaleźć głośniki basowe do obudowy otwartej,ale nawet umieszczenie średnicy z trzydrożnego układu w takiej obudowie może zdziałać cuda.

Ukryta Zawartość

>AVW

Głośniki do obudowy otwartej wcale nie muszą być szerokopasmowe.Równie dobrze i bas i średnica układu trzydroznego (w przypadku śrdnicy Qts nie musi być wysoki,ale głośnik moze wymagać innego punktu podziału)może być tak zaaplikowana,ba są ludzie którzy robią subwoofery w obudowach otwartych,na przykład po dwa 15 calowe głośniki na kanał.Ja te m,oje Fostexy właśnie w obudowie potwrtej chcę dać.Bas (od około 400Hz) będzie albo obudowa otwarta,na przykład 2 12 calówki (równolegle lub szeregowo) albo obudowa zamknięta z 15calowym głośnikiem jak z otwartej nic nie wyjdzie.Najlepiej z jakimś JBL-em ,ale niestety są dość drogie (około 1600zł za sztuke),ale za to jak dmucha!!!

Napisałem o obudowie otwartej - "decha" specjalnie, żeby podkreslic prostotę konstrukcji - z tego powodu napisałem również żeby to był jak najwiekszy szmaciak (stary głośnik z papierowa membraną) szerokopasmowy - bo tak bedzie najtaniej...

Jeżeli chodzi o otwartą obudowę basową (średniotonowa ma mniejsze znaczenie, bo jej "interakcje z pomieszczeniem"... a właściwie z obudową i pomieszczeniem - jest znacznie łatwiej stłumić, więc moze i byc otwarta). Obudowa otwarta dla basu nie musi mieć - i zwykle nie ma - kształtu deski. Wystarczy sięgnąć po starszy nr 7/98 "Audio" i odnaleźć recenzje klolumn Gradient Revolution (w cenie ok.15tys. zł. - albo w recenzji albo w jakims artykule o Gradientach powinien byc opis zasady działania takiej konstrukcji).

Odpowiednie do takich obudów głośniki - takie o których pisze >>Bartek1, nie powinny być drogie. Można zwrócić uwagę na wielkie głośniki estradowe Dexona -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Nie jest konieczne by miały niskie FS ponieważ w takiej obudowie głosnik w nie zejdzie nisko (poniżej ok. 400hz nieosłoniety głośnik średnicy 30cm bedzie już rozpoczynał spadek promieniowania - słonięcie poprawi te sytuację, ale żeby osiągnąc ok. 30Hz odgroda musiałaby mieć chyba ponad 10m szerokości). W takim razie należy się skupić na głośnikach bardzo dużych i o bardzo dużej efektywności - bo i tak będą ją tracić w wyniku sprzęgnięcia akustycznego obu stron membrany (odgroda zmniejsza częstotliwość przy której następuje takie dokładne sprzęgnięcie ale go nie może całkowicie wyeliminować, ani też go ograniczyć tylko do jakiegoś wąskiego pasma - tak jak to ma miejsce w obudowie BR).

Ukryta Zawartość

Bez przesady z tą odgrodą.15 calowy głośnik o Qts 1,2-1,3 ,Fs 25-30Hz i odpowiednim Vas na desce około 60-100cm szerokości,odpowiednio nisko umieszczony bedzie miał kawał basu i będzie schodził spokojnie do 40Hz.

A decha najlepiej jak jest płaska.Zagięta powoduje zwiększenie powierzchni odgrody ,ale też inne problemy.

60-100cm to już szeroko...- Gradient Revolution nie ma zgiętych ścian (tylko tak wygląda bo jest to taki otwarty szkielet na który naciągnięto materiał maskownicy). Ale nawet jak rezonans głośnika będzie np. 40-50Hz i da się na ścianie blisko podłogi dwa takie głośniki o średnicy 30-38cm (w odgrodzie o szerokości 40cm) i dużej efektywności to basu będzie pod dostatkiem. Tyle że bedzie on miał inny charakter niż z BR.

Ja słuchałem Magneplanarów (to taka "grająca deska do prasowania). Najmniejszy model miał -6db przy 50Hz czyli tyle co małe zestawy podstawkowe, ale brzmienie wcale nie robiło wrażenie "podstawkowego". Bas nie dudnił lecz miejscami było czuć drżenie podłogi... Ustawienie jest troche kłopotliwe, bo chodzi o to żeby w miejscu odsłuchu fale - podstawowa i odbita - nie znosiły się. Stad zalecana odległośc dla Magneplanaróe (tych najmniejszych) to 60-90cm od ściany.

Przy okazji Gradient Revolution to jedne z niewielu kolumn których cenę można jakoś uzasadnić zastosowanym rozwiązaniem - bo jeśli chodzi o komponenty to raczej nie są drogie (na średnich i wysokich pracował koncentryczny SEAS).

Gość geeertgen

(Konto usunięte)

Z Torunia. Powiedzcie, czy z tych waszych technicznych rozważań, z których - jako człowiek prosty - rozumiem niewiele, wynika coś dla marantza 4000? Jakie kolumny rzeczywiście na takim sprzęie usłyszę? Jakie oddadzą muzyke Bacha?

Bacha to może w miarę oddadzą JMlab Grand Utopia... :-)))

A usłyszysz każde kolumny, które mają podłaczone kable do głośników...

Powiedz najpierw ile pieniędzy masz na kolumny (i moze ile kosztpwał ten marantz)

>avw

"Tyle że bedzie on miał inny charakter niż z BR"

Pewnie ,że inny.Nie taki gówniany jak większość BR (szczególnie tych dzisiejszych bo niektóre stare Goodmansy,JBL czy Alteci mają piękny bas z BR).

>Geertgen

Ja bym ci coś takiego jak w pierwszym linku który podałem zrobił.Coś innego ewentualnie też,ale sęk w tym ,że niewiadomo jak to zagra z Marantzami i jeśli jakoś tam zagra to czy tobie się będzie podobać.

Pytałem skąd jesteś,bo mógłbyć wpaść posłuchac,lub pożyczyć moje monitory na Fostexach...ale ja jestem z Wrocławia więc to chyba daleko.

Gdybyś wiedział co dokładnie chcesz,na przykład słuchał u kogoś to sprawa wyglądała by trochę inaczej.

Pozdr.

Gość geeertgen

(Konto usunięte)

To jest najskromniejszy zestaw marantza cd4000 i pm4000. Na kolumny moge przeznaczyć około 1 tys. zł. Zastamnawiam się więc czy lepiej kupić na przykład tannoye m2 czy może w tej cenie kupić jakiegoś skladak, który będzie brzmial lepiej. Ale nie wiemczy to realne.

Moim zdaniem w tej cenie możesz:

1.Kupić dwie sztuki Monacora SP-200X (około 250zł),do tego dwie kopułki Fostexa FT17H (około 450zł).Zamówić u stolarza dwie duże dechy ze sklejki i zmontować to do kupy używając tylko kondensatora i L-pad'a na kopułce.

To duzo bardziej będzie przypominało muzykę niż to co się wydobywa z Tannoy M2 ale obawiam się ,ze moze być dla ciebie za trudne.Może inaczej ujmując obawiam się ,że nie będziesz na tyle odważny aby na coś takiego się szarpnąć.

2.Druga opcja to kupić jakieś stare kolumny porządnej marki.1000zł jest wystarczającą suma aby kupić coś co zagra na poziomie nowych ,kupnych kolumn za min.3000zł.Trzeba tylko wiedzieć co,gdzie i jak,jakie firmy i jakie modele.Wadą jest to ze z reguły nie beda to smukłe i zgrabne skrzyneczki tylko duze ,kanciaste monitory...ale które smukłe skrzyneczki dobrze grają???

Przez moje ręcę przewija się sporo starych kolumn wiec jeśli byś potrzebował pomocy w znalezieniu czegoś to slużę.

Przykro mi,ze ci nie polecę ,żadnych nowych kolumn za 1000zł,ale za tą cenę nie kupisz nic nowego co reprezentuje jakikolwiek poziom.

możesz najwyżej poszukać uzywanych Radmorów LS-30,które z drugiej ręki gdzieś tyle się cenią i są bardzo przyzwoite,tylko z basem w tak małym pokoju możesz mieć problemy.

Pozdr.

Widzę >Bartek1, że masz swoiste wyobrażenie o funkcjonalności... :-)

Jakbyś mógł to zamieść jakieś linki do planów tych monitorów na Fostexach (nie wiem jakich używasz ale chodzi mi o coć małego... - na tyle dokładne żeby można było na tej podstawie je poskładać)... - i jakiś namiar gdzie można kupic te głośniki.

A wracając do tematu - to właśnie chyba jakaś używana konstrukcja byłaby najlepsza, bo też jakos nie mogę sobie wyobrazić muzyki Bacha z Tannoyów M2... (choć powiem Ci ze słyszałem bardzo duzo dobrego dźwieku z wąskich skrzynek :-)

pozdrawiam

Głośniki Fostex można kupić najtaniej tu:

Ukryta Zawartość

Ceny są conajmniej atrakcyjne.Moje głośniki to Fe-204 które już nie są produkowane ,ale ich następcy to polecane na tej stronie Fe-206E,które róznią się niewiele.

Rekomendowane skrzynki są na stronie Fostexa.trzeba wejśc tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) następnie wybrać SPEAKER COMPONENTS i RECOMMENDED ENCLOSURES.Do FE-206E rekomendowana jest tam tylko obudowa tubowa,ale jak wejdziesz w DISCONTINUED FE SERIES to są tam rekomendowane wymiary skrzynek BR dla FE-204.FE-206E pracuje tak samo dobrze w identycznej skrzynce i te kilka firm które takie minimonitory produkują właśnie w coś takiego je wkładają.

Z drugiej strony wystarczy pobawić się jakimś programem do obudów i samemu cos wymyśleć.Tak czy siak będzie to jakiś tam kompromis więc...

Chcąc wyciągnąć wiecej basu z tych głośników i nadal nie stosować obudowy tubowej można spróbować coś takiego jak tutaj:

Ukryta Zawartość

A ja przymierzam się do czegoś podobnego do tego projektu:

Ukryta Zawartość

Jeszcze inne i bardzo ciekawe podejscie do sprawy wyciągniecia jaknajlepszego dźwięku z tego typu głosników bez użycia tub można znaleźć tu:

Ukryta Zawartość

Moze troche przesadzam z tymi dzisiejszymi kolumnami i wąskimi ściankami ,ale jest w tym duzo prawdy.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.