Skocz do zawartości
IGNORED

marmur i drewno czyli dobre standy

Uznam

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym uzyskać od was porady na temat budowy podstawek pod głośniki. Jako materiały mam w planie jak w temacie marmur(dół i góra) i drewno(belka) . Byłem dzisiaj w sklepie kamieniarskim i cena marmuru 15/15cm 5 cm grubości kosztuje 30 zł taka sama 25/25 cm kosztuje 90 zł chciałbym żeby było to jak najcięższe i stabilne chodzi tu o dobór drewna jak i sama jakość wykonania czy użyć cokołów czy postawić na samym marmurze głośnik i jakieś inne mądre sugestie żeby nie dorabiać po trochu.

https://www.audiostereo.pl/topic/5584-marmur-i-drewno-czyli-dobre-standy/
Gość corn

(Konto usunięte)

Tez kiedys myslalem o zrobieniu podstawek. Ale ja zaczal bym od czegos taniego.

Np. plyty gora/dol z MDF lub sklejki a "rura" z PCV (w srodku skrecone pretem gwintowanym np. fi 20mm).

Gdzies na necie widzialem cos takiego. Relacja jakosc/cena podobno wysmienita.

Co do granitu to bardzo twardy material. Teoretycznie im ciezsze podstawy tym lepiej ale z moich

doswiadczen wynika ze nie zawsze. czasami lepeij nie probowac tlumic zupelnie drgan ale sprobowac

je jakos "dystrybuowac" przez zastosowanie "dziwnych" (niekoniecznie drogich jak marmur) materialow.

Najlepiej cos co nie rezonuje a ma tendencje do rozpraszanie drgan. Np. pumeks (to do nog, to nie zart:))

jest swietny pod tym wzgledem i tani jak barszcz.

Licze na komentarze w tej sprawie.

pozdrawiam

corn

Podstawki z granitu nie kosztowały mnie drogo - 500 zł/kpl. w kopalni surowców mineralnych. Robili je pod mój rysunek (przekrój podstawki sześciokątny pod JBL XTi20). Pomiędzy podstawki a kolumny włożyłem płytę 3mm z korka.

Znacznie tańszym i lepszym materiałem jest beton, ale ze względu na na nietypowy kształt mojej podstawki nie chcieli mi jej wykonać (musiałbym robić specjalną formę). Podstawki w formie zwykłego prostopadłościanu kosztowały by mnie ok. 200/kpl.

Witam

Mam również zamiar zrobić podstawki pod kolumienki. Materiał to marmur, stal i piasek do wypełnienia. Będzie to cos na wzór Podstawek standart opisywanych kiedyś w hi-fi(nie pamiętam modelu). Kolce to równiez własna robota. Tutaj materialem bedzie duraluminium. Ciekaw jestem Waszych porad w tej sprawie (może inny balast – jakieś pomysły)

Bye

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.