Skocz do zawartości
IGNORED

zmienilem lampe i gra lepiej

kakter

Rekomendowane odpowiedzi

Swego czasu pytalem o rade jak poprawic moc wzmacniacza SE na lampach EL84 x 2 , ECC83 x 1. Nazekalem na brak basu, byl cieniutki. Otoz kupilem lampe ECC81 RTF jako zamiennik ECC83 i roznica jest zdumiewajaca. Pojawil sie bas, miesisty i dokladny. Slychac centrale w perkusji jak ta lala. Soprany troche sie schowaly ale dzwieku jest duzo wiecej wiec nie dziwi mnie to. Kolejnym spostrzezeniem jest ozywienie dzwieku w doslownym tego slowa znaczeniu. Az mi bylo dziwnie sluchac E.Badu bo jakby byla pare metrow przede mna, szczegolnie w nagraniach akustycznych.

Czy ktos zna jakies dobre lampy??? chetnie poeksperymentuje

https://www.audiostereo.pl/topic/5619-zmienilem-lampe-i-gra-lepiej/

napisy sa wytarte ale to chyba lampy polske, chce je teraz zmienic na odpowiednik rosyjskich militarnych i zobaczyc co z tego bedzie. Dam znac jak to zagralo bo bede je mial w poniedzialek. Te dwie maja byc sparowane

Gość corn

(Konto usunięte)

tez mi sie zdaje ze el84m to najlepsze za symboliczne pieniadze.

Kiedys uzywalem ich w williamsonie (push-pull, AB, z uj. sp. zwr.).

A jakie miales wczesniej ecc83?

Ja uzywalem kiedys Jan-Philips, nienajgorsze.

Jugoslowianski tungsram jest swietny.

Ale u Ciebie moze byc inaczej, bo u mnie pracowaly na odwracaczu fazy.

identyczna sprawa z tymi ECC83, wytarte napisy i chyba polska produkcja. teraz ta RTF pieknie swieci, bo poprzednia ledwo sie bzdzila. Moze to sprawa ze lampy byly do wymiany. Dzieki za rade o lampach

Gość corn

(Konto usunięte)

a tak swoja droga... wiesz ze ecc81 nie jest idealnym zamiennikiem ecc83.

Trudno mi teraz stwierdzic jaki to bedzie mialo wplyw na uklad ale jak mi sie zdaje

moze np. istotnie wzrosnac prad anodowy (jesli roznica kilku mA maze byc istotna:)).

Pewnie wielu lampowych ekspertow by zaprotestowalo... ale czesto lepsze granie lampy wynika

z nieodpowiedniej jej pracy w ukladzie. Taka mam koncepcje:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.