Skocz do zawartości
IGNORED

Wharfedale 8,3 czy Jamo e550?

Gość Drakjula

Rekomendowane odpowiedzi

Napisz coś wiecej o pomieszczeniu w którym ma to grać. Wharfedale mają bas-reflex do przodu, jamo do tyłu, a to ma znaczenie przy ustawieniu kolumn. Do takiej muzyki jaką słuchasz osobiście wybrałbym Wharfedale, bo mają fajną średnicę, choć Jamo nie słyszałem.

Dużo nie moge napisać, bo nie jestem tzw. audiofilem, po prostu ich słuchałem w jednym salnie. Mają jak dla mnie fajną, bardzo przejrzystą średnicę pewnie za sprawą kewlarowych membran w głosnikach nisko-średniotonowych. Bardzo mi sie podobały zarówno z wyglądu jak i muzkalności (mają wysoką sprawność muzyczną 90dB jesli tak sie to nazywa :), ale zabrakło mi w nich basu. Słyszałem dużo bardziej basowych kolum w niższej cenie, ale średnica i wysokie tony już nie te. Zalezy czego sie słucha. Do klasyki i instrumentalnej Wharfedale bedą ok. Wiecej grzechów nie pamiętam.

Szkoda, że nie posłuchałeś Diamondów 8.4 - mają dodatkowy głośnik basowy tam basu powinno być więcej... Nie wiem czy to Kevlar czy Fibergalss - ale plecionka. W zasadzie pytam z dwóch powodów - właśnie dlatego, że plecionki zwykle robią bałagan na średnicy (tak jakby niektóre instrumenty grały w mini chórze, w którym każdy kończy wybrzmienie trochę wcześniej lub później niż wiodący). A po drugie - głośniki do Wharfedealów Diamond/Pacific produkowane są przez Tonsil (można je czasem kupić i to w zadziwiająco niskich cenach :-)

>> avw

8.4 też słuchałem, ale powiem szczerze, że dużo lepiej nie było. Zdziwiło mnie to troche i doszedłem do wniosku, że z plecionki głegokiego basu nie bedzie, przynajmniej w tym przedziale cenowym. W produktach Kody, które miałem okazje dokładnie oglądnąć, a większości posłuchać, jest model NT306F który oprócz głośnika plecionego ma poniżej jeszcze dwa głośniki z normalnymi membranami. Podejrzewam, że taka konstrukcja zapewnia bas z tych dwóch czarnych głosników, natomiast średnica ma być grana przed plecionkę, o wysokich tonach nie wspominam. Zdecydowanie takiego jednego czarnego głośnika niskotonowego mi zabrakło w 8.3 i 8.4.

>> KKKK

Jak masz bas-reflex z tyłu musisz mieć kolumny odsunięte od sciany za nimi o conajmniej 50cm, a odległości po bokach kolumny też powinny być takie lub większe, czyli głośniki do dużego pomieszczenia z dużą dowolnością ustawienia kolumn. Bas-reflex na przód dmucha jak sie można domyślić do przodu, wiec odległość od ściany tylnej nie jest tak istotna, choć również nie bez znaczenia. Poszukaj na formu, znajdziesz na ten temat dużo wypowiedzi.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

myślę że z plecionych membran można uzyskać głęboki bas, a najwięcej zależy od wzmacniacza

przykładem niech będą podstawkowe kolumny Mission, które imponują zapleczem niskich częstotliwości

głośnik jest pleciony z jakiegoś kompozytu włókna szklanego

z Diamentami trzęsienia ziemi raczej nie uświadczysz, ale przynajmniej w ich konstrukcji nie próbowano tego na siłę zasłonić wyolbrzymionym średnim basem jak to się robi w znacznej części kolumn z niskiego budżetowego przedziału; wystarczy posłuchać fortepianu, czy też wokalistki pokroju Norah Jones i można się zakochać... w Diamentach oczywiście :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.