Skocz do zawartości
IGNORED

bass-reflex

mmark10

Rekomendowane odpowiedzi

niedawno uzyskałem tutaj wiele cenych informacji na temat kolumn, teraz mam pytanie w związku z moją wizytą w jednym ze sklepów... sprzedawca na moje wątpliwości, czy kolumny z tylnym bass-reflex nadają się do pokoju gdzie będą stały przy ścianie stwierdził, że to nie ma znaczenia, że mogę sobie zapchać wyloty z tyłu kolumny gabką i nie będzie to miało znaczenia dla jakości odtwarzanego dzwieku... hm.. dla mnie to troszkę dziwna rada, ale napewno część z Was ma jakieś opinie na tego typu rady... a może faktycznie ma rację?

https://www.audiostereo.pl/topic/5668-bass-reflex/
Gość Przemski

(Konto usunięte)

Ja uznaję bass-reflex jedynie na przedniej ścianie obudowy, a mimo tego faktu odsuwam kolumnę na jak największą odległość od ścany tylnej jak to tylko możliwe.

Zatkanie kanału bass-reflex nie wydaje mi się całkowitym rozwiązaniem, a może wpłynąć na brzmienie bardziej niż myślisz i znacznie je zdegradować.

Myślę że w tym wypadku to bardziej kwestia konstrukcji całej obudowy - czy zagra blisko ściany czy też nie. Trzeba sprawdzić, niektóre konstrukcje polubią towarzystwo ściany a innych nie będzie się dało znieść jeśli będą bliżej niż metr od tylnej ściany. Takie są moje doświadczenia.

https://www.audiostereo.pl/topic/5668-bass-reflex/#findComment-80663

"..Myślę że w tym wypadku to bardziej kwestia konstrukcji całej obudowy - czy zagra blisko ściany czy też nie...."

Znam tylko jedna konstrukcje (NAIM), ktora w wyniku uwzglednienie bezposredniego ustawienia przy scianie juz na etapie projektowania, znosi bliskosc sciany. Cala reszta powinna koniecznie "odstawac" od sciany, tak ze wybor glosnika z BR z przodu albo z tylu nie odgrywa roli. Jakosc odtwarzania w bezposredniej bliskosci sciany jest tak zla ze przytlkany BR nie odgrywa roli (szkody wyrzadzone takim przytkanym BR sa niewspolnmiernie mniejsze).

BTW. wystarczy kilka/kilkanascie centymetrow by taki BR mogl "oddychac", tak ze nie nalezy znowu tego przytykania BR przewartosciowywac.

xajas

www.jaschiks.com

https://www.audiostereo.pl/topic/5668-bass-reflex/#findComment-80680

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.