Skocz do zawartości
IGNORED

Technics sl-j3 problem z głowicą...

sniper00

Rekomendowane odpowiedzi

Mam fajny gramofonik technicsa, problem w tym że działał jeszcze miesiąc temu tyle że oczekiwał na nową igłę, gdy ściągnąłem go z szafy i w końcu wsadziłem nówkę to wystąpiła nieoczekiwana usterka.... gramofon ten nie ma klasycznego ramienia tylko coś jak głowica w CD poruszająca się liniowo na prowadnicy...w dodatku wyposażony jest w układ optyczny przeszukujący ścieżki...i było by ok gdyby nie fakt ze głowica jest podniesiona do góry tylko gdy nie ma zasilania a jak tylko go załączę to opada, przeskok do kolejnego utworu grozi zniszczeniem płyty (tak dziś właśnie załatwiłem sobie Queen), nie reaguje na przycisk który podnosi głowicę ani w trybie automatu ani w trybie ręcznym...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

to było by raczej nie możliwe....wymiana igły to nic innego jak wysunięcie jej... a wkładka tak samo tyle że ma śrubkę.... jak go odkładałem na szafę to było ok, jedynie igła była sfatygowana...jak w końcu kupiłem igłę na allegro i ją dziś wsadziłem to głowica zgłupiała.... i podnosi się tylko po wyłączeniu prądu...o ile tak można używać do słuchania muzy to już przeskok na kolejny utwór powoduje zniszczenie płyty i igły....

poszukaj przelacznika, ktory jest odpowiedzialny za opuszczanie glowicy - pewnie kabelki do niego dochodzace gdzies sie zetknely i jak tylko jest prad opuszczaja ja...

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

niestety..nawet jak odłączyłem cała wtyczkę od panela z przełącznikami, to po włączeniu Power głowica samoistnie opuściła się.... gdy nie ma zasilania to pięknie wraca do góry...jak tylko jest prąd to zachowuje się jak miękki flak...opada igła na talerz i bez ładu i składu telepie się na boki jak by nic jej nie trzymało....

no właśnie z założoną i ze zdjętą efekt ten sam... oprócz głowicy śledzącej ścieżki na płycie jest jeszcze para diod która pomiędzy sobą ma blaszkę odstającą z głowicy (coś jak lustereczko) i zastanawiam się czy tu nie ma jakiegoś problemu.... mam nadzieję że to tylko jakiś kabelek się upalił w środku.... ten grajek ma więcej części w środku niż niejeden cd....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sniper00

a na jaką igłę wymieniłeś swoją starą też na P30S (jak na pierwszym zdjęciu) czy może na coś innego ??

zakupiłem właśnie Technicsa SL-J1 z bardzo "zmęczoną" igłom i ni za bardzo wiem na co ją wymienić ???

A może któryś z kolegów forumowiczów podpowie w co warto zainwestować tak do stówki ???

igła z allegro, model po numerach z instrukcji od gramofonu wziąłem... ta na fotce to oryginalna ta co była, nie będę ryzykował zniszczenia nowej igły póki sprzęt nie będzie 100% sprawny...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu masz namiar na allegro gdzie kupiłem igłę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.