Skocz do zawartości
IGNORED

Definicja hi-end w polskich złotych!!

kali77

Rekomendowane odpowiedzi

Ciągle temat kabli.Podaję ciekawy link.Nie jest to w temacie ale dosyć interesujący filmik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

kali77, 15 Cze 2009, 07:03

>Ciągle temat kabli.Podaję ciekawy link.Nie jest to w temacie ale dosyć interesujący filmik

>

Ukryta Zawartość

Link ciekawy, ale dlaczego do cholery nie mówią prosto z mostu, ze te stalowe opiłki tworzą dość dobry ekran magnetyczny i można w takim przypadku pokusić się o zmierzenie efektywności tego ekranowania.

Chciałbym zaznaczyć, że tego typu ekranowanie jest lepsze od plecionki stalowej, którą się zakłada z reguły wokół trzech przewodów, a tu każdy przewód jest ekranowany indywidualnie. No... prawie bo czasem bedą się przewody dotykały, ale na bardzo małych odcinkach. Zwiększenie gęstości upakowania opiłków podnosi efektywność ekrenowania. Linie pola nie umykają bo jest ciasno.

Przypominam jeszcze, że taki ekran działa w dwie strony, tzn. nie pozwala aby zakłócenia dostały sie do kabla sieciowego z zewnątrz, ale tez ich nie wypuszcza na zewnatrz.

Nie załatwia to jednak problemu zakłóceń, które dostana sie do sieci przed kabelkiem... niesytety.

Ukryta Zawartość

stempur, 14 Cze 2009, 20:50

>No to co, słycha różnicę czy nie, bo już się gubię. Ciekawe że wyrażnie słyszysz przejście na XLR a

>nie rozróżniasz kabli... Widać u Ciebie też działa autosugestia. A swoją drogą to masz jednak kable

>markowe a nie jakies skrętki z Media Markt. Wierzę, że nie jesteś snobem i nie wpiąłeś ich tylko

>dlatego, żeby chwalić się w "o mnie" tak zacną marką jak Kimber ale dletego,że dobrze graja :-)

>Pozdrawiam Stempur

Nigdy jednoznacznie nie stwierdziłem, że kable nie maja żadnego wpływu na dzwięk, ale jest on na pograniczu percepcji i autosugestii i na pewno nikt nie jest w stanie rozpoznac po dzwięku na jakich kablach są spięte urzadzenia. W związku z tym wydawanie pieniędzy idacych w rzędy tysięcy zl za kabel w celu poprawy dzwieku, uwazam za głupotę. Nawet jesli ta poprawa, czy różnica jest, nad czym mozna polemizować, to tak jak wyzej pisałem, tak marginalna, że na pewno nie adekwatna do kwoty jaka trzeba wydać.

Co do XLR, to nawet głuch by usłyszał róznicę, bo gra zwyczajnie głośniej, co podswiadomie odbieramy jako lepiej.

Dlaczego Kimber, bo to porzadny kawełek miedzi, myslę, że lepszy niż wiele kabli za grube pieniądze, bynajmniej nie dzwiekowo, bo to po prostu czysta miedz w dobrej izolacji, a nie kawałek china drutu w kolorowych koszulkach z oplotem i na bajeranckich wtykach.

Darek Ocias, 15 Cze 2009, 08:45

Ten pan z linku nie budzi mojego zaufania. On chyba sam nie wie jak działają jego wyroby. Warto przypomnieć o jego cudownych ustrojach akustycznych, wielkości guzika od garnituru.

Darek Ocias

>Chciałbym zaznaczyć, że tego typu ekranowanie jest lepsze od plecionki stalowej, którą się zakłada z reguły wokół trzech przewodów, a tu każdy przewód jest ekranowany indywidualnie.

Prądy wirowe wokół przewodów pracujacych w przeciwfazie znoszą się, dlatego w tym przypadku pojedynczy ekran bedzie skuteczniejszy od indywidualnych.

jozefkania

>Ten pan z linku nie budzi mojego zaufania.

To niech wzorem innego oszołoma założy tutaj własny wątek z kolorowymi fotkami. Chętnie przetłumaczę. Im więcej napisze bełkotu, tym lepiej. Na pewno zyska na wiarygodności :-))))

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Najlepsza definicja hi end w polskich złotych, to była wczoraj na TVN Style albo może Turbo...

odtwarzacz mp3 za k**wa ponad 20 TYSIĘCY POLSKICH ZŁOTYCH!!!

Jeszcze lepsze było to, że w złotej obudowie kryło się jakieś plastikowe badziewie (marki, której już nie wspomnę, bo pierwsze widziałem na oczy) za kilkadziesiąt zeta. Normalnie ubaw po pachy, ale frajerów przecież nie sieją i ktoś to musi kupować, skoro ktoś to sprzedaje, masakra...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

lechb

"Nigdy jednoznacznie nie stwierdziłem, że kable nie maja żadnego wpływu na dzwięk, ale jest on na pograniczu percepcji i autosugestii i na pewno nikt nie jest w stanie rozpoznac po dzwięku na jakich kablach są spięte urzadzenia."

ale trochę wcześniej:

"Twojego CD w zestawieniu z VK-300x, najbardziej wypasiona wersję z kablami za 10K i po kilkaset zł i to by najmniej nie 5 min. na audioszole.I co, a no przykre, ale nie słychać różnicy."

To słyszysz czy nie?

Piszesz: „Dlaczego Kimber, bo to porzadny kawełek miedzi, myslę, że lepszy niż wiele kabli za grube pieniądze, bynajmniej nie dzwiekowo, bo to po prostu czysta miedz w dobrej izolacji, a nie kawałek china drutu w kolorowych koszulkach z oplotem i na bajeranckich wtykach."

I co z tego że Kimber to "kawałek czystej miedzi" i ten inny to nie? Przecież różnica jest na pograniczu percepcji?

Koniec dyskusji z mojej strony, przyczysz sam sobie co drugi post.

Pozdrawiam Stempur

to , ze ktos wystawil cene 20 tysie nie znaczy , ze sprzedal chociaz jedna sztuke, to jak enszynt audio, kosztuje jakies miliardy , a ostatnio na allegro zestaw nie moze zejsc za ulamek tej ceny, rynek mimo wszystko troche te sprawy weryfikuje, a jeleni to nigdy nie brakowalo...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Nigdy jednoznacznie nie stwierdziłem, że kable nie maja żadnego wpływu na dzwięk, ale jest on na pograniczu percepcji i autosugestii i na pewno nikt nie jest w stanie rozpoznac po dzwięku na jakich kablach są spięte urzadzenia. W związku z tym wydawanie pieniędzy idacych w rzędy tysięcy zl za kabel w celu poprawy dzwieku, uwazam za głupotę. Nawet jesli ta poprawa, czy różnica jest, nad czym mozna polemizować, to tak jak wyzej pisałem, tak marginalna, że na pewno nie adekwatna do kwoty jaka trzeba wydać.

Co do XLR, to nawet głuch by usłyszał róznicę, bo gra zwyczajnie głośniej, co podswiadomie odbieramy jako lepiej.

Dlaczego Kimber, bo to porzadny kawełek miedzi, myslę, że lepszy niż wiele kabli za grube pieniądze, bynajmniej nie dzwiekowo, bo to po prostu czysta miedz w dobrej izolacji, a nie kawałek china drutu w kolorowych koszulkach z oplotem i na bajeranckich wtykach.

Facet ić się lecz.Tak jak kolega napisał sam sobie przeczysz.Nie masz własnego zdania.Wszystko krytykujesz.Przemawie przez ciebie zawiśc że ktoś moze też ma jakieś dobre klocki lub kable.

Całkowicie nie mogę pojąć takich wypowiedzi.

No chyba że ciągle chodzisz na chaju.

Naprawdę przestań się wypowiadać bo doprowadzasz ludzi do szału albo do śmiechu.

jozefkania

baaardzo watpie, nie uwierze jak nie zobacze jednego takiego amatora...to tak jak tutaj na forum bida az piszczy , a o haj endzie rozprawiaja...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

gagacek, 15 Cze 2009, 15:15

>Darek Ocias

>>Chciałbym zaznaczyć, że tego typu ekranowanie jest lepsze od plecionki stalowej, którą się zakłada

>z reguły wokół trzech przewodów, a tu każdy przewód jest ekranowany indywidualnie.

>

>Prądy wirowe wokół przewodów pracujacych w przeciwfazie znoszą się, dlatego w tym przypadku

>pojedynczy ekran bedzie skuteczniejszy od indywidualnych.

Tytułem wyjasnienia bo tak skrótowo napisałeś: miałeś chyba na myśli, że pola magnetyczne będą się znosiły, choć nie do końca. Natomiast prądy wirowe będą generowane w materiale jednego przewodnika pod wpływem pola z drugiego. Jak indywidualnie zaekranujemy to minimalizujemy ich wpływ.

kali77 i stempur, macie problem jak widać nie tylko ze słuchem, ale równiez z zrozumieniem słowa pisanego.

Różnice na XLR, wychwyci każdy, bo gra głośniej, co do pozostałych kabli, to twierdzę, że różnicy miedzy takim kimberem za ok. 30 zł za metr, a innym za np. 3000, za metr żaden z was nie usłyszy, jesli uważacie inaczej wasza sprawa, wydawajcie pieniądze jesli je macie, ja jestem gotowy płacic za to co jest sprawdzone i działa w 100%, dlatego nigdy nie wydam kasy na sprzet czy kable za grube pieniadze, bo wiem, że to nie działa adekwatnie do wydanej złotówki, wole sie sam pobawić w DIY, a to działa, daje duzo radości i nie oskubuje portfela. Dla tych co oczywiscie maja dwie lewe łapki, zdecydowanie proponuje kupowanie markowego sprzetu, ale nie kabli w cenie sprzetu, bo to paranoja. Dobrze wydane pieniądze na kable to takie które zainwestujesz w lepszy sprzęt, a kable mozna do tego dobrać za pare stówek za wszystkie interkonekty i głośnikowe i to az z nawiazka.

Dorzućcie jeszcze do tego chłopaki sieciówki, bez których wasz sprzet na pewno nie zagra poprawnie na basie a i selektywność i przestrzeń od razu wieksza.

P.S. Jak tam stempur, jakies profity z Ansae dostaleś za watek reklamowy. No wiesz po tym jak to sie przeniosłeś i nawet kabelki nic nie pomagały, ale dopiero jak podlożyłes kolce i przyszła fachowa pomoc w sprawie zasilania, to dopiero dzwiek się otworzyl, nabrał ciepełka, namacalności. Akustka pokoju nie ważna i nic nie pomagała, ale kable sieciowe i podstawki pod sprzęt ;). Ciekaw jestem, czy tobie faktycznie wydaje się, że słyszysz, czy po prostu masz w tym interes.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Weryfikacje tego co warta jest kazda konstrukcja przynosi czas i rynek wtorny.

Sledzcie go ,taki Audiogon to rzecz duzo konkretniejsza niz wszelkie recenzje....

Czy znacie firmy produkujace sprzet ktore ..zawiesily dzialalnosc bo sprzedaz byla tak duza ze zadowolila producenta i...klienta?

Wiele osób z zamiłowaniem do kabli i voodoo nie wie jak ważna jest zwrotnica w kolumnach. Zmiana pojemności w torze wysokotonowym o choćby 1uF (słownie - jeden mikrofarad) daje często różnicę typu niebo a Ziemia.

Do kablofili - proszę mi podać kable które dają tak wyraźne różnice w dźwięku. Jak mi się zachce to sprawdzę kiedyś. Nawet najgorszy kabel od lampki ma mniejszy wpływ na dźwięk niż delikatna zmiana w elementach zwrotnicy. Takie jest moje stanowisko na ten moment :)

Dokładniej chodzi o potwornie wyraźne różnicę typu:

- jest przestrzeń - nie ma przestrzeni

- jest otwartość - nie ma otwartości

- jest agresywność - znika agresywność

- wokal za ciemny - wszystko w normie

- fortepian plastikowy, trąbka skrzeczy - dźwięk gładki, miły dla ucha

A to wszystko tylko 1uF ! w zwrotnicy (mniej lub więcej, w torze tweetera).

lechb, 16 Cze 2009, 12:09

Różnice na XLR, wychwyci każdy, bo gra głośniej, co do pozostałych kabli, to twierdzę, że różnicy

>miedzy takim kimberem za ok. 30 zł za metr, a innym za np. 3000, za metr żaden z was nie usłyszy

Przetań już siac ferment.Zbyt wiele klocków już posiadałem i szkoda mi czasu na rozmowy z człowikiem który udaje znawcę.A tak naprawdę komletnie nic niewie.Zresztą ludzie już mają swoją opinie o tobie w cale nie pozytywną.Zmień forum na MP3 bo o stereo nic nie wiemsz.

michal stabro, 16 Cze 2009, 13:27

No to korzystając z Twojego doświadczenia i wielu innych. Ile trzeba wsadzić kasy, żeby to była tak wyraźna różnica, jak w przypadku tej z pozoru drobnej korekty pojemności w filtrze głośnika wysokotonowego ? Dodajmy że zakup normalnego, dobrego kondensatora to wydatek kilku złotych.

Po prostu grzecznie pytam :)

O to ciekawe, zmiana kabli wpływa na dzwięk, parametrów zwrotnicy, nie ;)

czy kotoś cos akiego napisał ?Walnij się głową w ścianę może coś ci się przestawi

kali77, a ty widzę żeś rozumy pozjadal, takis mądry, tyle klocków juz posiałem. Fakty kolego, jakby Ci ktoś psikusem, zmienił kabelki, to nawet bys tego nie zauwazył, no chyba ze bys zobaczył.

P.S. Nie moge zmienic forum na MP3, bo nie słucham MP3, a pokątnie jestem zwiazany ze światkiem przestępczym, zwanym dystrybucją sprzetu audio, wiec mam niejako w tym swój interes, żeby być na bieżąco i wiedzieć co wciskać, jaki kit przejdzie ;) to co wyrazam na forum to tylko moje prywatne zdanie nie majace nic wspólnego z marketingiem, ale co poczytam i co takich jak ty zbulwersuję to moje!!!

>Tytułem wyjasnienia bo tak skrótowo napisałeś: miałeś chyba na myśli, że pola magnetyczne będą się

>znosiły, choć nie do końca. Natomiast prądy wirowe będą generowane w materiale jednego przewodnika

>pod wpływem pola z drugiego. Jak indywidualnie zaekranujemy to minimalizujemy ich wpływ.

Bzdura. Jak się pola magnetyczne zniosą, to skąd się weźmie prąd wirowy? Poza tym - dlaczego wirowy? Przecież pole magnetyczne generuje się cylindrycznie wokół przewodnika, wygenerujesz zwykły prąd wzdłuż osi przewodnika. Polecam zrozumieć działanie skrętki, to jest to, o czym pisał gagacek, a ekranowanie każdej żyły osobno w przypadku przesyłu symetrycznego byłoby niemądre.

Virtual Dynamics to firma polująca na jelenie. Wystarczy przejrzeć wątek o sieciówce ze zwykłego kabla i węża ogrodowego. Ich ustroje akustyczne to też ciekawe wynalazki.

jozefkania, 16 Cze 2009, 13:42

a ja Ci odpowiadam , zapros mnie , pokaz dobry dzwiek z "twoim kondensatorkiem"

a zafunduje Ci skrzynke piwa albo i dwie....

....ew pokaze Ci jak wplywa kabelek na dzwiek

:)

michal stabro, 16 Cze 2009, 14:06

I znowu jakieś dziwne personalne ataki ?

Ja mówię tylko o zmianie pojemności o 1uF. Nie o jakości kondesatora. Czołówka świata audio stosuje zwykłe komponenty w zwrotnicach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.