Skocz do zawartości
IGNORED

problem z preampem su a4

laa83

Rekomendowane odpowiedzi

witam

jestem posiadaczem pream jak w tytule i mam z nim problem,od czasu do czasu w prawym kanale zaczyna strzelac(pojawia sie skladowa stala),przejzalem caly uklad i nic nie znalazlem,nie posiadam schematu i nie moge go nigdzie znalesc

Sledzac analogicznie jak sygnal idzie w preampie wywnioskowalem ze uszkodzony jest jeden ze wzmacniaczy napieciowych,na wejsciu tego wzmacniacza sa dwa fety w jednej obudowie(takie same jak w se a3 na wejsciu),uklad pracy podobny jak w se a3(uklad pa68h jako wzmacniacz roznicowy,z lustrami pradowymi na 2sa995 i 2sc2291)nastepnie sygnal idzie na dalsze czlony wzmacniacza az do stopnia mocy opartym na 2sc2592 i 2sa1112(takie same sa w se a3 na driwerach)

Podlaczajac oscyloskop pod zaciski ukaldu pa68h nic niepokojacego nie spostrzeglem,wiem natomiast ze owe skoki skladowej sa juz za lustrami pradowymi i ida dalej na wyjscie ukladu

Zeby nie bylo nie porozumien,odlaczylem od wejscia ukladu pozostale czlony preampa,to samo zrobilem z jego wyjsciem(wzmacniacz teraz pracuje jako pojedyczy czlon,niezaleznie)co w nim moze byc nie tak????

najgorsze jest to ze on naogol gra ok,czasem tylko strzela:(

Poprawilem wszystkie luty i nie ma mowy o zimnych lutach,pomierzylem oprniki i kondy-wszytko w normie:(,mierzylem napiecia miedzy danymi punkatami w sprawnym kanale i uszkodzonym-sa porownywalne

https://www.audiostereo.pl/topic/56988-problem-z-preampem-su-a4/

Witam ponownie,znalazlem chyba powot owych trzaskow-w tranzystorze 2sc2631 wypalilo sie zlacze,albo ma wade produkcyjana,raz dziala ,raz nie:P,szukalem tego uszkodzenia kilka miesiecy,oczywiscie nie codziennie,od czasu,do czasu

pozdrawiam

Niestety czasem dzieje się i tak. Sam miałem kilkukrotnie takie przypadki, a ostatni w końcówce mocy Pioneera M-90 i wiem jak to potrafi wyprowadzić z równowagi. Na szczęście nie musiałem się nad żadnym przypadkiem kilku miesięcy męczyć bo bym chyba sprzęt za okno wystawił :D

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Su a4 jest bardzo mocno rozbudowany,ilosc tranzystorow idzie w setki

Sa w nim w na tranzystorach opracowane wzmacniacze operacyjne:)

wewnatrz sa dwie plyty glowne,do ktorych powtykane sa pomocnicze-15szt

Wszytkie nacpane wrecz tranzystorami i innym badziewiem,pream tan na wyjsciu dc ma okolo10w przy 8ohm,pobiera z sieci 70w i wszytko w cieplo,jest to 2 z najwyszszych modeli technicsa

skrecilem go do kupy i znow strzela:(czyli to nie byl tranzystor

wyjolem cala plyte glowna na ktorej sie znajduje ten wzmacniacz,podlaczylem pod osobne zasilanie i kur...jak na zlosc dziala//////

• 3 tygodnie później...

Witam,mam pytanie,z biegiem czasu tranzystory traca parametry i jest to oczywista sprawa,ale jezeli zbudowany jest wzmacniacz komplementarny bez kompensacji temperaturu,to z uplywem czasu i zuzycia sie tranow prad spoczynkowy bedzie rosl?????

Pytam dlatego bo owy wadliwy stopien wzmacniajacy w su a4 okropnie sie grzeje,zasilany jest symetrycznie 30-+,trany wyjsciowe nie maja radiatorow,sa w obudowie to220,a prad spoczynkowy jaki byl w tym stopniu wynosil 25ma-wydaje mi sie ze to grubo za duzo,zmiejszylem prad spoczynkowy do 10ma i wszytko dziala normalnie,nic nie strzela jak wczesniej

Może z czasem prąd spoczynkowy się rozjechał. W drugim kanale też powinno być 25mA, a jeśli jest mniej to tak samo ustaw w tym kanale gdzie go zmniejszyłeś do 10mA.

Przydałoby się tym tranzystorom końcowym założyć chociaż nale radiaorki.

Nie porobiły się na ich końcówkach zimne luty od tej temperatury?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.