Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe w okolicy 2000 zł

Raku

Rekomendowane odpowiedzi

Tym razem nie jest to pytanie, których tak wiele na naszym forum, ale raczej sugestia dla poszukujących niedrogich podłogówek.

Tytuł postu jest celowy, dla łatwiejszego odnalezienia w archiwum (może ktoś skorzysta).

Do rzeczy:

Ostatnio szukałem tanich podłogówek, właśnie w okolicach 2000 zł.

Konstrukcje DIY, choć je bardzo cenię, odpadały.

Główne założenia: nowe, w miarę uniwersalne, nadające się podpiąć także do taniej elektroniki, mile dobre wykonanie (czytaj - o przyzwoitej prezencji).

Zestaw do odsłuchów, relaksu i w miarę komfortowego słuchania już posiadam.

Tym razem szukałem "konia roboczego", który mógłby umilać czas mojej żonci opiekującej się naszą cudowną Jadzią - skończyła juuuż 7 tydzień :-)

Szukając wskazówek na forum natrafiłem na post kolegi Iceman`a, opisującego swoje wrażenia z odsłuchów Qba Elements 300 Al -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Właściwie złego słowa, i to zarówno o firmie, jak i samych kolumnach, na forum nie spotkałem. Sprawdziłem stronkę www, zadzwoniłem do sklepów handlujących kolumnami dla sprawdzenia wrażeń i oceny wiarygodności firmy.

Zadzwoniłem do Qba, trzykrotnie rozmawiałem z właścicielem i zamówiłem powyższe graty. Rozmowa miła, rzeczowa i sympatyczna.

Kolor wenge, do tego także ładne, jak się później okazało, mosiężne kolce (za 37 zeta) - standardowo kolumny ich nie posiadają.

Całość minimalnie przekroczyła 2000 zł.

Po 2 dniach miałem kolumny w domu, oczywiście z możliwością zwrotu (koszt ewentualnego kuriera chyba 20 zł).

Kolumny zostały.

Dźwięk opisał już Iceman, choć w mojej opinii, nieco na wyrost. Na pewno nie mogę się zgodzić, że są to najlepsze kolumny do 5000 zł.

Potwierdzam dużą uniwersalność i ogólne dobre wrażenie. Jednak bez fajerwerków.

Trzeba oczywiście przyznać, że są to nówki i dźwięk może jeszcze się zmienić.

Kolumny porównywałem do moich ESA (które ze względu na cenę, prezentują już inną, wyższą ligę). Niestety przy odsłuchach na lampach poległy. Dźwięki były suche, bez polotu. Nie chciało się dalej słuchać.

Co ciekawe, gdy Qba były podłączone do elektroniki (2 zestawy - NAD i Diora) było znacznie lepiej i w pewnych aspektach zbliżały się do ESA.

Generalnie i podsumowująco:

Kolumny ładnie wykonane, naturalny fornir prezentuje się całkiem nieźle - kolumny spokojnie mogą stać obok ESA, które znane są przecież z dobrej roboty. Kolumny nie należą do wypierdków i są wyższe niż np. ESA, tak więc są w pomieszczeniu zauważalne. Brak maskownic (dla mnie - choć to może "bałdziej ałdiofilsko" - niestety).

Dźwięk ze wszech miar poprawny.

Uwzględniając cenę i to co sobą prezentują, warte polecenia, a co najmniej zauważenia.

Chętnie porównałbym je z tańszymi, ale za to bardzo chwalonymi Siestami.

Pozdrawiam

R.

Poniżej spróbuję zamieścić 2 zdjęcia ukazujące kolumnę (porówanie do ESA) oraz jakość forniru.

post-14804-100000798 1246878885_thumb.jpg

post-14804-100000799 1246878885_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wykonanie bardzo, bardzo ładne...A cos wiecej o parametrach? To konstrukcja 2 drozna?. A porównywana ESA pod katem dziwieku to Vintage V3 za cena od 3500 do 4300 czy czos droższego?. Bardzo tez jestem Ciekawy porównania ze Siestami...bo pluje sobie ze 1,5 roku temu kupiłem Maestro II 180 zamist Siest..głonie dlatego ze stoja w pokojy 38 metrów i bałem sie ze siesta za mała.

Parametry kolumn dostępne są na stronie producenta: www.qba.com.pl/

Porównanie do ESA Vivace 3, nabyte w cenie 3,5 kzł jakiś czas temu.

Na marginesie, ESY także uważam za kolumny warte polecenia w tej cenie. Teraz obecny jest nowszy model, bodaj XT, którego jednak nie słuchałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.