Skocz do zawartości
IGNORED

CZYM ZASTĄPIĆ HARMANA AVR 645??

wieczor

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM,

JESTEM UŻYTKOWNIKIEM AMPLITUNERA AVR 645, KOLUMN FOCAL CHORUS 836 , ES 30 I SUBA SERVO 15V2.

ZNIECHĘCIŁEM SIE DO MARKI HARMAN/KARDON Z DWÓCH POWODÓW : PIERWSZY NIE DO KOŃCA ZADOWALA MNIE JEGO MOC (MAM WRAZENIE ZE FOCALE MOGĄ GRAĆ ZDECYDOWANIE LEPIEJ), DRUGI TO PO 1/2 ROKU UŻYTKOWANIA ZNALAZŁ SIE W SERWISIE...PADŁA KOŃCÓWKA MOCY. WYDAJE MI SIE ZE PRZY TAKIEJ KLASIE SPRZETU ZA TAK DUZE PIENIĄDZE TAKA SYTUACJA NIE POWINNA MIEĆ MIEJSCA... MOZE SIE MYLĘ? ZAZNACZAM ZE PRZY WYBORZE SPRZETU KIERUJE SIE ZARÓWNO KD JAK I STEREO. BIORĘ POD UWAGĘ YAMAHĘ RXV 3900 LUB 1900. MOZE MACIE INNE CIEKAWE PROPOZYCJE? . CZEKAM NA INFO I Z GÓRY DZIĘKUJĘ

jesli moge podsunąc pomysł to bez obrazy wlascicieli innych marek sprzetu kinowego ale powiem wprost TYLKO YAMAHA 3800,3900 czy 1900 bez roznicy na korzysc 3800 bo tansza i zadnej roznicy miedzy nowszymi, niestety stereo z niej nadal bedzie co najmniej denne jednak w kinie to kawał maszyny i co w yamaszce dobre mało sie grzeje i sprzet nie awwaryjny nie mówie nawet mało awaryjno bo poprostu nie awaryjny yamahy sie nie psują chodzą latami katowane w najgorętsze upały ,teraz poczekaj zaraz sie zacznie wielbiciele onkyo i denonów wezmą sie za mnie:)))

No cuz,ja własnie sie przesiadłem z amplitunerow Yamah ,i Cambridga Audio własnie na Harmana.Moze Yamaha zagra głosniej ,ale napewno nie bedzie tu roznicy w dzwieku.Yamaha ma dynamike,bas,jest muzykalna,ale Harman w niczym jej nie ustepuje.Według mnie Własnie Yamaha i Harman to najlepsze amplitunery i do stereo i do kina.Mówimy tu o tych najwyzszych modelach.Po Yamaszkach miałem Azura i to jednak nie było to,grał tak bardzo spokojnie do kina za spokojnie.żałowałem ze sprzedałem swoja ostatnią Yamahe.Teraz kupiłem Harmana i jestem bardzo zadowolony.Modele o ktorych piszesz mają najnowsze dekodery i tu przewyzszają Harmana,ale akorat na tym mi nie zalezy.Twój Harman tez tak sie grzeje,bo to mnie dziwi,Yamahy tego nie mają.

Co do awaryjnosci Yamah to sie zgodze w 100 proc ,poprostu sie nie psują.A te starsze AX1, czy AZ 7 to poprostu modele kultowe.Mysle ze starsze Denony tez sa bardzo dobre,ale słuchałem tylko jeden model 3802 i wtedy bardzo mi sie podobał.

ja mam opinię nt Onkyo 905, jako że go użytkuję i napędza duże i dość wymagające kolumny. Bardzo duża moc i dynamika, nie ma opcji żeby się wyłączał czy siadał w inny sposób. Potrafi uderzyć w sposób odczuwalny w klatce piersiowej i momentalnie się cofnąć. W stereo to poziom Denona 1500ae, którego posiadałem i robiłem bezpośrednie porównania. Polecam.

Focale to zacne kolumny i potrzebuja naprawde dobrej elektroniki.Ja bym ci poradził zupełnie cos innego nie RX-V 1900,3800,czy Onkyo 905,wszystkie te amplitunery Harman tez grają na podobnym wysokim poziomie ,ale raczej w kinie bo do tego zostały stworzone.Jezeli masz miejsce i nie masz osobnego wzmaka do stereo,to radze ci zamiast wydawac 6000 tys na amplituner ,kupic wzmacniacz stereo np Yamaha AS-1000 i amplituner Yamaha RX-V 765,który posiada wszystkie najnowsze dekodery.Do amplitunera podłaczysz wzmacniacz przez pre-out i bedziesz miał takie stereo i kino o ktorym zaden amplituner nie moze nawet pomazyc.

dariusz nie zgodze sie:) szkoda tej yamahy 1000:) rxv765 jak kazdy ampli do tego nie przystosowany jest kiepskim przedwzmacniaczem wejscia pre-out stłumią mozliwosci as1000 o 40%

juz lepiej kupic LEPIEJ JUZ ZASTOSOWA PRSC885 onkyo jako przedwzmacniacz z wszystkimi dekoderami wejsciami i wyjsciami HDMI itd itp

i do tego podlaczyc as-1000

Focale podłączy pod wzmacniacz,reszta pod amplituneri stereo bedzie bez ingerencji amplitunera.Nadal twierdze ze te amplitunery w kinie graja naprawde porównywalnie,nalezy tu szukac tylko naprawde dobrego stereo.Tym bardziej ze kolumny sa naprawde zacne i zaden amplituner ich nie wysteruje tak dobrze jak np AS-1000,lub AS-2000 ostatnio nawet widziałem AS-2000 w MM we Wrocławiu na Bielanach ponizej 4000 tys.

dariusz przeczytaj wczesniejszy twoj post wyraznie napisales ze podlaczy as1000 przez preouta rxv765 dlatego odpowiednio zareagowalem na tą teorie ale widocznie sie myliłem bo miales co innego na mysli ale co innego napisales;)

Bardzo dziękuje za wszystkie wypowiedzi.

@mczaj - jakie kolumny napędza Twoje Onkyo?

Oraz, który z tych amplitunerów najlepiej współpracowałby z Servo 15v2. Czy to ma w ogóle jakieś znaczenie?

Czekam na ewentualne kolejne wypowiedzi.

pozdrawiam

niema zadnego servo ma swoj wzmak na niego podaje amplu tylko sygnal juz rozkodowany do analogu w ampli nie bedzie zadnej roznicy ! tak odemnie to podpowiem tobie ze onkyo sa rowniez awaryjne i grzeja sie holernie !! wybor nalezy do ciebie ja bym wziol yamahe

pozdro to na tyle odemnie w tym temacie

Byc moze sie niezrozumielismy,ale o tych podłaczeniach było juz tyle ,a raczej posiadacze tych wysokich modeli amplitunerow wiedza o co chodzi ,tak jak ty.Naprawde uwazam ze te Yamahy,Harmany,Denony sa dobre,ale za te pieniądze napewno mozna lepiej.Sam to przerabiałem.Wzmacniacz to wzmacniacz.Amplituner to teraz urzadzenie multimedialne,tak jak komputer,fajnie ale to juz naprawde przesada.Dla mnie takim prawdziwym i ostatnim swietnym amplitunerem była Yamaha AZ 9.Teraz dostepna na Allegro za niecałe 5000 tys,i jest napewno warta tych pieniedzy w przeciwienstwie do tych najnowszych amplitunerow,ale to jest moje zdanie.Pozdrawiam.

wieczor, kolumny to Paradigm Signature S8, centralny C5, dipole 370 z tyłu.

Wszędzie impedancja 4 ohm, spadająca do 3.5.

Wczoraj po b. głośnej projekcji (kino mam w piwnicy w domu, więc słucham naprawdę głośno) Onkyo był owszem b.ciepły, ale gorącym bym go nie nazwał. Przy normalnym oglądaniu robi się ciepły, ale grzeją się głównie procesory do grafiki a nie końcówka, obudowa na radiatorem jest tylko lekko ciepła.

dariusz z9 jest rewelacyjnym wzmacniaczem ,ale mimo ze posiadam rxv3800 to na codzien mam stycznosc z ax1 i tu bym polemizował waga 3800 to niecale 18 kg a ax1 to 28 kg jednak nie przeklada sie to na roznicy w brzmieniu obydwa urzadzenia charakteryzuja sie podobnym brzmieniem no 3800 jest ciut jasniejsza i nie powiem z lekka bardziej przestrzenna ale to zasluga YPAO ktore w tej yamaszce juz jest dosc rozbudowane

natomiast z9 to rewelacja tak jest na allegro juz dosc dlugi czas napewno jak bym mial gotowke bral bym ja w ciemno do kolekcji

Skoro masz do czynienia z nimi na codzien ,to pewnie jest tak jak piszesz.Tylko jedno ale ile musiałes zapłacic za RX-V 3800.AX1 mozna kupic bez trudu nawet za 1500 pln.Tak wiec warto płacic 3000 tys tylko za te nowe dekodery.Jak sam pisałes Yamahy to sa prawie bez awaryjne klocki tak wiec nie ma takiego duzego ryzyka ze te 5 letnie bedą zajechane.Mysle ze napewno bys wolał AZ 9 niz swoja 3800,a sa w podobnych cenach.Moja recepta na sukces to kupywac paroletnie klocki najlepsze ,najwyzsze modele za ktore teraz płacimy 20 proc ceny początkowej.Do tego Blu-Reya ktory posiada wszystkie dekodery w sobie.Wyjdzie i lepiej i taniej.

Co do awaryjności - mam w drugim systemie Onkyo 676, chyba już z 10 lat, nigdy nie było z nim żadnych problemów, a jest też używany przez moje córki :)

Onkyo niestety popsuło sobie brand zalewając supermarkety najtańszymi sprzętami, pamietam że kiedyś było bardziej elitarne. Niemniej to jest tylko sposób dystrybucji - a czy to ma coś wspólnego z jakością najwyższych modeli? 905 waży prawie 25 kilo, ma wielkie trafo toroidalne, 2 pary tranzystorów na kanał, naprawdę kawał sprzętu.

Czy ktoś zna i może tu pokazać jakieś statystyki usterkowości? Bo bez nich to możemy się tu przekonywać co jest bardziej usterkowe a co mniej...

Yamaha Z9 - to na pewno b. dobry sprzęt. Następca kosztuje ponad 20 tyś. Podejrzewam, że dźwiękowo są równorzędne. Brak skalerów - dla mnie może ich w ogóle nie być, zbędny gadżet. Jedyny problem, to konieczność zakupu dobrego Blu-raya z dobrym wyjściem 5.1 w celu odtwarzania audio HD, 5 tys do wydania.

Jokers

mam do ciebie jeszcze jedno pytanko. gdzies na forum wyczytalem ze dobrym rozwią∟zaniem byloby podlączenie do harmana przez pre out końcówki mocy np. jakiegoś rotela. co ty na to??

Nie widzę powodu wymiany amplitunera o ile pamiętam przyjmie PCM po HDMI więc dekodery nie sa potrzebne. Za porównywalne pieniądze nie dostaniesz nic lepszego. Podłącz sobie jakieś fajne stereo do tego i będzie bomba, Rotel ma model z odpowiednim wejściem. Sam stosuję podobne rozwiązanie i nie będzie już powrotu do stereo z amplitunera.

Tylko oczywiście nie końcówki mocy, a zintegrowanego wzmacniacza z mozliwością pracy jako końcówka. Sama końcówka to nienajlepsze rozwiązanie. Podłączając CD bezpośrednio do wzmaka uzyskasz nieporównywalnie lepszy efekt.

lep :) pcm po hdmi brzmi tragicznie jak wiesz Jitter sie kłania:) wiec albo przyjaciel kupi

pionka 51fd wgra nowy soft i pusci HD po analogu albo lepiej wcale niech tego nie rusza bo PCM po hdmi potrafi byc gorsze jak DD czy DTS po Coaxialu wiem co mowie bo mam temat zjedzony

co do koncowki mocy to musial bys sobie kupic rotel1075 wtedy mozna bedzie powiedziec o konkretnej poprawie brzmienia a ta juz nie ksoztuje 1000 zl a 6 tys

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.