Skocz do zawartości
IGNORED

Z czym graja Wasze EPOSy ES22 lub M22?

zorro77

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem kupić wzmacniacz i chciałbym poznać osoby które miały przygodę bądź mają EPOSY ES22 lub te nowsze M22.

Wzmacniacz raczej:

używka

Lampa opcjonalnie inny

do 4,5 tyś

Macie jakieś doświadczenia jakie firmy omijać, co się sprawdziło?

No i wejdę chyba w winyle :D Tu jakieś sprzęta polecacie ?

https://www.audiostereo.pl/topic/57426-z-czym-graja-wasze-eposy-es22-lub-m22/

Creek Destiny - bardzo dobre połączenie (nie wierzyłem aż nie spróbowałem)

Vincent 226 - zwyczajnie

Myryad (chyba MI-120 to był) - fajnie ale bez szału

Gainclone na LM3886 - nie daje rady

Symasym - w relacji cena/jakość - the best ale też zwyczajnie (podobnie jak Vicek)

Gram póki co na dzielonym wzmaku tak jak w o mnie.

Słuchając rozumu....

Dzięki koledzy za info, też słyszałem dobre opinie o tym Creek'u - że niby "firmowy komplet z Epos"

Foni - widze, że lecisz na dzielonym z Kaspianem - ale to co lepiej to gra jako dzielony niż Lampa? Bo nie wykluczam takiej opcji ... (kwestia ceny... nie sprawdzałem)

I ja też walczę deko z akustyką pokoju - teraz kolej na zasłony :D

Jeśli myślisz o lampie, to zwróć uwagę na modele o wyższej mocy, EPOS m22 potrzebuje trochę prądu. CREEK DESTINY jest bardzo dobrym połączeniem, ja osobiście posłuchałbym jeszcze hybrydę lampową VINCENT SV-226mkII lub najnowszą SV-236mkII. W Vincencie po zmianie lamp efekt brzmieniowy w połączeniu z Eposami jest naprawdę ciekawy. Na fabrycznych lampach gra poprawnie - i tylko tyle. Wszystko to jednak jest kwestią gustu.

Wymiana na nawet najprostsze Electro-Harmonixy po 40 zł./szt daje już zadowalający efekt. Wzmacniacz słuchałem na złotych EH 12AX7 które po rozegraniu zdecydowanie polepszyły plasyczność i uporządkowały scenę. Słuchałem też ten wzmacniacz na kilku modelach lamp NOS, efekt zależy od kolumn i preferencji.

Jeszcze jako ciekawostke dodam, że moje M22 przez jakiś czas (ze względu na brak preampa) zasilałem FATMANEM ;-)

Cieżko uwierzyć ale.... brzmienie było naprawdę fajne. Oczywiście nie było wykopu, mocy, wysterowania ale sam charekter brzmienia.. CACY!! W każdym razie do codziennego i cichego słuchania mógłbym z tym graniem jakiś czas żyć. Wniosek: wcale nie trzeba dużo wydać aby było fajnie ;-). Ponadto... połączene z lampą może okazać się bardzo ciekawe.

Vincenta 226mkII nie polecam. Będzie jedynie poprawnie.

Słuchając rozumu....

Rozmawiałem ze specjalistami - twierdzą że znajdą znacznie lepsze połączenia niż z Creekiem , bo większość na Ashow po prostu to widzi, słucha i mu pasuje - a okazuje się, że nie jest to szczyt możliwości...

No nic zobaczymy, posłuchamy- napiszę jak kupię ...

witajcie ,u mnie eposy m22 pogrywają z creekiem 5350 se , szczerze polecam to zestawienie mimo wielu opini na nie ,a bo to bas za twardy ,a że góra za ostra itp.nic z tych rzeczy,ale najlepiej samemu sprawdzić , udanych zakupów,pozdro

• 4 tygodnie później...

Jestem bardzo bliski zakupu amerykańskiego zintegrowanego wzmacniacza lampowego IT-85, właśnie z wspomnianymi Epos'ami M22i. Ten wzmacniacz znakomicie komponuje się z Eposami. Problemem pozostaje źródło. Bardzo dobry rezultat można uzyskać na Linn'ie, który kosztuje 10kzł :( To juz dla mnie za dużo, więc jak na razie faworytem jest Creek Destiny. Moje pytanie brzmi, z jakich źródeł dźwięku Wy korzystacie, słuchając na tych Eposach. Chodzi mi o coś podobnego do Creeka/Linna z bardziej drapieżnym basem (słucham sporo metalu). CA odpadają - tam bas jest mocny, ale mało elsatyczny i osiagniety kosztem przestrzeni i muzykalności. Może Naim CD 5x?

• 5 miesięcy później...

Witam

Jestem swiezym uzytkownikiem Epos'ow ES22. Obecnie graja z rotelem ra972. Jest niezle, lepiej niz z MA s6. Ale dzwiek jest za ostry, jest za jasno. Szukam wzmaka z dynamicznym otwartym dzwiekiem ale troszke mniej ostrego na gorze niz rotel. Budzet max 2.5 tys zl. oczywiscie uzywka. Co polecacie?

Myslalem o Creek evo1, naim nait 5i moze cos z Musical Fidelity? Lampa odpada:)

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Miałem eposy ES14 i naima 5i pierwszej serii. Było właśnie za agresywnie, równowaga tonalna przesunieta wgórę. Lepiej zdecydowanie zagrały eposy z linnem. Więc ja osobiście nie zaryzykowałbym eposów 22 zserią 5i naima...

michal stabro

ale jakie? :) Ale na monobloki to chyba mam za maly budzet...

a moze wzmak dzielony?

np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Witam

Jest do oddania Linn Majik 1 za 1100zl warto? Jak to gra, slyszal ktos?:)

jeżeli jest sprawny to świetna cena i jeżeli chozo tego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

there are no answers, only choices ....

Nie, nie:) chodzi o te wersje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

o takie cos

Ukryta Zawartość

post-11813-100003232 1265400611_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnio słuchałem u kolegi Eposów 22 ze starszym accuphase 213.Pomimo nierewelacyjnego ustawienia kolumn było bardzo dobrze.Sam jestem raczej fanem lamp ale to zestawienie naprawdę udane.Z accu 3xx byłby chyba strzał w 10.Z Mucicali to chyba seria A-300 lub A-3 wchodzilaby w grę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.