Skocz do zawartości
IGNORED

jaki CD i kolumny do Sony TA-F690ES ???

sebolx

Rekomendowane odpowiedzi

al jaki to dowód;) chciałes pokazac ze ci takie cos napisałem teraz. a tu surprise, poltora roku temu:) i prowokacja sie nie udała:) i widzisz, przyznajesz sie do naduzywania rączek w zyciu prywatnym. taki z ciebie wykształciuszek wielki a łapkami wymachujesz na prawo i lewo? żałosne.

haha disco

ja sie nie wypieram wulgaryzmów pisanych 22.03.08. bo z czym tu sie chowac. swięty nie byłes, dyskusja była burzliwa, brzydkie słowa latały jak skowronki. i co z tego? czujesz się swięty>?

czubsi

Dzieki za odpowiedz w temacie :)

Wiec dzis z koega posluchalismy sobie kilka wzmacniaczy na piewszy ogien poszla moja 690 ES

pozniej oczywiscie 500 ES no i po tych suchych soniaczach przyszla pora na wielki 29 letni wazacy 16,5 KG wzmacniacz dual mono OPTONICA SM-4646 !!!

Wiec powiem tak SONY 500 ES i 690 ES przy tym antyku jakim jest juz OPTONICA SM-4646 wypadly bardzo bardzo bardzo blado sucho i po prostu powiem tak po odsluchu tego antyka ja i moj kolega powiedzielismy sobie to samo : NIE CHCE SIE NAM JUZ PODLACZAC SONY ES :-/

Nie jestem audiofilem ale powiem tak OPTONICA gra tak ze mozna jej sluchac godzinami nawet glosniej i ten dzwiek nie meczy ucha jest taki cieply delikatny ale tez wyrazny a bas po prostu jest zawsze i w odpowiedniej ilosci delikatny nie twardy jak w ES ech... troszke smutny jestem teraz gdy slucham mojego 690ES :((( ES nie czaruje niczym :((( OPTONICA czarowala kazda plyta kazdym utworem !

A kolejny wzmacniacz ktory testowalismy to tez wiekowy Technics SU-V8 tez wielki i mocny klocek 1000 W poboru z sieci to juz o czyms swiadczy bylem bardzo sceptycznie nastawiony co do Technicsa ale powiem szczerze ze ten Technics tez zagral lepiej niz SONY ES :-/

Trudny dla mnie byl ten dzisiejszy dzien 2 stare wzmacniacze OPTONICA i Technics wygraly z SONY ES ech... dam tej mojej 690 ES jeszcze szanse i jesli wygram tego PIONEER PD-9700 to moze w koncu 690ES pokaze ze cos potrafi no taka mam nadzieje ;)

Moze ktos z Was sluchal tych wzmacniaczy o ktorych dzis pisalem jesli tak to napiszcie czy potwierdzacie moja opinie ktora jest taka :

1 miejsce bezapelacyjnie OPTONICA SM-4646

2 dla mnie zaskoczenie wielkie Technics SU-V8

3 SONY 500 ES i 690 ES nawet nie mielismy ochoty wsluciwac sie ktory gra lepiej wiec oba 3 miejsce

Gość czubsi

(Konto usunięte)

sebolx

ha ha ha !

Mówisz - zaskoczony Technicsem ??? Musiałbyś posłuchać paru ich starych końcówek mocy ... Technics spieprzył swój potencjał i chyba zrobił to w najgorszy z możliwych sposobów bo nie zostawił żadnej serii ktora trzymała jakość. Gdy targnęli się na takie konstrukcje jak dopracowana na MASH-u SL-P2000 czy dzielony napęd i DAC, nie wspominając o świetnych podrygach na koniec SU-A 3000, SU-A 7000

to było już za późno by zmieniać świadomość i ratować firmę od upadku. Co do Optoniki to mnóstwo starych klocków gra w sposób jaki opisujesz ... Znacznie lepiej robią to np stare Revoxy. Można jednak oba światy połączyć dodając do miłego sympatycznego dawnego brzmienia trochę werwy, jaj i energii ! Ten 9700 to gość mocno przecenia ale cóż. Osobiście słuchałem 690 ale słabo ją pamiętam i u mnie grała tylko z Technicsami. Np. z SL-P 999 i z SL-PS 740 było świetnie ! Barwnie, melodyjnie i wciągająco ! Totalna pomyłka była przy SL-P 1200 - Dźwięk był jak z zaświatów ... Bardziej kojarzę 670 i ona była całkiem sympatyczna ale CD i kolumny tzreba do Sonówki właściwie dobrać !. Właściwie to znów potwierdzasz moje opinię o Metasach (choć jak mówiłem nie słyszłem ich). Optonika gra "po staremu" - głównie melodyjną średnicą podpartą miękkim i obszernym basem a góra jest delikatna choć nie tak rozdzielcza jak przy typowych "tranzystorach". Z "niemieckimi" Metasami uzupełniją swoje cechy tworząc ciekawy zespół ! Sonówka jest bardziej sterylna + "niemieckie" Metasy i mamy przesadę gotową ... - czemu mnie to nie dziwi ??? .... Myślę, ze przy tym 9700 zyskasz troche klasy i powietrza, bardziej zwarty i lepiej kontrolowany bas a także ładniejszą górę ale czy wypełnisz przy tych kolumnach średnicę ?? - chyba jednak nie Pioneer jest zbyt neutralny. Musiałbyś chyba szukać CD-ka barwiącegoi srednicę i dlatego polecam 8500 - może być fajnie !

Kurde ja chyba lubie takie cieple kluchy jesli chodzi o dzwiek ale bez przesady nie lubie jak bas sie zlewa i zalewa mi pomieszczenie ale lubie go czuc bez wsluchiwania sie czy jest czy go nie ma a na Sony ES bas niby jest ale jakis nie taki jak bym chcial bo jest troche twardy zwarty i nie taki przyjemny jak w Optonice czy Technicsie przy nich muzyka mnie nie meczy a przy Sony ES meczy i to mi najbardziej nie odpowiada tak sobie mysle ze moze kiedys lampe kupie tylko ze problemem jest dla mnie to ze bez odsluchu nie powinno sie nic kupowac a ja nie bardzo mam checi na szukanie i odsluchiwanie gdzies daleko w PL wzmacniaczy czy CD :-/

Mowisz ze musze miec CD ktory podbarwi srednice i ociepli dzwiek tez tak mysle tylko problem w tym ze trudno kupic takiego CD w przystepnej cenie 8500 to juz pewnie nie do kupienia a moze sa jakies inne CD ktore poprawia u mnie ten dzwiek ?

A i mam jeszcze pytanie troszke do przodu ale czy interconekt i kable glosnikowe tez potrafia poprawic ocieplic dzwiek ??? Jak juz pisalem wczesniej mysle o kupnie ale juz na koncu jak bede mial CD kabla Audionova Moonwalk BI-WIRE i jakis interkonekt nie wiem jeszcze jaki bo malo czytalem o interkonektach moze cos doradzicie ?

taki bas o jakim piszesz to denona pma-777. o połowe tanszy od 690 es a nie wiem czy mu ustępuje. moze jedynie pod wzgledem wyrównania pasma-pma-777 ma minimalnie cofnieta srednice, ale bass bez krecenia gałami powinien spełnic twoje wymagania. jesli lubisz kręcic gałami to rzecz jasna wszystko zaleje. ja generalnie nie uzywałem korekcji, a gdy chciałem naprawde czadu, to wystarczyło wcisnąc loudness. teraz jest taki denon przynajmniekj był pare dni temu za 350zł chyba. smiech cena jak za taki dzwiek.

Ciekawe hmm... taki tani denonek pma-777 i moze mnie zadowolic :) bardzo chetnie bym go posluchal ale nie chce kupowac kolejnego wzmacniacza bo jak tak dalej pojdzie to komis bede mial w domu a bujac sie z tym wszystkim na allegro pozniej to nie mam ochoty :-/ ale dzieki za odpowiedz i rade :)

Narazie musze upolowac jakiegos CD fajnego :)

Gość czubsi

(Konto usunięte)

sebolx

Sonówkę (ES770) z 8500 ma jorkers. Tego CD-ka słuchałem bardzo długo w różnych konfiguracjach i na wszystkich Sonówkach jakie wtedy miałem (ES870,ES550,ES670) było dobrze i bez żadnych osuszeń czy efektów wokalnych wycieczek na twarz słuchacza. Teraz mam 901 (to w zasadzie troszkę zmieniona 9700) i dlatego też trochę mam obawę jak ten dublet zgra się z rzeczonymi Metasami. Z takimi powiedzmy KEF-ami polecałbym esa z pionkiem dosłownie w ciemno (no z takimi Jamo jak moje również ale to osobny temat ...). Ten Pioneer (9700)zgra się dobrze z neutralnym wzmacniaczem. 690 taki nie jest i aby to grało trza by dobrać właściwie kolumny - żywe i zarazme transparentne... (z tych esów co słuchałem jedynie 870 mógłbym nazwać w miarę neutralnym przy oczywiście całej gamie zalet) 9700 delikatnie "dodaje" rozjasnienia na górze i zarazem rysyje troszkę delikatniejszą kreską średnicę. To sprawia, że dźwięk jest lotny i delikatny. Dodając do tego ESa którego średnica jest także dość delikatna może wyjść zbyt studniowato i bez wypełnienia średnicy. Skraje pasma zdominują przekaz no a Metasy moim zdaniem jeszcze swoje dodadzą ...

czubsi

czyli tylkoo 8500 mi pozostaje ale jest jeden problem nigdzie go kupic nie mozna :-/

Ja kiedys mialem 570ES+ CD 202ES i na poczatku polskie Barcarola 200 a pozniej Tannoye jakies 6xx mkII takie szcsciokatne obudowa zamknieta i z dzwieku polskich Barcarola a pozniej Tannoy bylem zadowolony fak ze to bylo dawno temu bo te klocki Sony ES to wtedy nowe kupilem w niemczech a teraz chcialem przypomniec sobie tamte czasy i niestety chyba juz gluchy jestem bo ciagle mi cos nie pasuje hehe ;)

Martwi mnie poszukiwanie tego CD bo to latwe nie bedzie...

sebolx, 24 Sie 2009, 11:46

>Martwi mnie poszukiwanie tego CD bo to latwe nie bedzie...

No ale w tym cała zabawa - tzn. w pogoni za króliczkiem :)

Wrzuć zdjęcia bebechów tej 690ES tak jak to kolega wyżej proponował - ktoś kto miał albo ma taki sam wzmak może napisze czy są jakieś różnice, czy Twoje niezadowolenie nie wynika przypadkiem z czyiś modyfikacji tego soniaka. Jeżeli nie uda ci się dobrać źródła tak aby system zagrał to ostatecznie rozstań się z ES-ką i zamień ją na coś miękko grającego z czarującą średnicą i przestrzenią - jest sporo takich wzmaków. Mi np. od razu przychodzi na myśl Marantz - PM80, którego miałem parę lat temu i do dzisiaj wspominam go z sentymentem.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Poczekaj. Jak jakiś handlarzyna poczyta nasze wpisy to zaraz będzie ,...

Najważniejsze w 8500 to toż ema czytać wszystko ! nie dawaj sobie wciskać kitów że ten cd-ek nie czyta CD-R ... Tam jest niedostepny laser i 8500 musi być w stanie nienagannym i z mocno świecącym wyświetlaczem - to da Ci cjhociaż namiastkę pewności co do jego kondycji i lasera. Cena max do 650 zł;

dzieki za wskazowki bede pamietal jesli sie trafi 8500 :)

a powiedz co myslisz o sony np. CDP-X222ES lub CDP-X202ES bo te sa na allegro obecnie dostepne i jesli sie nie myle to mozna je poddac tuningowi a i co wazne lasery do nich sa dostepne i tanie czy warto kupic takiego sony es ? czy to zagra z 690es i metasami ?

..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-22477-100007565 1251112585_thumb.jpg

post-22477-100007566 1251112585_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość czubsi

(Konto usunięte)

mi to wygląda na nieruszany. Zakładam, że w nim zawsze były same Elny a nie np. Nichicony FG ...

(Różnie to bywało w Espritach- trochę jednak dziwne by na zasilanie dawać same Silmici ....)

ja sie nie znam na tym wcale wiec nic nie powiem zrobie te lepsze fotki pozniej powiedz mi moze w jakich miejscach we wzmacniaczu zrobic jakies zblizenia w makro zebym wiedzial co fotografowac ;)

• 3 miesiące później...

Dzien dobry mam pytanie odnosnie tego sony 690ES . Sprzedal go Pan czy moze znalazl Pan do niego jakiegos CD'ka ktory z nim dobrze zagral. Pytam z ciekawosci gdyz mam ten wzmak i po kilku ES'ach ktore mialem moge powiedziec ze ten jest najlepszy.

pozdrawiam

KD

• 4 tygodnie później...

discomaniac71

"Uzytkownik tommax5 pojawil sie niczym bumerang narobil szumu i zniknal. W swoim zachowaniu byl wyjatkowo upierdliwy i arogancki. Mowiac inaczej szukal dziury w caly, Sprawa dotyczyla dwoch wzmakow Pioneera A 858 i jego nastepcy A 878 ktore na niektorych systemach brzmia niemal identycznie. Kolega tommax5 z wyjatkowa zawzietoscia czepial sie niemal kazdego mojego slowa. Nie bylo zadnych przeprosin tylko stwierdzenie o tym ze przesadzilem ze slowami co nie znaczy ze zmieniam zdanie."

Nigdzie nie zniknął...

Ale ma ciekawsze i poważniejsze zajęcia niż kłótnie na forum z innymi...

Małe sprostowanie do tekstu powyżej:

Cytat:

"Tommax5 przepraszam za moje sformulowania choc Ty takze byles az nazbyt zlosliwy"

Link do wątku:

Ukryta Zawartość

Ktoś tu się mija z prawdą...

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.