Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon Technics faluje dźwięk ?

tommax5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie dla speców od magnetofonów, po nagraniu z CD na kasetę przy końcu kasety faluje dźwięk ?

Po za tym wszystko OK.

Magnetofon to Technics RS-BX808 w bardzo ładnym stanie.

Jaka może być przyczyna ? Proszę o pomoc.

pozdrawiam

Falowanie dźwięku, szczególnie pod koniec kasety, to na 90% wina rolki dociskowej. Proponuję najpierw ją przeczyścić np. kasetą czyszczącą, w następnej kolejności wymienić.

Z tym są schody. Trzeba kombinować i szukać, wiem, że za rolki do używanych Technics'ów życzą sobie czasami duże pieniądze. Ja sam przerabiałem rolki gumowe z polskich magnetofonów klejąc je z oryginalną piastą oryginalnej rolki, efekt wizualny niestety nie za ciekawy - soniczny za to dobry.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

bez przesady. kupujesz wózek z rolką o odpowiednich wymiarach rozcinasz metal ściągasz gumę nakładasz na oryginalną plastikową rolkę i wkładasz w magnet. Wszystkie rolki w Technicsie robiłem sam bez problemu. Problem jest raczej w ogóle z dostaniem jakiejkolwiek rolki ... druga sprawa winiłbym prawie na bank taśmę nie rolkę ...

Jeśli efekt występuje na wielu kasetach, to raczej wina rolki. Trzeba pamiętać, że prawie każda kaseta z czasem się nieco wypacza i zaczyna chodzić trochę ciężej niż, gdy była nowa. Jeśli rolka jest zjechana to efekt ten pojawia się szybciej i jest łatwiej zauważalny. Do tego po co kupować rolki z wózkiem, skoro można taniej nabyć same rolki?

Gość czubsi

(Konto usunięte)

nie wiem gdzie to dostaniesz ? Swego czasu w dawnych sklepach rtv lub serwisach mieli wózki z rolkami do polskich szuflad i pzrenośnych kasprzaków - to wymiarówka decków Technicsa ze srodkowymi kieszeniami, jednak czasem pasowały też do tych z kieszenią z boku np 765.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

co do czyszczenia rolki to należy ją wyjąc i umyć w wodzie z mydłem. Wtedy też można stwierdzić czy posiada na powierzchni świecącą warstwę (czasem spękaną i twardą - wtedy nie ma z miłuj).

Proszę bardzo. Roleczki do wyboru, do koloru :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.