Skocz do zawartości
IGNORED

SB Live! + Senn HD 555 - co pomiędzy?

mafoski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na początku może zaznaczę, że nie jestem audiofilem/znawcą audio/etc. Po prostu lubię posłuchać muzyki w przyzwoitej jakości. Przy okazji, jeśli ten temat bardziej pasuje do działu PC AUDIO, proszę o przeniesienie.

Na codzień słucham muzyki z PC, SB Live! 5.1 + głośniki Logitech X-540, oraz słuchawek Philipsa za 30 zł ;) Postanowiłem zainwestować w lepsze słuchawki i padło na Sennheisery HD 555. Moje pytanie brzmi: czy powinienem dodać jakiś wzmaczniacz/amplituner powiędzy kartę muzyczną i słuchawki? Jeśli tak, to co dzięki temu uzyskam? Drugie pytanie brzmi, czy jest sens podlączyć zamiast wzmaczniacza wieżę Aiwa, którą aktualnie posiadam pod reką? Czy nie pogorszy to lub ewentualnie czy polepszy jakość dźwięku? Dzięki takiemu rozwiązaniu uzyskałbym niewątpliwie tuner radiowy oraz wygodna regulację głośności. Proszę o sugestie i z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/57647-sb-live-senn-hd-555-co-pomi%C4%99dzy/

wez chlopie podepnij ta wieze i sprawdz, nawet McGyver nie wie czy bedzie lepiej :) jesli juz chcesz wzmak sluchawkowy, poszukaj np. taniego holdegrona lub czegos podobnego :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Empirycznie oczywiście sprawdzę jak już będę miał fizyczną możlwość (słuchawki w drodze). Pytam jak to wygląda z teoretycznego punktu widzenia. Pozatym nie chciałym poddawać sie podczas testu jakimś autosugestiom ;)

>Pozatym nie chciałym poddawać sie podczas testu jakimś

>autosugestiom ;)

Zważywszy, że odbiór muzyki jest rzeczą subiektywną i nie ma kar za słuchanie "gorszego" sprzętu, wychodzi na to, że właśnie chcesz się poddać sugestii, a nie wybrać to, co jest dla Twojego ucha milsze. Chcesz z góry wiedzieć, co masz wybrać jako lepsze.

Wieża może szumieć (szumi? ) i generalnie nie jest to sprzęt projektowany do napędzania słuchawek.

Może zamów sobie na początek CMoya u jakiegoś znajomego-elektronika, po co od razu iść w koszty?

A co daje wzmak (w przypadku HD555) ? - bas będzie mniej dudniący, stwardnieje trochę, a góra przestanie tak syczeć. W sumie głównie tyle.

No cóż, z Waszego punktu widzenia może to być decyzja trochę spontaniczna, ale szukałem słuchawek o przyzwoitej renomie, relatywnie popularnych i uznanych, niekoniecznie wsród uber audiofili, oraz w cenie do 100 euro i dostępnych od ręki na amazonie. Pozatym odpowiada mi ich design oraz jestem zadowolony z marki (posiadam mx-400, pchełki ale zawsze ;) Dlaczego pytasz?

@ashirgo

Co to dudniący bas oraz syczące wysokie tony? Czy np. saksofon, ktory kłuje w uszy, to syczące wysokie tony? Nie do końca rozumiem audiofilską poezję ;) Wierzę sprawdzę, jak będzie pod reką.

Pytam dlatego, bo mają specyficzne brzmienie (m.in. podbity wyższy bas, który zakrywa część średnicy) - mam wrażenie, że podczas kupna nie kierowałeś się odsłuchem? Szczerze mówiac też o nich myślałem, ale zrezygnowałem po odsłuchu - zdecydowanie nie trafiają w mój gust.

<><

Polecam przede wszystkim zakup zewnętrznej karty dźwiękowej:) Wyjścia RCA, i wtedy dobrym ic można próbować podłączyć do wieży, a słuchawki w zewnętrzną kartę dźwiękową.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.