Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam avr280 czy Onkyo tx-sr805

kil

Rekomendowane odpowiedzi

krakoviak nie mow za glosno takich rzeczy ze 20 letni wzmak za 200 zl zdeklasowal nowe drogie wielkie grube onkyo bo Fachowiec mczaj :)tego nie przezyje:) on jest tak osłuchany w HI FI ze gardzi topowymi wzmacniaczami z lat 90tych gdzie ich cena wynosila:)srednio 5 tys marek a kondesatory w srodku sa wielkosci szklanek do mleka :) mowa o sony es modele 7 i 8 wszelakie sansui od wersji 7 i 9 oraz topowe yamahy np a-1000 czy a-1020

MCZAJ SLUCHAL CALE ZYCIE AMPLITUNERKA ZAZNACZAM AMPLITUNERKA TERAZ KUPIL ONKYO 905 I MYSLI ZE MA BOSTWO ZWYKŁY PAJACYK jakich wielu normalnie najchetniej spotkal bym sie z nim na zywca zaprosil do domu wraz z jego onkyo o pokazal mu prawdziwe stereo prawdziwa muzyke kino w sumie tez :)

Troche przesadzasz .Ten wzmacniacz to kiszka i napewno nie gra lepiej nawet od sredniobudrzetowego amplitunera.Tak sie składa ze miałem kilkanascie wzmacniaczy które niczym szczególnym nie zabłysneły miedzyinnymi.PM 4000,4200,66,Cambridge Audio 640,Onkyo 7511,nie jest tak prosto znalesc dosc dobry wzmacniacz naprawde tani który zdeklasuje amplirtuner,są takie ale nie kazdy jeden bo to troche wyssane z palca.Co do wyzszosci wzmacniacza nad amplitunerem nawet nie dyskutuje,ale nie które wzmacniacze to totalne dno.

>MCZAJ SLUCHAL CALE ZYCIE AMPLITUNERKA ZAZNACZAM AMPLITUNERKA TERAZ KUPIL ONKYO 905 I MYSLI ZE MA

>BOSTWO ZWYKŁY PAJACYK jakich wielu normalnie najchetniej spotkal bym sie z nim na zywca zaprosil do

>domu wraz z jego onkyo o pokazal mu prawdziwe stereo prawdziwa muzyke kino w sumie tez :)

Wiesz co, nie w glowie mi bitki i spory. Tymbardziej ze Jorkers juz tu nie pracuje ; ) Podkreslilem ze to moje zdanie. Kazdy ma prawo do swojego. Jesli mczaj tak uwaza to spoko, ma do tego prawo. Ja nie przewijam sie w sprzecie ktory posiada bo jest dla mnie za drogi ani nie mam dedykowanego miejsca jak mczaj. Uwazam ze i tak wiedze ma rozlegla i Ty czy ja zapewne bysmy sie od niego nauczyli. Poza tym tez myslalem ze ciezko bedzie pobic 20kilku kilogramowego klocka jakim 875. Zycie to zweryfikowalo. Pozatym przy kolumnach jakie posiada mczaj, trzeba zastosowac jakis sensowny wzmacniacz bo ciezko je uciagnac przecietnym Denonem, stad opinia ze Onkyo moze grac lepiej, gdyz posiada definitywnie wieksza moc by je wysterowac poprawnie.

Tyle ode mnie.

pozdrowienia,

kraku

>Troche przesadzasz .Ten wzmacniacz to kiszka i napewno nie gra lepiej nawet od sredniobudrzetowego

>amplitunera.

Wybacz, moje uszy wylapaly roznice po kilkunastu minitach. Nic na to nie poradze ; ) Aczkolwiek w stosunku do Marantza Onkyo lepiej radzilo sobie w kontrola basu. Natomiast Audiolab to juz bezdyskusyjny zwyciezca, Onkyo zostalo zmasakrowane. Tak bywa... ; )

Ja tez ciesze sie ze nie ma juz paru chłystków w naszym gronie i nie jestem uprzedzony do zadnych firm ,byle by fajnie grały,miałem pare tych cienkich wzmacniaczy które4 niczym szczególnym sie nie wyrózniały i to tyle.Teraz zkonfigórowałem sobie fajnie kino i stereo i jestem naprawde zadowolony,pewnie mozna lepiej ale to mój wybór pozdrawiam.

dariusz964, 29 Mar 2010, 15:28

>Co do wyzszosci wzmacniacza nad amplitunerem nawet nie dyskutuje,ale nie które

>wzmacniacze to totalne dno.

Podobnie jak niektore amplitunery, totalne dno. Wszystko zalezy od tego z czym i w czym to ma grac.

Szanuje Twoje zdanie dariusz, ja nigdy nie powiedzialem ani nie twierdze ze KD nie moze poprawnie a nawet dobrze grac w stereo. Wazne zeby nasz sprzet gral zgodnie z naszymi brzmieniowymi upodobaniami, a to juz sukces ; ) Kroliczek zlapany ; )

Widzisz prawie kazdy z nas wspomaga sie wzmacniaczem,koncóka mocy, do stereo i to jest słuszna droga napewno tańsza bo tak naprawde to chyba nie ma takiego amplitunera nawet za 20000 tys który zagra naprawde swietnie w stereo.Dla mnie wybór optymalny amplituner za 3000-4000 tys i wzmacniacz za 2000 tys i jest kompromis i bardzo dobre kino i dobre stereo.

Kiedys chcialem kupic tego Arcama ale w Kinie to brak mu potegi,tak tez było z Cambridge Audio którego miałem,te amplitunery grały przyzwoicie w stero ale tez tylko przyzwoicie w kinie.

dariusz964, 29 Mar 2010, 16:02

>Widzisz prawie kazdy z nas wspomaga sie wzmacniaczem,koncóka mocy, do stereo i to jest słuszna

>droga napewno tańsza bo tak naprawde to chyba nie ma takiego amplitunera nawet za 20000 tys który

>zagra naprawde swietnie w stereo.Dla mnie wybór optymalny amplituner za 3000-4000 tys i wzmacniacz

>za 2000 tys i jest kompromis i bardzo dobre kino i dobre stereo.

dariusz, mozna i tak. Ale sam wzmak i ampli KD to juz 6KZŁ. A piec paczek? Sub? A jak wiemy kolumny powinny byc drozsze od ekektroniki. Wstawiamy to do 25-30 metrow salonu, i co? To sie udusi. A i tak wiekszosc zapytan na forum to sprzez za 3KZŁ za calosc. Najlepszym wyjsciem jest rozdzielenie dwoch systemow, albo bardzo powolne budowanie element po elemencie jesli nie chcemy pojsc z trobami ; ) (chyba tak jest w Twoim wypadku?)

Pozdrawiam serdecznie, tymbardziej milo podyskutowac z kims obiektywnym.

kraku

Dokładnie jest tak jak piszesz,początek zabawy w kino to faktycznie zestaw za 3000-4000 tys .Kazdy tak zaczynał ,moze z wyjatkiem jorcersa i paru innych.Tylko tak naprawde te tanie zestawy wszystkie graja tak samo na bardzo słabym poziomie.Ja obierałem troche inna droge ,kupowałem amplitunery używane i pomału słyszałem róznice w dzwieku miedzy poszczególnymi modelami,to sama przyjemnosc można było trafic i Yamahe RX-V 2500 i Cambridga i pare innych za grosze od osób które kupowały jeszcze lepsze i wyzsze modele.nie opłaca sie kupywac kompletów bo wciskaja tam słabe kolumny,jak wiesz jest to 60 proc sukcesu.Aby dobrać odpowiedni zestaw potrzeba albo kupe kasy ,albo wiele cierpliwosci.

Do jorkersa, pokwikującego sobie jeszcze tu i tam pod lipnym nickiem "sebastian71" - zostałeś zbanowany za oszustwo, a z oszustami się nie dyskutuje. To tyle.

Do dyskutantów - każdy ma swoje własne doświadczenia (co ważne: doświadczenia a nie wyczytane na forach "mądrości") i jak pokazują powyższe wpisy, nie zawsze muszą być one zbieżne. Myślę, że to kwestia oczekiwań jak i upodobań/preferencji.

U mnie Denon 1500ae grał przez dwa lata. Początkowo z RLS Tritonami, potem z S8. W obu przypadkach poradził sobie dobrze, choć S8 są swobodniej prowadzone przez 905-tkę. Po prostu jest większa swoboda, zapas dynamiki. Denon miał może lepsze wysokie tony, ale już przestrzeń, średnica, bas - tu stwierdziłem remis. Koniec końców denonka sprzedałem.

Do 905-tki dokupiłem następnie końcówkę Ushera R1.5 i w stereo był progres, ale w kinie - praktycznie nie. Wnioskuję, że to dlatego, że kluczowy kanał - centralny - wciąż był napedzany bez zmian.

Sensowny upgrade musi obejmować końcówki dla L, C i R.

Poniżej wklejam kolejny głos w dyskusji, z klubu Paradigma:

Audiozakupy

11 Mar 2010, 23:00

Dzisiaj podpinaliśmy na życzenie klienta Studio 60v5 pod ONKYO TX-NR906 i napędził je! Naprawdę był bas i to całkiem przyzwoity :-) sam byłem lekko zdziwiony, ale to w sumie najsilniejszy amplituner ONKYO i dopiero tak wysoki model daje rade napędzić trochę bardziej wymagające kolumny.

>U mnie Denon 1500ae grał przez dwa lata. Początkowo z RLS Tritonami, potem z S8. W obu przypadkach

>poradził sobie dobrze, choć S8 są swobodniej prowadzone przez 905-tkę. Po prostu jest większa

>swoboda, zapas dynamiki. Denon miał może lepsze wysokie tony, ale już przestrzeń, średnica, bas - tu

>stwierdziłem remis. Koniec końców denonka sprzedałem.

A szkoda ; ) A tak powaznie, to nie moja polka cenowa mczaj, nie liczac Onkyo. Mialem okazje przekonac sie o powyzszych zmianach przez jakis czas ewoluujac do obecnego sprzetu. Sprawdzilem Marantza z Celestionami F30, F20 (staly mi jeszcze w domu po zakupie B&W jakis czas), pozniej z B&W 685. Tak samo z Onkyo. Pozniej dodalem CD Marantza, Onkyo dostalo ciut wiecej tlenu ale stale to bylo malo w porownaniu z badz co badz slabym Markiem. Nie mialem juz okazji sprawdzic Celestionow z Audiolabem. Ale ten drugi zmasakrowal Onkacza. Nie mowie tego z usmiechem czy cynizmem bo lubie ta marke, w KD ciezko jej dorownac. Mam nowy odtwarzacz CA 340A na lampach. Poslucham z tydzien z Audiolabem (bede znal roznice w stosunku do CD Marantza), potem podepne do Onkacza, i powiem wam jak to wyglada. Moze akurat srednio sie zgral z poprzednim odtwarzaczem? Zobaczymy ; )

Hi Krakoviak,

wcale nie wykluczam, że z monitorami, przy niezbyt głośnym odsłuchu zarówno denon 1500ae jak i audiolab zagrają lepiej. Onkjas rozwija skrzydła, jak może grać dość głośno, z fantazją że tak powiem. Jest czysto, są transjenty, rozmach i brak zadyszki.

Do "kontemplacyjnego" odsłuchu stereo też brałbym integrę. Ale mój system rozwinąłem w kierunku 5.1 i tu 905 jest naprawdę OK. Co nie oznacza, że nie może być lepiej (wiadomo, jak człowiek czegoś raz na jakiś czas nie "poprawi" to chory jest) i tak myślę, że dokupię jakąś wielokanałową końcówkę.

Widziałem np. ostatnio takową końcówkę Audiolaba za 3999zł (nowa - jakaś promocja czy wyprzedaż) w Galerii Mokotów - to może być dobra oferta, jak ktoś poszukuje czegoś do rozbudowy amplitunera.

pzdr

o tej końcówce pisałem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.