Skocz do zawartości
IGNORED

Co wiecie o Finezji 3 M 551 S stereo???

Bednar

Rekomendowane odpowiedzi

To taki stary lezacy i plaski magnetofon kasetowy, w wersji 3 ze wzmacniaczem, podlaczasz kolumny i system gotowy. Gralem na takim dawno temu, co do brzmienia to nie pamietam, ale wtedy bylem z niego bardzo zadowolony, chyba nawet bardziej niz jestem teraz :(

Jeśli mnie pamięć nie myli produkcja z Lubartowa.Jakąś ze wzmacniaczem miałem,ale czym prędzej ją sprzedałem i zakupiłem M8010(?)Kasprzaka.Ot i tyle wiem ;o)Wtedy i dziś w porównaniu do wyrobów Kasprzaka kicz(jest to najdelikatniejsze słowo jakie ciśnie mi się)!!!Prośba o niepolemizowanie z moimi opiniami bo są to moje subiektywne i obiektywne opinie ;o)

No opisy tych wtyczek mi dużo nie mówią, ale kupiłem kabelek DIN-minijack i metodą prób i błędów doszedłem do tego, że dźwięk z kompa wydobywa się z głośników, ale TYLKO gdy włącze na finezji ZAPIS.Czy to jedyny sposób?

Niestety nie jestem Ci w stanie powiedzieć bo nie pisze z domu :(

Ale jak już wspomniałem dźwięk jest tylko gdy dina "wepne" do jednego gniazdka i włącze zapis.Bez włączenia zapisu cisza.Dla mnie to dziwne.Tak jak mówisz, powinny być wejścia i nawet są ale działa tylko jedno i do tego w dziwny sposób.

Jedyny sposób na używanie Finezji w ten sposób, bez przeróbek, to właśnie taki - czyli trzeba włączyć ZAPIS. To magnetofon z własnym wzmakiem, a nie odwrotnie- nie masz tam możliwości wyboru źródła dlatego tylko ten sposób.

Gość rtocki1

(Konto usunięte)

jeden jack in drugi out, zobacz we wtyczce din, że pewnie masz przylutowane druty tylko do środkowego bolca i 2 innych ale tylko z jednej strony, a tamte wejścia potrzebują pewnie z tej drugiej więc albo przelutujesz albo gdybyś miał taki kabel z 2 jackami to właś nie jeden z nich obsługuje prawe a drugi lewe bolce, środek jest wspólny, a magnetofonowe "ciągnie" z tej którą masz teraz ale tylko przy włączonym zapisie. Tak to chyba było. kumpel miał taką finezję i tuner i to grało, ale to było 20 lat temu i mogę czegoś nie pamiętać...

A czy to w pełni bezpieczne dla kompa?Moge np.podgłosić finezję na full i karcie dźwiękowej nic nie będzie?Niestety nie znam się na tym, a sprzęcik gra ładnie i głośno (2 x 80W),bez porównania do głośników komputerowych.Czy ktoś wie lub jest w posiadaniu instrukcji, specyfikacji czy czegokolwiek na temat finezji 3 M551 S stereo.Jeśli tak to proszę o kontakt: [email protected]

Gość rtocki1

(Konto usunięte)

> walery ale zdaje się że 3 właśnie miała wejścia na zewnętrzne źródło i mogła służyć jako wzmak, jak kolega pytający wróci do domu niech napisze jak są opisane gniazda din i przełaczniki na górze( chyba takie prostokątne srebrne isostaty)

Gość rtocki1

(Konto usunięte)

>bednar kompowi nic się nie stanie, bo on tylko daje sygnał (o ile oczywiście jacka w nim włożyłeś do line-out karty dźwięk.) natomiast instrukcje serwisowe do polskiego sprzętu najlepiej zdobyć (za opłatą pożyczą do skserowania) w jakimś serwisie, ale takim starszym co istnieje już kilkanaście lat, ew. mogą mieć "radioelektronika"- był taki miesięcznik z lat 80 z opisem i schematem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.